GRADONAČELNIK O CIJENI VRTIĆA.

Odluka Grada Ogulina o poskupljenju cijene vrtića ipak nije prošla bez kritika oporbe. Podsjetimo kako se je prošlog tjedna na sjednici Gradskog vijeća na dnevno redu bila je i odluka o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga DV Bistrac od roditelja - korisnika usluga, prema kojoj cijena boravka djece u vrtiću raste za otprilike 30 posto, odnosno iz 600 na 791 kunu.

Očekivano, razlog tome su poskupljenja cijene energenata i prehrambenih proizvoda, a cilj je, napominju u Gradu, održavanje sadašnjeg standarda boravka djece u vrtiću. Kako što je KAportal pisao, iako niti jedna primjedba nije došla u postupku javnog savjetovanja, oporba je ipak iskoristila mogućnost reagiranja prilikom donošenja odluke. Kako su izvijestili nakon sjednice, klub vijećnika HDZ-Ogulin jednoglasno je bio protiv povećanja cijene vrtića.

Anđelka Salopek, ispred kluba, istaknula je kako je ovo neprihvatljiva mjera. 

Za primjer dobre prakse, gradska vijećnica istaknula je Grad Karlovac koji je usprkos povećanju troškova, naročito energenata i hrane, ostavio udio financiranja roditelja na dosadašnjoj razini i povećao izdvajanje sredstava za vrtić iz proračuna.

- Kakav je to Grad-prijatelj djece koji ima proračun s kojim se gradonačelnik hvali u iznosu većem od 115 milijuna kuna, a ne želi prihvatiti rješenje kluba vijećnika HDZ-a o smanjenju sufinanciranja roditelja vrtićke i osnovnoškolske djece, pitaju se u ogulinskom HDZ-u. 

Gradonačelnik Dalibor Domitrović im je potanko pojasnio kako stvari stoje. 

- Zaboravljate da ste imali na raspolaganju 60-70 milijuna kuna općih proračunskih prihoda s kojima ste mogli smanjiti cijenu vrtića na nulu, ne na 500 kuna, nego na nulu. A niste smanjivali cijenu, niste proširivali kapacitete. Zatekli smo po 30 djece u predškolskim grupama, a vi jako dobro znate jer ste prosvjetna djelatnica da u takvim grupama možete imali samo do 21 djeteta. Tada nikakve inspekcije nisu reagirale, moglo se raditi kako se htjelo i cijena vrtića je bila 600 kuna na osnovi ekonomske cijene od 1.500 kuna. 

- Kada ste imali na raspolaganju 50 milijuna kuna niste reagirali, a sada se javljate da se mogu naći proračunski novci. Da, mogu se naći, nije uopće problem. Ali smatram da ako danas na tržištu imate u privatnom sektoru čuvanje djece po 2.500 kuna, mislim da 800 kuna nije puno za boravka jednog djeteta koji dobiva 3-4 obroka. 

Domitrović je podsjetio kako je ova vlast u posljednjih pet godina investirala 20 milijuna kuna u predškolski odgoj, i tu isključivo u infrastrukturu. 

- Sve je po standardima, inspekcije nas redovito obilaze i u sve grupe se organizirane po pedagoškim standardima. Troškovi dječjeg vrtića su toliko porasli da smo dvije godine imali da je vrtić poslovao s minusom od 100 tisuća kuna koja su pokrivena iz proračunskih sredstava Grada. Roditelji financiraju tek jednu trećinu cijene. 

Gradonačelnik je još jednom ponovio:

- Imali ste jako lijepu priliku da roditelji nula financiraju, ali tada vas nije bilo, a sada vas od jednom ima. Ne znam kako to? Ekonomska cijena koja je sada, ja vam mogu odgovorno tvrditi da je u ostalim gradovima i općinama ekonomske cijene se kreće od 2.200 do 2.500 kuna. I tu se vidi da se rukovodstvo Dječjeg vrtića nosi manirom dobrog gospodara i drži tu cijenu na vrlo niskoj razini, naglasio je Domitrović te dodao kako će i ostali gradovi i općine u županiji cijenu podignuti i da će ponovno Ogulin biti najjeftiniji. 

16. 9. 2022.

Kaportal

Komentari  
#51 Boy 2022-09-21 19:02
ispravka
Socijaldemokrat.
Citat
#52 Đebedaja 2022-09-22 00:42
Kaj će ti 200kn za čokolino ili likovnu mapu u đepu. Sve je poskupilo pa tako i šetnice i mosti od stakla. Al na kraju..sa 600kn ili 800kn sve će to o mila moja prekriti rusmarin snjegovi i šaš...zato uživajte dok se more
Citat
#53 Gfdrgjhdd 2022-09-22 23:42
Gradonacelnik=seljac ina....nema se tuj kaj vise rec
Citat
#54 Walter 2022-09-23 10:05
Citat Gfdrgjhdd:
Gradonacelnik=seljacina....nema se tuj kaj vise rec

Ovo mi smrdi na oneg nosaca cekera. Njemu ovako skodi alkohol
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi