SUSTAV NAVODNJAVANJA U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI. PRVI SASTANAK U OGULINU.

U organizaciji Karlovačke županije u suradnji s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, u prostorijama Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Ogulinu, održano je 1. stručno predavanje o ciljevima i učincima uvođenja organiziranog sustava navodnjavanja na području Karlovačke županije. Stručno predavanje održao je prof. dr. Davor Romić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 Prepoznajući važnost provedbe organiziranog navodnjavanja, a poučeni posljedicama od velikih suša u proteklim godinama, Karlovačka županija se aktivno uključila u provedbu Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama (NAPNAV) te je 2009. godine Skupština Županije donijela Plan navodnjavanja Karlovačke županije. Sustavi navodnjava su strateški projekti od interesa za Republiku Hrvatsku i Karlovačku županiju s ciljem poboljšanja gospodarenja prirodnim resursima, organizacije poljoprivredne infrastrukture i tržišne ekonomije poljoprivredne proizvodnje.

 Planom navodnjavanja utvrđena su područja pogodna za navodnjavanje kao jedne od najvažnijih agrotehničkih mjera u poljoprivredi kojom se nadoknađuje nedostatak vode u tlu, a koja ovisi o količini oborina i njihovom rasporedu te je kao I. prioritetno područje pogodno za navodnjavanje, predloženo područje u blizini Jezera Sabljaci.

 Ovom stručnom predavanju su osim proizvođača povrća s područja grada Ogulina prisustvovali, ispred Hrvatskih voda Jedinice za provedbu NAP-NAV-a Anita Brajković, ispred HEP-a HE Gojak Milan Sabljak te ispred Karlovačke županije pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Branka Šeketa Karlović sa suradnicima.

 

28. 5. 2024.

KAŽUP

 

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi