AKTIVNOSTI OKO OBILAZNICE.

Osim krucijalnog projekta - Retencija Ogulin, isto je tako važna za razvoj grada, i obilaznica, koja bi nas rješila sve većih prometnih problema. U ljeto 2019. godine, Ogulin je posjetio ministar Oleg Butković sa suradnicima. Tema sastanka bila je cestovna i željeznička infrastruktura grada Ogulina i Karlovačke županije. Tom prilikom ministar Butković dao je podršku izgradnji obilaznice.

Građani Ogulina, ali isto tako i poduzetnici i tvrtke, nestrpljivo čekaju izgradnju obilaznice koja bi uklonila brojne svakodnevne probleme. Njome bi se riješio problem prekida prometa državnom cestom D42 prilikom poplava, konkretno ispod „kule“ i u Otoku, gdje voda redovito izlazi na državnu cestu, a smanjio bi se i teretni promet u centru grada koji ugrožava sigurnost građana i opterećuje gradsku infrastrukturu, posebno kod starog dječjeg vrtića.

Ova obilaznica je ključna za gospodarski razvoj grada jer trenutno niti jedna poduzetnička zona, niti ona u Žegaru, a niti ona u Otoku, nemaju adekvatnu prometnu povezanost, što uzrokuje brojne probleme tvrtkama koje tamo posluju, a ti problemi će eskalirati kad poduzetnička zona u Otoku bude radila punim kapacitetima. Može se reći da je, u stvari, obilaznica osnovni preduvjet da bi poduzetničke zone mogle raditi punim kapacitetom i da bi se gospodarstvo Ogulina razvijalo.

Obilaznica je prema idejnom rješenju kolničke širine 7,1 metara, što znači da je bitno šira od postojeće D42 koja vodi kroz grad, i dužine nešto manje od 10 kilometara. Na njoj se nalaze 2 prolaza, odnosno podvožnjaka, i 3 prijelaza, odnosno nadvožnjaka, od kojih je najznačaniji onaj preko željezničke pruge s tri raspona - jednim za postojeći kolosijek, drugim za izgradnju drugog kolosijeka pruge i trećim za industrijski kolosijek prema poduzetničkoj zoni. Cijena projekta bila je oko 200 milijuna kuna. No ta će cifra, obzirom na drastično poskupljenje materijala, biti dosta veća.

I rok izgradnje je malo duži. Oko sedam godina. To je prilikom svoje posjete Ogulinu u ljeto 2019. godine spomenuo ministar Butković.

"Na inicijativu županice Martine Furdek Hajdin, kako stoji na službenim strancama Županije,  jučer je u Ogulinu održan sastanak na temu praćenja dinamike izrade projektne dokumentacije u dva značajna projekta cestovne infrastrukture. Radi se o izmještanju državne ceste D 6, spoj Novigrad - Lišnica, gdje se uskoro očekuje započinjanje postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš. Drugi projekt iznimno je važan za grad Ogulin, a to je nova obilaznica DC 42. Taj je projekt u fazi izrade idejnog projekta, a na ovom sastanku su usklađivana tehnička rješenja u skladu s lokalnim uvjetima. Nova obilaznica je za Ogulin posebno važna zbog razvoja gospodarstva. Njome se izmješta teretni prometa iz centra grada i povezuju dvije gospodarske zone u Ogulinu".

Photo by KAŽUP

21. 9. 2022.

Nebojša Magdić

Komentari  
#11 Dajc 2022-09-25 13:55
Pa nisu ovu obilaznicu iz prsta isisali. Valjda je netko stručan sa isto tako stručnim timom zaključio da je ovo za Ogulin najbolje rješenje.

Na Nesinom fejsu vidim da hvale ministra Butkovica. Zajvaljujući njemu i Vucicu zavrsena je cesta za Novi ali to su uzalud baceni npvci jer prometa gotovo da nema i ako nam je to najkraca veza sa morem.

A bojim se da ce Butkovic vise navijati za obilaznicu oko Novog /tamo je u par navrata bio gradonacelnik/ i dionicu Krizisce-Zuta Lokva nego za nasu obilaznicu.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi