ZAVRŠEN PROJEKT KARLOVAC KARST.

Jučer je u Pučkom otvorenom učilištu, održana završna konferencija projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije - KARLOVAC KARST“, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

Karlovac Karst, treći je u nizu strateških projekata čiji su korisnik Hrvatske šume, a partner Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je bilo nositelj aktivnosti razminiranja šuma i šunskog zemljišta,  a sve s ciljem razminiranja, koje je preduvjet obnovi i zaštiti šuma. Razminirano 17.4 km2 šuma i šumskog zemljišta, smanjujući minski sumnjivo područje Karlovačke županije za 41,7%. Tijekom razminiranja koje se provodilo na području općina Tounj, Plaški i Josipdol, bilo je angažirano preko 350 pirotehničara, a pronađeno je i uništeno ukupno 740 različitih eksplozivnih ostataka rata. Razminiranje je omogućilo siguran javni pristup ovim područjima, što je bio i preduvjet za druge projektne aktivnosti, poput obnove protupožarnih prosjeka i biološke revitalizacije šuma, koje su provodile Hrvatske šume.

Voditelj projekta Karlovac Karst, Tomislav Lipoščak,  naglasio je da su na projektnom području šume bile su degradirane jer se njima nije moglo adekvatno upravljati, stoga je osim razminiranja, fokus bio na obnovi šuma s ciljem vraćanja autohtone vegetacije. Cilj projekta bio je i restauracija ilirske hrastovo - grabove šume, koja je ujedno i ciljni stanišni tip Natura 2000 ekološke mreže.

Dragan Rudančić, voditelj Uprave šuma Ogulin, naglasio je, da je projektom Karlovac Karst omogućeno gospodarenje na novih 1734,95 ha površine šuma i šumskog zemljišta, što je doprinijelo razvoju gospodarstva jedinicama lokalne samouprave ovog područja kroz doprinose i naknade.

U četiri godine provedbe projekta, provedeno je razminiranje, te važna obnova šuma sadnjom preko 380 tisuća sadnica hrasta kitnjaka. Obnova šuma ima vodeću ulogu u ublažavanju posljedica uzrokovanih klimatskim promjenama, a sadnicama hrasta kitnjaka vratila se autohtona vegetacija na tom području. Također, čak 182 ha degradirane površine i šikara, pretvoreno je u viši uzgojni oblik što će doprinijeti poboljšanju strukture, stabilnosti i otpornosti šumskih ekosustava na klimatske promjene te poboljšanju općekorisnih funkcija šuma.

Treba spomenuti i da je ukupni doprinos Europske unije protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj značajan izvor financiranja i iznosi 184,7 milijuna eura.

Projekt „Karlovac Karst“ vrijedan je 32 milijuna eura od čega je čak 26 milijuna eura osigurano iz bespovratnih sredstava EU.

U novom, višegodišnjem financijskom okviru Europske unije 2021.-2027. godine, osigurano čak 80 milijuna eura za razminiranje.

Pirotehničari, rukovatelji strojeva i voditelji radilišta, angažirani s punim kapacitetima, uspješno su dovršili poslove bez minskih incidenata.


Sve ovo svjedoči da je trud uložen u realizaciju projekta, ključan korak prema konačnom cilju - Hrvatskoj bez mina, gospodarski jakoj i biološki obnovljivoj.

 

Voditelj projekta Karlovac Karst, Tomislav Lipošćak.

9. 12. 2023.

Nebojša Magdić

 

 

 

Komentari  
#241 Luigi 2024-04-29 00:53
This is a topic that is close to my heart... Take care! Exactly where
are your contact details though?

Feel freee to surf to my homepage; Kelakar Prabowo Soal
Jokowi: https://www.merdeka.com/politik/kelakar-prabowo-soal-makin-akrab-dengan-jokowi-dulu-manggil-menhan-sekarang-mas-bowo-119844-mvk.html
Citat
#242 Stephan 2024-04-29 01:50
sex videos: [censored]insulaar.e xplainthebrain.com/_ _media__/js/netsoltr ademark.php?d=tr.bpo rno.xyz
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi