VEZA DRAGUTINA TADIJANOVIĆA I OGULINA.

Pošto nemam pametnijeg posla, brljam malo po fejsu. I naletim na post moje fejs frendice Valentine Ceranić, u kome me podsjeća na našeg velikog književnika, Dragutina Tadijanovića, koji je rođen na današnji dan. I onda se sjetim da imam gotov post o našem Tadiji, ali sam ga negdje zagubio. Znate ono. Nešto napišete, ne objavite nego ostavite za kasnije. Pa na to zaboravite.

Zašto pišem o Tadiji. Zato što mnogi Ogulinci sigurno neznaju, da je Tadijanović emotivno bio  čvrsto vezan za Ogulin, i da je upravo, ne od nas ondašnjih Ogulinaca, već od Tadije, 1974. godine,  potekla ideja za jedno šire obilježavanje stogodišnjice rođenja Ivane Brlić - Mažuranić. Pokrovitelj ove važne obljetnice bila je JAZU, danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Nakon što je u bezbroj navrata boravio u Ogulinu, Tadijanović je zajedno s dr. sc. Nedjeljkom Mihanovićem, tada zamjenikom ravnatelja Instituta za književnost i teatrologiju, bio zadužen da se poveže s ogulinskom sredinom, te da se pod pokroviteljstvom JAZU organizira obilježavanje stogodišnjice rođenja I. Brlić–Mažuranić. Aktivnosti o obilježavanju navedene godišnjice otpočele su već početkom 1974. godine i trebalo je u kratkom roku sačiniti program koji je moguće realizirati te u istodobno ostaviti u ogulinskoj sredini što više trajnih tragova. O svemu tome je bila obaviještena i Skupština općine Ogulin, odnosno njezin predsjednik Ivan Prebežić- Minji.

D. Tadijanović je organizirao sastanak u Zagrebu 9. siječnja 1974. godine, a na njega je upućen prof. M. Sobolevski kao predsjednik Kulturno–prosvjetnoga vijeća SO Ogulin, i

Ivan Gal, kao zamjenik predsjednika vijeća. Tom su se prigodom dogovorili o osnovnim smjernicama obilježavanja stogodišnjice rođenja I. Brlić–Mažuranić, što se je trebala temeljiti na otkrivanju spomen–ploče, spomen–sobe u Zavičajnom muzeju i spomen–poprsja.

D. Tadijanović ne posustaje.  Ugovara sastanak s

književnikom Mirkom Božićem, tada potpredsjednikom Sabora SR Hrvatske. Na taj sastanku su iz Ogulina nazočili sekretar Općinskoga komiteta SKH Damir Pešut, I. Gal,  i M. Sobolevski, a u Zagrebu nam se je pridružio i D. Tadijanović. M. Božić, nakon što mu je predočen kompletan program, dao mu je potpunu potporu. Nakon obimnih priprema koje je s puno entuzijazma vodio Tadijanović, uz asistenciju tadašnjeg kustosa Zavičajnog muzeja Mihaela Sobolevskog, sve je bilo spremno za veliku sečanost.

Proslava je trajala četiri dana, od četvrtka 18. travnja do nedjelje 21.travnja. Tom prigodom otvorena je i Spomen-soba Ivane Brlić Mažuranić u Zavičajnom muzeju, koju su uredili književnik Nedjeljko Mihanović i akademski slikar Srećko Pavlinić. U gradu je uz prisustvo velikog broja uzvanika otkriveno poprsje slavne književnice te spomen-ploča na mjestu gdje se nekada nalazila njena rodna kuća.

 

  

3. 11. 2021.

Nebojša Magdić

 

 

 

Komentari  
#1 Og-Zg 2021-11-04 17:21
Bravo Neso i hvala za ovakve tekstove.
Citat
#2 Sven 2021-11-04 17:37
Zaviknut će grlo moje Suncu:
Pobijedio sam mrak,
Savladao sam žalost...
Sad sam radostan, jak.
Vječan sam kao i ti, Sunce!.....
Citat
#3 Mix 2021-11-05 10:48
Vidim Sven da poznaš staroga Tadiju. Fino nas je Nešo podsjetio na njega i njegovu vezu u Ogulinu.

Evo da i ja sada malo nastavim:
.

Zaogrnuv tamni plašt,

Čekat ću osvitak dana.I poći zatim na pute daleke:

Kroz dozrela polja i livade zelene,

Preko voda, planina, dolina

Do devetoga brda.A Sunce još neće

Planuti na mene!No kad stupim na vrh,

Izaći će Sunce, veliko, sjajno,

I zaliti mene, Vječnoga Bježača,

Srebrnim i zlatnim zrakama.
Dragutin Tadijanović
Citat
#4 Marjana 2021-11-06 11:14
Bas lijepo. Neke nam stvari o Tadijanovicu i Ogulinu nisu bile poznate. Pogotovo ovo da je on bio inicijator obiljezavanja 100. obljetnice rodenja naše Ivane.Mislim da je i u Tadijanovic i kasnije dolazio u Ogulin.

O takvim stavarima pisi jer vec je narodu pun kufer i Grumfa i Banane i Liposcaka i politike koja nam ne donosi nista dobro.

p.s.
trazim onu tvoju prelijepu pricu o parku ali je nigdje ne mogu naci. Mozes li je ponoviti jer vjerujem da bi je mnogi i danas voljeli procitati a neki i prvi put.
lp
Citat
#5 Terorist 2021-11-07 17:49
Za Bananu, odkad je presal u Otok, na Petrol nis nisam cuo...
Citat
#6 Lug 2021-11-08 11:30
Citat Terorist:
Za Bananu, odkad je presal u Otok, na Petrol nis nisam cuo...Vidi seljacina. Lijep i poucan post a on o Banani. Takve ljude ne mogu shvatit. On vjerujem nije ni cuo za Tadijanovica.
Citat
#7 Terorist 2021-11-08 18:01
Tekst savrsen. Marjana pizdi. A o Tadijanovicu pola Ogulina nije culo.
I kaj sad...
Citat
#8 Sven 2021-11-08 20:38
Citat Terorist:
Tekst savrsen. Marjana pizdi. A o Tadijanovicu pola Ogulina nije culo.
I kaj sad...


Sinoć, vraćajući se kući, ušao sam u pogrešno dvorište i udario u drvo koje nemam.
Citat
#9 Tomislav 2021-11-13 11:13
Ovo je baš dobro. Nisam znao da je stari dobri Tadija preko Ivane vezan za Ogulin. Šteta što slike nisu većeg formata.
Citat
#10 Đebedaja 2021-11-14 22:43
Otvorio sam prozor, skočio u susjedovu živicuu. I nije mi ništaaa. P.s. gledal slike od vrtić rođendana. Dičica, novi lipi prostor i odgajatelji stari i mladi. Ustvari mislim da je samo Sonja odgajatelj, ili? Pitam za prijatelja...
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi