K O N A Č N O. BJELOLASICA DOBIVA NOVE GAZDE. STIGLI NAM SLOVACI.

Hrvatski olimpijski centar već je pred više od pet godina stavljen na prodaju, od 2014. godine kada je zbog dugova, proglašen stečaj nad njim. I dok su prodane ostale nekretnine, sam Olimpijski centar u Vrlu, gdje su pripreme imali brojni hrvatski i svjetski sportaši, koji je bio skijaška destinacija mnogima, nikako nije uspjevao naći vlasnika. A radilo se o 80 hektara zemljišta u netaknutoj prirodi, lokaciji okruženoj šumom, čistim zrakom, sa svom infrastrukturom, strujom, vodom, sustavom grijanja, na kojoj je izgrađeno osam paviljona.

Sve to procijenjeno je na nešto oko 50 milijuna kuna. Prošlo je 20 natječaja a cijena je pala ispod 10 milijuna, što znači, i ako sam ko nikakav matrematičar dobro izračunao, da ste četvorni metar zemljišta mogli kupiti za smiješnih 10 kuna. A kupca ni za lijek. Bilo je doduše prije svakog natječaja upita, ali od upita nikakve vajde. Naprosto da čovjek ne povjeruje. I onda KONAČNO, u 21-om pokušaju, svijetlo na kraju tunela. I to prilično jako i sigurno. Naime na zadnji natječaj, 21. po redu, dolepršale su dvije ponude. Jedna „naša“ – tvrtke Benek iz Zagreba, vlasnika Alana Bencea i druga, Bioelektro energy i Slovačke. Slovaci su ponudili nešto višu cijenu za preostali dio smještajnih kapaciteta sa skijalištem. Sve je to otišlo za nešto manje od pet milijuna kuna. Slijedi u roku od 30 dana sklapanje ugovora s društvom Bioelektro energy o kupoprodaji. Što Slovaci namjeravaju raditi u ovom se trenutku ne zna, ali za pretpostaviti je da će nastaviti s onim za što je Bjelolasica i napravljena.

Mnogi će reći da je sve otišlo za bagatelnu cijenu, ali treba biti ralan i shvatiti da će novi vlasnici, obzirom na loše stanje stanje objekata i samog skjališta sa žičarom, morati mnogo uložiti da bi se sve stavilo u funkciju.

Još je za prodaju ostao „komadić“ bivšeg HOC-a, onaj Pod branom. Po mojim saznanjima, za kupnju to dijela spreman je vlasnik jedne turističke tvrtke.

I tako, naš nekadašnji ponos, Hrvatski olimpijski centar, nebrigom države završava u rukama stranaca. Ako nije nama, neka je njima sa srećom.  Da li će sreće biti, treba pričekati i vidjeti. Držimo ima palčeve.

 

25. 7. 2020.

Nebojša Magdić

 

Komentari  
#11 Darac 2020-07-29 12:43
Bravo Đebedaja. Mi mudrujemo i bojimo se stranog kapitala i ako je on naveliko prisutan u Njemačkoj, SAD-u, Kini i svuda po svijetu. I sve funkcionira.
A mi forsiramo antipoduzetničku klimu. U Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima, a to potvrđuju i razna svjetska istraživanja. Pa neće Slovaci dovlačiti na Bjelolasicu stranu radnu snagu. Tu će raditi naši ljudi. Zato sec slažem s Đebedajom . "bolje strani investitori nego domaći otimači i palikuće.
Citat
#12 Pingvin 2020-07-29 13:15
Iz dostupnih informacija o dva kupca za Bjelolasicu I i II, gotovo sam 100% uvjeren da glavni motiv kupnje nije bio investicija u razvoj i bavljenje turizmom (pa niti bio-masom, za to im ne trebaju apartmani i zicare) vec spekulacija nekretninama.

Drugim rijecima, oba kupca ucinit ce identicnu stvar koju je napravio Air Albatros. Pokusat ce malo ulickati cijelu pricu, mozda ishodjenjem povojnijeg prostornog plana ili drugih benefita koji se mogu ishoditi dzabe ili za male pare, te preprodati nesto sto su kupili relativno jeftino jednom kad se steknu bolji uvjeti na trzistu.
Kako kaze Neso za Albatros, "pregovori traju vec godinu dana ali....". Znaci Albatrosu se bas i ne zuri a i cijena koju traza je ocigledno visoka.

Jedno je sigurno: niti ce Albatros izgraditi novi restoran (i apartmane?) na Sabljacima, niti ce Benek i Bio Elektro Energy uloziti 20, 30 ili 50 milijuna Eura u revitalizaciju i ponovno pokretanje projekta Bjelolasica 365.
Iz jednostavnog razloga jer ugostiteljstvo i turizam nije ono cime se ovi subjekti bave. Inace bi na javno dostupnim izvorima bilo pregrst informacija o tome.
Da je Sabljake kupio npr vlasnik nekog uhodanog restorana u okolici Zagreba ili Karlovca ili da je Bjelolasicu I i II kupio Valamar ili Falkensteiner ili Jadranka Hoteli Crikvenica (sto bi meni bilo najlogicnije) ili cak nasi mirovniski fondovi, onda bi vjerovao u tu pricu investicija i razvoja.
Medjutim, mislim da cemo na to jos pricekati sve dok se novim kupcima ne isplati ili propadne spekulacija.

Na kraju, da budemo posteni i prema njima: spekulacija nije nesto zabranjeno niti u nacelu lose. Ti ljudi su odlucili kupiti za svoj novac nesto sto nitko drugi ocito nije do sada htio. I racunaju da ce im se posreciti u buducnosti.
U krajnjoj liniji, istu takvi po meni totalno idiotsku spekulaciju su pokusali izvesti vjerovnici i stecajni upravitelj provodeci postupak prodaje cijeli niz godina gje je vrijednost imovine u medjuvrmenu pala s prenapuhanih desetaka milijuna na sitnis. Propala im spekulacija.
Nadam se da necemo cekati jos 5-10 godina...ode zivot i blijede lijepa sjecanja....
Citat
#13 Black Jack 2020-08-01 11:37
Elektrana na Biomasu je kupila šumu Bjelilasicu.
Ima logike taj potez.
Na kraju čemu vidjeti koliko će to koštati prirodi i našem zdravlju.

I na kraju nabijem sve one koji su to dozvolili!
Citat
#14 Ski 2020-08-01 16:08
Ajdemo pričekati pa onda komentirati.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi