Za razliku od Hrvatske, Karlovačka županija u suficitu u robnoj razmjeni s inozemstvom - presudan veliki izvoz u SAD iz karlovačke tvornice oružja

 

Hrvatska već godinama tradicionalnu muku muči s deficitom u robnoj razmjeni - i ove godine iznosi oko 40 milijardi kuna, odnosno toliko smo robe manje izvozili nego uvozili u robnoj razmjeni sa svijetom.

Karlovačka županija, međutim, u tom segmentu stoji znatno bolje, odnosno u znatnom je plusu, koji je u pandemijskoj 2020. godini čak i porastao. Naime, tijekom prošle godine iz Karlovačke županije izvezeno je robe vrijednosti blizu 2,7 milijardi kuna, dok je vrijednost uvezene robe nešto manja od 2 milijarde kuna. Unatoč vrlo nesigurnoj situaciji diljem svijeta, prošle godine iz Karlovačke županije izvezeno je gotovo 500 milijuna kuna više nego godinu ranije, dok je uvoz ostao na otprilike istoj razi

 Presudan u cijelom tom odnosu svakako je izvoz u Sjedinjene Američke Države, u koje je iz Karlovačke županije izvezeno robe u vrijednosti od čak 816 milijuna kuna. Iako u podacima nema razrade nesumnjivo je riječ o poslovnim ugovorima i uspjesima HS Produkta na američkom tržištu, a izvoz Karlovačke županije u SAD tako je među najvećima u Hrvatskoj općenito.

Nakon SAD-a najviše smo izvozili u Njemačku (240 milijuna kuna robe), ali s deficitom, jer uvezeno je 332 milijuna kuna robe. U plusu smo zato s Italijom, u koju smo poslali robe u vrijednosti 232 milijuna kuna, a primili robe u vrijednosti 198 milijuna kuna.

Od država s kojima se pojačano uvozi i izvozi, Karlovačka županija u plusu je i sa Švicarskom te Bosnom i Hercegovinom, a u minusu sa Slovenijom. Najveći plus, osim onog s Amerikancima, imamo pak u robnoj razmjeni sa Švedskom (84 milijuna u plusu), a najveći minus u poslovanju s Austrijom (71 milijun kuna). 

Kao i uvijek, ima i statistički zanimljivih sitnih podataka pa smo tako u 2020. godini najmanje izvozili (dakako, od zemalja u koje jesmo izvozili) u Bangladeš - robe u vrijednosti oko tisuću kuna. Isto toliko smo uvezli iz Estonije, a još manje iz Saudijske Arabije i Malezije, iz kojih je uvezeno robe u vrijednosti manjoj od 500 kuna.

 

12. 3. 2021.

KAportal

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi