HOĆE LI SE RUŠITI MOST U LOMOSTU ?

Prekategorizacijom javnih cesta, Gradu Ogulinu u nadležnost je predano pet cesta koje su u izrazito lošem stanju i novi financijski teret, a time ujedno daju odgovor na pitanje zašto ova ili ona ulica nisu pokrpane ili asfaltirane.

Nakon sporne nenajavljene prekategorizacije javnih cesta od strane ŽUC-a, u nadležnosti Grada Ogulina ušlo je dodatnih pet cesta. Među njima, kako pojašnjava gradonačelnik Dalibor Domitrović, tada je Gradu predan i most u Lomostu, koji je zbog neodržavanja, u toliko lošem stanju da ga treba srušiti. I nije da ŽUC nije imao saznanja u kakvom se stanju nalazi koja prometnica, pa tako i ovaj most, jer je još prije primopredaje promet mostom bio ograničen na 20 t. No, to očito nije bilo bitno niti onda, a još manje sada. 

Nakon primopredaje Grad je naručio novi pregled te su prema riječima gradonačelnika Domitrovića, utvrđena dodatna oštećenja, koja su zahtjevala da se težina vozila na mostu smanji na 3,5 tone uz postavljanje rubnih nosača do izgradnje novog mosta. Shodne tome, postavljena je i nova prometna regulacija kojom se kamionski promet preusmjerava kroz Bolničku ulicu, a prijelaz preko mosta u Lomostu, do izgradnje novog je dozvoljen samo osobnim automobilima.

Računica sanacije mosta je sljedeća - podupiranje mosta koštat će 90 tisuća kuna, troškovi uklanjanja postojećeg i izgradnja novog mosta procijenjeni su na 2 milijuna kuna. Iako se ŽUC  pravdao kako je rezultat ove prekategorizacije javnih cesta bila nužna zbog nedostatak financijskih sredstava, no imali i tih novaca lokalna samouprava, to izgleda nitko nije pitao.

Prema riječima gradonačelnika Domitrovića, za održavanje komunalne infrastrukture, od komunalne naknade, komunalnog doprinosa i šumskog doprinosa, Grad Ogulin uprihodi 7,5 milijuna kuna godišnje. Javna rasvjeta, zimska služba, čišćenje i košnja javnih površina koštaju 4,5 milijuna kuna, tako da za održavanje cesta preostaje 3 milijuna kuna.

- Od tih preostalih 3 milijuna kuna za rušenje i izgradnju novog mosta u Lomostu trebat će 2 milijuna kuna, što znači da za održavanje svih ostalih prometnica koje su u nadležnosti Grada Ogulina preostaje samo 1 milijun kuna, kazao je Domitrović.

No, uz to ne treba zaboravit, Ogulin se nalazi u brdsko-planinskom području pa nakon svake zime treba popravljati ceste.

- Za milijun kuna, koliko je preostalo nakon gornje kalkulacije, može se asfaltirati nešto više od 3 kilometra cesta ili pokrpati oko 15 kilometara cesta. Obzirom da se u nadležnosti Grada Ogulina nalazi 340 kilometara cesta, uključujući i 5 "izraubanih" koje su mu nedavno prebačene sa ŽUC-a, raspoloživim sredstvima se, u najboljem slučaju, može popraviti 5 posto cesta kojima upravlja Grad Ogulin, kazao je Domitrović, dodajući pritom kako je ovo zoran prikaz koliki financijski teret je Gradu Ogulinu, a time i građanima Ogulina natovaren na leđa i ujedno daje odgovor na pitanje zašto ova ili ona ulica nisu pokrpane ili asfaltirane.

 

22. 10. 2021.

KAportal

Komentari  
#31 Đebedaja 2021-11-01 06:55
Nemojte nas slipiti. Škralup se i dalje bere.
Citat
#32 Žegar 2021-11-01 13:53
Citat Sven:
Citat Smigol:
Citat Og-Zg:
Citat Đebedaja:

Grijalice za potrebe tj.odgoja? nemoj me jbt, onakve ko u birtijama, koliko kom po metru kubnom ide? Ili samo oko koševa griju, i na centru? Koji populizam, bravo.
Al lipo da se dela, ćel bit za 45 dani gotovo? Ima kakvi dodatni radovi ugovoreni, izmještanje kabela, magistralnog cijevovoda? Aha, dobro. Sve napišite sutra, sve.
Dal i ove poslove radi novopeceni "sluzbeni" gradski izvodjac, Obrt Iskop i prijevoz Šaban.

Za one prije Giter, za ove sada Saban.

I gdje vi vidite razliku.

Bas bi volio da na narednim izborima pobjedi neka treca opcija pa da i oni od nekog siromaska s tackama, lopatom i krampon, stvore nekog svog uspjesnog poduzetnika.

Kaj te boli kurac za šabana čovik pošteno dela i zarađuje. Koliko mi je poznato ima sklopljen ugovor sa Arkadom u vezi asfaltiranja i održavanja cesti. Zato prije se raspitaj a ne da trabunjaš utaman


Na zadnjom mjestu se tu radi o poštenju.Ako bi sad bilo sumnjivo nama, građanima ili nekome da Šaban dobiva sve poslove, onda oni angažiraju neku drugu firmu. Ta druga firma je izvoditelj radova, on je opet ili netko njihov da ne pišem kao podizvođač, a u biti je i izvođač, samo što ne piše da je izvođač.
Neka čovjek zaradi, pa rekli ste narodu kako ćete pošteno.A ČUDA JEDNEGA OD POŠTENJA U OVEMU SDP-u,ČUDA OD GRUMFA I POŠTENJA ČUDA OD BANANE I POŠTENJA. MA NEMOJTE NAM PRODAVAT TE ŠTOSEVE.
Citat
#33 Terminator 2021-11-04 13:49
Ovcama se stosevi ne prodaju. Ovce se strizu. To svaki coban zna.
Citat
#34 Sky 2021-11-23 20:01
Dobili smo novu procelnicu. Gđu. bivsu dogradonacelnicu Ivanu zvanu Melita. BRAVO GRUMF.STIDI SE.
Koje su kvalifikacije drugarice za taj posao.
Da je nesto vredila ostala bi u struci. Ali tu ni jednu parnicu nije dobila.
Sada će joj na koritu biti lakse.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi