CVITNA NEDILJA POD SNIGOM.

Danas je cvitna nedilja. Rožic baš ni za vidit, jerbo ih je snig pokril. Ni velik, al ni takvega nam ni trebalo.
Baš se i nemorem pofalit da sam bil na Maši. Zaspal sam i sad čekam da mi dica donesedu blagoslovljene maslinove grančice. A ništo baš i nis vridan danas, pa sam o Cvitnici ovo prepisal.
A nis prepisal od drugi, vengo od sameg sebe, pa to onda i ni tako velik grij. Ki je već to čital nek preskoći, a ki ni, nek pročita.
A sad evo male priče o Cvijetnici ili kaj bi mi rekli, Cvitnoj nedilji.
Nikako mi je vavik Cvitna nedilja, dok sam bil mać, bila drag, nikako lip blagdan. Sećam se kad bi deda znal reč:
„Jutri mali počinje Velki tjedan prvlje Vazama. Projt ćeš popodne na Skorašnik i nabrat rožic da se jutri, prije Maše, umijemo u cvitnoj vodi.“
I prošal bi sav sretan s maćom košaricom nabrat rožic. Bilo je već svega. I visibab kulko voliš, i ljubic-beli i plavi, pa onda kaj cekin žuti jaglaci, pišćalice. Bilo je rožic svake fele. Naberem ja punu košaricu, za cel bi Žegar bilo dost, i biž doma.
Drugo jutro, sve kaj sam nabral, baka bi vrgnila va lavor pun vode i va tem sam se onda umival. Onda bi mi lipo obukli svetašnju robicu i poslali na mašu. Nosil sam sobum drenovu grančicu. Pred crikvom bi se sabral narod i velečasni bi blagoslovil drenovu il maslinovu grančicu, kako je već ki imal. I onda smo u procesiji išli u crikvu na Mašu. Blagoslovljena grančica stajala celu godinu uz svetu sliku nad mojim krevetcem a druge, iznad kreveta, na križu, pri baki i dedi, i pri teti i tetku. Jednu je grančicu deda znal odnest i u štalu, a ki put i na njivu. I od tega vrimena, sve je ostalo ko prvlje, samo se grančica više ne nosi u štalu, jer više nigder nima blaga. Ni na njivu, jer su njive zarasle. Al zato, maslinova grančica ko vavik, celugodinu stoji iznad naši krevati ili sveti slik. Sve je isto, samo smo mi, zericu drugačiji, zericu stariji.
 
 
24. 3. 2024.
Nebojša Magdić
Komentari  
#1 Amadeus 2024-03-24 11:29
Ja ovo o cvjetnoj nedjelji nisam citao. Odusevilo moju mamu pa sam i ja pogledao. Jednom rijecju predivno.
Citat
#2 Stari komentator 2024-03-24 20:40
Članak, melem za dušu i tijelo bez obzira na ponovno čitanje.

Da dodam citat: "Život prolazi, vječnost nam dolazi ususret velikim koracima. Uskoro ćemo živjeti pravim životom, nakon što smo duboko pili na izvoru sve gorčine, biti ćemo voljeni na izvoru radosti" .
Citat
#3 Marjana 2024-03-25 00:19
Ja citam ovo treći puta. Ovaj i slicnije postove treba uvijek ponoviti.
U ova nemirna vremena donose mir i spokoj u dusi covjeka.
A to Neso tako lijepo zna uciniti.
Citat
#4 Data 2024-03-25 11:04
Da covjek ne povjeruje. I na ovaj post nakalemili su se Sdp-ejci.
Pa zar vam ljudi nista nije sveto. Ovo je Cvjjetnica a i medju vama mnogi su vjernici. Pa zasto onda ovakvi ruzni komentari. Pisite ih ispod posta o prosvjedima a ne ovdje.
Nista vam nije sveto. Sramite se.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi