PLAN BJELINA ZA OGULIN - ULAGANJE 200 MILIJUNA EURA.

Stjepana Vojnića, „gospara“ iz Dubrovnika, koji je u Bjelinu od kad je firma došla u Ogulin, i koji je desna ruka vlasnika Pervana za poslove u Hrvatskoj, pred par mjeseci zamijenio je dipl. ing. Robert Žulj iz Osijeka.

Žulj je u Slavoniji radio uglavnom u tvrtkama drvne industrije, a u „Pervanovu“ d.o.o. je od 2011. godine. Karijeru je gradio u nekadašnjem Furnir Otoku, danas je to Bjelin Otok, gdje je bio voditelj proizvodnje. Žulj je sad novi predsjednik Uprave, a na toj dužnosti je od kolovoza ove godine. Obzirom da je Bjelin iznimno značajan za Ogulin, razumljivo je zanimanje građana za sve što se tamo događa.  G. Žulj je rado pristao odgovoriti na nekoliko pitanja.

Veliki su vam planovi, i dosta je toga već učinjeno.  Već sam pisao da u Ogulin II,  u Poduzetničkoj zoni, planirate uložiti 200 milijuna eura. Stoji li još uvijek ta cifra:

„ Da. U Ogulin II smo do sada uložili oko 50 milijuna eura. Do sada smo sagradili skladišnu halu jedan, sa uredima, i skladišnu halu dva. To su logističke hale ukupne površine 15 tisuća kvadrata. Tu je i proizvodna hala, također sa uredima, od 8 tisuća kvadrata te kotlovnica i trafo stanica. Tu su još hale za prešanje I i II, i skladišna hala III. Izgrađen je i opremljen tvornički pogon i to najnovijom tehnologijom proizvodnje Woodura parketa. Onda planiramo opremanje druge dvije proizvodne linije. Za početak planiramo proizvodnju oko 4 milijuna kvadrata a kada bi krenuli punom snagom, proizvodnja bi bila oko 20 milijuna. Nadamo se da će na proljeće biti dovršena ugradnja kompletne proizvodne linije, te da će do kraja 2024. godine započeti proizvodnja Woodura parketa u punom kapacitetu na prvoj instaliranoj liniji.  Vrijednost ukupne investicije u Ogulinu, kako ste rekli,  iznosi oko 200 milijuna eura .

 

Već mi je prije spomenuto, da se treba malo „stati na loptu“, obzirom na ne baš sjajnu situaciju u svijetu.


„Da kriza je prisutna svuda. Mi je najviše osjećamo u Njemačkoj gdje imamo pad plasmana namještaja i proizvoda od drva. Da budem jasan. Mi i dalje radimo u Njemačkoj, ali narudžbe su smanjene čak i do 40 posto. Prodaja namještaja i podnih obloga u ovom trenutku najstabilnija u Americi i Skandinaviji, tako da u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj bilježimo rast. Naš cilj je doći i do kupaca na tržištima istočne Azije. Zanima nas Kina, Južna Koreja i Japan. Inače u Kini imamo tvrtku u preko koje plasiramo podne obloge. U Kini i Vijetnamu imamo i tvrtku za prodaju licenci za podove i namještaj. Što se tiče Hrvatske i zemlja, situacija je dosta dobra, zato što se tu dosta gradi“.

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je nedavno, važnu nepravomoćnu presudu, koja razotkriva problematičnu raspodjelu trupaca drvnim proizvođačima. Kakva su vaša iskustva.

„Što se tiče opskrbe sirovinom, nemamo problema s ugovorima, a ni s Hrvatskim šumama. Doduše, situacija na globalnom tržištu je otežana i zato smatram da bi Hrvatske šume trebale produžiti rokove plaćanja barem sa 60 na 120 dana. Cijene su svih proizvoda pale, a potražnja je drastično manja. Unatoč tome, cijene Hrvatskih šuma su ostale iste“.

Priča se, da ste zbog globalno loše situacije, prisiljeni otpuštati radnike. ?

Mi smo zadovoljni radnom snagom koju imamo i do sada nismo opuštali, unatoč što postoji racionalizacija radnika u drvnoj industriji. Boljom organizacijom poslovanja, racionalizacijom troškova, unaprjeđenjem procesa, iskorakom na nova tržišta, te pojačanim marketinškim i prodajnim aktivnostima, vjerojatno ćemo izbjeći otpuštanja radnika i zadržati postojeći broj. Mi danas u našim pogonima Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima, Otoku te u Požegi, gdje su preuzeli poznatog proizvođača namještaja Spin Valis,  zapošljavamo oko 2200 radnika. U Ogulinu ih zapošljavamo 460. Od toga u Poduzetničkoj zoni – Ogulin II, 55 radnika.

Problem je u Poduzetničkoj zoni 45 hektara, koje Grad Ogulin potražuje od države, točnije od Hrvatskih šuma, radi proširenja zone.  Nerazumljivo je i neshvatljivo da taj posao, koji se može riješiti u trenu, traje već šest godina. Kao da netko sve, namjerno opstruira. Šest godina za prijenos zemljišta, smiješno bi bilo da nije žalosno. Tim prije, što je za taj dio zainteresiran Bjelin. Robert Žulj o tome kaže.

„Da, mi smo zainteresirani za širenje projekta Ogulin II, kako vi velite, u Poduzetničkoj zoni. Naime, u planu nam je na tom „problematičnom“ dijelu od 45 hektara, graditi još jednu tvornicu. Naime, naši planovi su vezani  uz izgradnju Tvornice drvnih ploča, koja bi bila naslonjena na tekuću investiciju proizvodnje Woodura i Nadura parketa u ogulinskoj Poslovnoj zoni. Time bi automatski zaposlili i veći broj radnika, u konačnici 500-600. Ali moram reči, da je to posao koji će potrajati  3 do 4 godine“.

Ambicije Darka Pervana idu u smjeru da Spin Valis bude jedan od vodećih europskih proizvođača masivnog namještaja, dok se u Ogulinu, što sam već pisao, razvija jedan od najvećih pogona za proizvodnju podnih obloga temeljenih na klik tehnologiji, zapravo najveća svjetska tvornica. "Za Pervanove hrvatske tvrtke, spominje Žulj,  ključne su 2024. godina, kada će potpuno integrirati poslovanje u Hrvatskoj, i 2030. godina, kada namjerava dovršiti investicijski ciklus vrijedan 200 milijuna eura u Ogulinu".

14. 12. 2023.

Nebojša Magdić

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  
#61 Shanel 2024-02-06 20:32
I enjoy what you guys are up too. This sort of clever work and reporting!
Keep up the very good works guys I've you guys to my personal blogroll.


Also visit my web blog: خرید بک لینک: [censored]buy-backli nks.rozblog.com/
Citat
#62 Thaddeus 2024-03-01 18:46
Wow, that's what I was looking for, what a information! present here
at this weblog, thanks admin of this web site.

Look at my webpage :: خرید بک لینک: [censored]buy-backli nks.rozblog.com/
Citat
#63 Belen 2024-03-12 02:39
You should take part in a contest for one of the best
sites online. I most certainly will recommend this web
site!

Here is my blog post خرید بک لینک: [censored]buy-backli nks.rozblog.com/
Citat
#64 Magda 2024-03-15 14:54
Wonderful, what a webpage it is! This website provides valuable
information to us, keep it up.

Also visit my homepage خرید بک لینک: [censored]buy-backli nks.rozblog.com/
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi