KOLEGIJ ŽUPANICE U JOSIPDOLU. TEME - OD ŠTRUDLE DO CESTE.

Kolegij županice u Josipdolu, počeo je malo neobično - na satu domaćinstva jedne osnovne škole, na kojem su djeca pekla štrudlu od jabuke.

Županici Martini Furdek Hajdin je odmah sve pojasnila Iris, učenica 4. razreda:

„Ja sam u školi naučila raditi štrudlu, kod kuće sam je posve sama napravila. Tata je rekao da je odlična, a mama je na dijeti pa nije probala“. Domaćinstvo je dio izvannastavnih aktivnosti, pa dok neki peku štrudlu, ostali igraju šah, bave se sportom, idu u grupu planinara ili robotičara.
  
OŠ Josipdol s programom cjelodnevne nastave
-------------------------------------------------------------------

Naime, Osnovna škola Josipdol jedna je od 64 hrvatske osnovne škole u kojima se provodi program cjelodnevne nastave. Županicu je zanimalo kakvi su dojmovi nakon što je prošla gotovo cijela školska godina.

„Gotovo 30 godina radim u razrednoj nastavi, kad je krenula cjelodnevna škola, bilo nam je dosta teško i komplicirano, sve nam je bilo novo. Sada smo se opustili, organizirali, sve stignemo odraditi i mogu reći da stvarno uživamo“, pojasnila je učiteljica Vesna Domitrović.

Škola je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih dobila gotovo 700 tisuća eura za uređenje i opremanje matične i područnih škola.

„Dosta smo sredstava dobili i za izvannastavne aktivnosti, prijevoz nam je dobro organiziran, a trebat će nam sredstava za dodatne kabinete i rad učitelja. Napravljen je idejni projekt za proširenje, trebat će nam još prostora. Mi ravnomjerno ulažemo u sve naše škole, matičnu i područne. Bez obzira na manji broj djece u područnim školama, mislimo da je to važno, jer to je jedini način da škola opstane“, istaknula je ravnateljica OŠ Josipdol Anđelina Božičević.

Dječji vrtić.
---------------

Načelnik općine Josipdol Dragan Rudančić županicu je izvijestio o situaciji s onima koji još ne idu u školu. Naime, bez smještaja u vrtić ove je godine ostalo 90 mališana iz Josipdola. Ali, ne zadugo.

„Na natječaju Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade prošao nam je projekt izgradnje vrtića, trenutačno smo u raspisivanju natječaja, i novi vrtić bi trebao biti gotov iduće godine. 497 tisuća eura smo dobili, a vrijednost projekta je milijun i pol eura. Ostatak ćemo financirati sami, a dio i uz pomoć kredita“, rekao je načelnik Rudančić.

Cjelodnevna nastava.
------------------------------
„Nakon potpisivanja ugovora za škole koje sudjeluju u projektu cjelodnevne nastave, htjeli smo vidjeti kako sve to funkcionira u praksi. Vidimo zadovoljnu djecu i zadovoljne učitelje i nastavnike. Nama je to iznimno važno, jer želimo da u svakom mjestu naša djeca imaju dobro opremljene škole i vrtiće, a njihovi roditelji mogućnost zaposlenja. Jedino tako ljudi će ovdje ostati ili će čak i dolaziti živjeti na naše područje“, poručila je županica Martina Furdek Hajdin.


Pilane kao mjesta za posao.
---------------------------------------

Jedna od mogućnosti za pronalazak posla na ovom području su području pilane. Joso Žanić suvlasnik je jedne još od 1992. godine, a neki radnici kod njega rade od samog početka.

„Bez ulaganja nema ništa, da nismo uložili u strojeve i modernizaciju, da nismo povukli određena sredstva, nacionalna i europska, mi ne bismo opstali. Jednostavno se mora ulagati. Razmišljamo i o ugradnji fotonapona, ako se odlučimo za to, svakako ćemo se javiti na natječaj kako bismo dobili i županijska sredstva“, rekao je županici Joso Žanić.

Županija pomaže.
------------------------

„Karlovačka županija nastoji pomoći poduzetnicima. Osim javnog natječaja kojim financiramo dokumentaciju za izgradnju fotonaponske elektrane za vlastite potrebe, upravo traje i javni poziv kojim poduzetnicima sufinanciramo kupnju strojeva, opreme i alata, te sudjelovanje na sajmovima. Naše je čvrsto uvjerenje da poduzetnicima, koji se bore na tržištu, moramo biti podrška“, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Ceste se uređuju
-----------------------

Za kraj terenskog kolegija u Josipdolu, županica je obišla nedavno uređenu cestu Oštarije – Skradnik. Za sanaciju ove ceste, dugačke tisuću i 200 metara, ŽUC je od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osigurao 150 tisuća eura, izvijestio je ravnatelj ŽUC-a Darko Bebić.

„Prije je bilo baš loše, kad ide kamion, svaku rupu smo čuli. Sad je odlično, ko da su autoput napravili“, rekao je Željko Franjković, koji uz tu cestu živi.

A štrudla koju su napravila djeca s početka kolegija – ispala je odlična. Županica je primijetila da su, osim ispeći štrudlu, na domaćinstvu naučili i postaviti stol te ispeglati stolnjak.

P.S.Imam problem sa fotkama. Više možete pogledati na mom fejsu.


24. 5. 2024.
KAŽUP

Komentari  
#41 sprave 2024-06-04 13:09
Idem prošetati do vrtića, obići šumicu ( ako je još uvijek u rukama vrtića) ili je privatni posjed i pogledati lajons sprave i usput pitati ravnateljicu kada će biti montirane ( ako ona zna).
Citat
#42 Serena 2024-06-04 19:00
Современная плитка в восточном стиле
унаследовала немало общих с плиткой Междуречья разработок в изготовлении орнамента, [censored]assa0.myqip.ru/?

My web site - [censored]assa0.myqi p.ru/?1-1-0-00001340 -000-0-0-1696868497: [censored]assa0.myqi p.ru/?1-1-0-00001340 -000-0-0-1696868497
Citat
#43 Russell 2024-06-05 00:42
ГОСТ [censored]vseoplasti ke.ru/forums/comment s/65195&side=1138: [censored]vseoplasti ke.ru/forums/comment s/65195&side=1138 3979-83 Плитки керамические.
Citat
#44 Cortez 2024-06-05 07:49
As individuals strive to maintain a healthy lifestyle, monitoring Stimula Blood
Sugar Review: https://links.gtanet.com.br/stimulabloodsugar sugar levels becomes crucial, especially for individuals with diabetes or prediabetes.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi