SDP O PODUZETNIČKOJ ZONI I LOKALNOJ UPRAVI

Ogulinski SDP-ovci za predstojeće lokalne izbore, pripremaju se maksimalno ozbiljno . Održali su još jednu u nizu prezentacija, kojima javnost žele upoznati sa svojim planovima, i kako je rekao njihov čelnik i kandidat za gradonačelnika Ivan Vuković, pokazati da imaju i ljude i znanje kako riješiti krucijalne probleme grada – nezaposlenost, posrnulo gospodarstvo i stalni odlazak ljudi i stručnih kadrova.

Bojan Prebežić, kandidat za zamjenika župana, objasnio je, kako staviti u funkciju Poduzetničku zonu koja u ovom trenutku zjapi gotovo prazna. Po njemu u prvom redu treba obaviti otkup preostalih privatnih parcela koje onemogućavaju okrupnjivanje zemljišta, rješiti imovinsko-pravne odnose, parcelaciju zemljišta, dovršetak instalacija, izgradnju priključka na autocestu putem rotora i pripremu za željeznički kolosijek. Privatnim investitorima će se ponuditi mogućnost izgradnje standardnih industrijskih hala koje bi iznajmljivali ili prodavali poduzetnicima. Poduzetnicima početnicima treba ponuditi usluge poduzetničkog inkubatora u postojećim objektima u zoni, a ako interes bude značajan, uz pomoć EU fondova išlo bi se na projekt izgradnje većeg inkubatora. Dovršetak materijalne infrastrukture bi se provodilo u fazama, u skladu s mogućnostima, ali bržom dinamikom od dosadašnje. Financiranje bi se osiguralo iz fondova EU, od resornog ministarstva, putem kredita, te iz gradskog proračuna.

Dalibor Domitrović, kandidat za zamjenika Gradonačelnika Ogulina, osvrnuo se je na gradske službe koje trebaju biti potpora gospodarstvu i koje će poduzetnicima i investitorima olakšati, skratiti i pojeftiniti postupke ulaganja. Uz to treba osigurati školovanje stručne radne snage, pružati olakšice i poticaje strateškim djelatnostima i djelatnostima u povojima, omogućiti edukacije poduzetnika početnika i strukovno usavršavanje, te pružati besplatne financijske, tehničke i poslovne savjete i informacije o pristupu kapitalu i financijama. Takva učinkovita gradska uprava za poduzetnike treba odraditi velik dio posla, kako oni ne bi nepotrebno gubili vrijeme u moru birokratskih zavrzlama. Domotrović smatra kao bi se trebalo više poraditi na prevenciji kriminala, sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

U zaključku, Ivan Vuković je kazao kako se oni ne žele baviti populizmom i političkim suparnicima, nego jednostavno žele nuditi rješenja i alternativu sadašnjoj vlasti. Kako bi se stvarala radna mjesta i razvijalo gospodarstvo, Ogulin mora postati privlačna sredina za poslovanje i investiranje. Učinkovita lokalna uprava, veća transparentnost, manji troškovi poslovanja i razvijena poslovna infrastruktura, uvjet su bržeg razvitka grada. U tome je Poduzetnička zona Ogulin zamišljena kao pokretač razvoja gospodarstva Grada i stoga će njeno pokretanje bit prioritet na kome će poraditi u SDP-u.

7. 4. 2013.

Nebojša Magdić

Komentari  
#11 e pa sad mi je dosta 2013-04-09 17:37
kopiral sa OG infa
Da li ti i taj tvoj poduzetnik poznajete ljude o kojima govorite da nbemaju pojma o nićemu?
S kojim pravom omalovažavaš ljude koji pošteno zarađuju kruh i plačaju porez i još svoje slobodno vrijeme koriste da bi tebi bilo bolje?
Po meni niti Prebežeiću niti Vukoviću niti Vukelji a još manje Domitroviću ovo treba. Imaju dobre poslove i umjesto da vikende provode sa ženama po toplicama ili po moru tu se iscrpljuju da tebi i sličnima pokažu da se more nešto napraviti.
i onda se nađe pametnjaković koji drobi o istima već davadeset godin. Pa kadi ti je bil i Grumf i Bojan i Vukelja dvadeset godin....
Citat
#12 i meni je sad dosta 2013-04-09 22:37
Paa, glede poštenog plačanja poreza, hmm... Imao sam priliku koristiti usluge jednog od tih "poštenih", ali nikako se ne mogu sjetiti dobivenog računa i iznosa PDV-a na njemu. Možda ima koji se sječaju?!
Citat
#13 .... 2013-04-09 22:46
zola slažem se donekle sa tobom ,dobro si primjetio da mnoštvo objekata ,od hala ,pa do vojnih objekata ,manjih lokala uvlasnišvu grada zjapi prazno i prepušteno propadanju...Umjesto da se u ovoj krizi ponudi svima koji žele nešto raditi za simboličnim najmom ili čak besplatno na par god,.,tek toliko da se nešto radi ,da se nešto kreće..Znam slučaj gdje je čovjek želio uložiti novac u urušeni vojni objekt i nije ga mogao dobiti..Očito ovima koji danas vode ovaj Grad ,paše ovakvo stanje.
Citat
#14 diskusija 2013-04-09 23:07
O tome da li je trebalo graditi poslovnu zonu ili ne trebalo je razmišljati prije nego je u nju ulupano skoro 40 milijuna kuna (ulaganja + tekući troškovi društva). Ajmo sad laprdati je li je trebalo ili ne.
Citat
#15 neuk 2013-04-10 10:54
budući da sam neuk, do sada sam znao za inkubatore za nedonošćad i inkubatore za piliće, što je inkubacija i sl. Kako bih smanjio svoju neukost odmah sam se bacio na internet i doživih čudo. Odmah uočih da u Lijepoj našoj poduzetnički inkubatori niču kao gljive poslije kiše iliti se liježu kao jaja u inkubatoru. Kako mi je znanje malo prevrtih isto u svojoj glavi i sjetih se da su ne tako davno pa i sada u Lijepoj našoj nicale poduzetničke ili poslovne zone, koje su nedgdje dale ploda, a negdje, kao kod nas, uvenule ili hiberniraju. Svaka zlonamjernost u povezivanju ovih paralela je slučajna i ne odgovaram za istu.
Citat
#16 Inkubator 2013-04-11 00:30
Inkubator, poduzetnička zona, klasteri... sve su to alati isto kao čekić. Netko će s čekićem kuću napraviti, a netko si oko izbit. Ovisi tko ga drži u ruci.

Sve je to već viđeno, ništa novog nije izmišljeno. Zonu smo imali u kojoj je radio DIP Pilana, tvornica montažnih kuća, namještaja i ne znam što još koje su bile povezane u klaster oko Exportdrva. Poslovni inkubatori, također već viđeno. Mnoge države i gradovi pomažu industrije ili poduzetnike u početku, u povojima.

Stvar je u ljudima, ako nemaš prave ljude ne možeš ni najbolju ideju sprovest u djelo.
Citat
#17 Pilić 2013-04-11 00:56
A kaj si to ti Inkubarot htio reći ???????????????????? ?????????????. Meni nije a bojim se ni tebi nije jasno.
Citat
#18 aj,aj pusu mu daj.. 2013-04-11 01:00
....bjelanjak ..il...žumanjak...
Citat
#19 Čoke 2014-08-24 12:29
ajde stavite te SDPjce u inkubator. To je jedino rješenje.

Pričate gluposti i nemate pojma. Nije to usisavanje kuće.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi