QUO VADIS LIJEPA I JADNA NAŠA

 

„Lijepa si zemljo moja. Meni najdraža. Nigdje toliko algi kao u uvali moga djetinjstva. Livade i konji nesedlani“.

 

Jebo te moj Jure. Nema više konja nesedlanih.  Sada „makine“ od 50 tisuća eura odmaraju u „uvalama mog djetinjstva“.

A na njima registarske pločice, da ne povjeruješ - EST-Estonija, LV-Latvija, LT-Litva, H-Mađarska, CZ -Češka Republika, PL-Poljska, SK-Slovačka....... I u „makinama“, koje si mi samo možemo sanjati, sjede ljudi koji su pred 30-ak godina maštali o Hrvatskoj. Samo maštali. Jer u „uvale moga djetinjstva“ nisu ili smijeli ili mogli doći. Rusi ih jeb´li. A ako im se posrećilo pa su došli, spavali bi ispod borova na plaži, u minijaturnim šatorima, u Warburzima, Trabantima od plastike ili ruzinavim Škodama natovarenim hranom, od koje su mogli preživjeti najviše tjedan dana. I onda kući. Sretni. Malo smo ih žalili a onda ih zvali podrugljivo „paradajz turisti“. Mi smo, i ako zvanično bili u socijalizmu, za njih bili neki drugi svijet. Bili. Putovali smo onim crvenim pasošem po Europi, šopingirali u Trstu, Veneciji, Gracu. Skijali u Alpama. Za Čehe, Poljake, Mađare, bili smo obećana zemlja i sretan narod. Više nismo. Ni obećana zemlja, ni sretan narod. Sada oni koji su nekad sa nekakvim poštovanjem i strahom kružili oko naših restorana ne usuđujući se ući, ulaze i ne gledajući cijenik noštalantno večeraju. Naručuju butelje. I zapjevati znaju. Onako češki, sotto voce. A mi. Mi smo sada zaduženi za kruženje. Mi kružimo restoranski đir. I ne usuđujemo se ući. Jer smo na Maestro karticama već u dubokom minusu. I država nam u minisu, da ne kažem - kurcu. Ili u onoj ženskoj stvari. Kako hoćete. Hrvatska, to je danas „Europska velesila siromaštva“, kako kaže vispreni Senečić. I sve se bojim da s tog sramnog trona neće skoro sići. Jer Hrvatska je zemlja podjela,korupcije,kriminala,nepotizma, neučinkovitog pravosudnog sustava, posrnulog gospodarstva, lopovluka. Hrvatska je zemlja koju su pokrali svima znane lopine. Hrvatska je danas zemlja iz koje se bježi glavom bez obzira, jer u njoj se ne može živjeti od svog rada i poštenja. 77 posto građana smatraju da idemo u krivom smjeru. Al´jebe se onima gore što mi smatramo. Na relaciji, predsjednica K.G.K. i premijer Planković, vodi se već očito otvoreni rat. Zbog čega, samo oni znaju. Predsjednica dijeli verbalne šamare  Vladi zbog nepostojanja reformskih rješenja, neučinkovite administracije i već opasnog zaostajanja u gospodarstvu u odnosu na ostale članice EU.

S druge strane premijer Plenković, koji obnaša najvažniju dužnost u Hrvatskoj, uvjerava nas kako se nastavljaju dobri makroekonomski trendovi, misija MMF-a podigla je procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda sa 2,9 da 3,1 posto, imali smo najuspješniju turističku sezonu i bla,bla,bla....... Sve pet, samo mi to još ne znamo.

A u svemu, onaj socijalni moment premijer ignorira i ako se radi o klasičnom buretu baruta. Vrlo nerzvoznom buretu. Dok hrvatski radnici postaju sve siromašniji, država postaje sve rastrošnija. I sve skuplja. Po Eurostatu skoro 50 posto skuplja od europskog prosjeka. Ej, 50 posto !!! A po troškovima za plaće političara i nabujale administracije, rekorderi smo u EU. Ej, rekorderi !!!! Da ti pamet stane. A pred samo 30 godina sanjali smo Hrvatsku kao zemlju blagostanja. Zemlju bogatstva. Zemlju raskoši. Neki su ju i dosanjali. Većina nije. Najdramatičniji pad plaća i istočnim zemljama Europske unije bilježi upravo Hrvatska čiji je udio s 43, pao na 37 posto prosjeka zapadne Europe.

Na TV, u emisiji vijesti, mislim na HTV-u, slušam i ne vjerujem svojim ušima. Prema podacima Eurostata i Rumunjska je pretekla „lijepu i jadnu našu“ po gotovo svim parametrima. I po kupovnoj moći. Sada je od nas u EU lošija samo Bugarska. Za sada. I da na kraju parafraziram i malo nama prilagodim Sidrana iz Sjećaš li se Dolly Bell: „svakoga dana, u svakom trenutku, nazadujemo sve više“. Bugari ante portas.

 O tempora ! O mores !

 

 Nekad, ne tako davno.

Ovoga ljeta ovako.

15. 11. 2017.

Nebojša Magdić

 

Komentari  
#11 Marko 2017-11-17 14:38
Post za pet. Svaka čast majstore. A da su još i komentari bili na toj razini /iznimka dr.Irčanin/ onda bi i post imao daleko veći efekt. Ovako :sad:
Citat
#12 Amen 2017-11-17 16:03
Sanjali smo Paraginu Hrvatsku a dobili udbašku Tuđman, Manolić Mesičevu!
Oni za gospodare stave cviječare i šofere, dok bi svaka frizerka znala bolje zanat od tih lopovskih nasljednika koji su sa mijenicama već Jugoslaviju bankrotirali!
Svi su sve znali i bilo je samo pitanje vremena kada će se dogoditi Agrokor i Bankrot države!
Umjesto na ulice građani su šetali do glasačkih kutijica što je očito bilo lagodnije!
I sada smo tu, možda pred građanskim ratom kako bi udovoljili krivokletniku Tovarešu?
Ili idemo dalje do dno dna pa neka nas rumunjci uče kako postupati sa mafijaškim diktatorima?
U državi kupljenih diploma od političara do raznih direktora vlast nas zabavlja sa spomenicima boški buhi i loli ribar, zapravo predigra kako bi Paragine HOS-ovce strpali u zatvor nakon što njima nije uspjelo sa Genralima u Haagu.

Štakori su na djelu a kojima se gradu i kanalizacije jer imaju viška govna koje nikako da poseru nad hrvatskim narodu u ime velike srbije.
Pobjega je To Do Rich koji se sada kara sa Đorđem u Londonu.
Mišković, Janković, Todorić je bio protu-ustavni zločinački pokušaj stvaranja nove Jugoslovije uz podršku kraljice Elizabete i Kralja Srbije.
Sram Vas bilo Peder As Down i svima Veleizdajnicima koji su godinama tajno sastančili u ulica Alexander von Humboldta u Zagrebu!
Imate ljude i love da manipulirate ali je istina voda duboka i nikada nečete pobijediti hrvatski božiji narod.
Citat
#13 Pitam se 2017-11-17 23:39
Bože dragi. Jeli ovaj Amen možda akademik.Ne daj Bože da je jer toliko gluposti i besmislica na jednom mjestu može izreći samo budala. I to vrhunska.
Citat
#14 @ 2017-11-18 18:52
S ovim Amenom nešto nije u redu. Sada jel droga il mu je to od rođenja, vrag će ga znati.
Citat
#15 Duško 2017-11-20 11:39
Post odličan.Pet plus. Komentari po običaju ili off topic ili kretenski.
Možete to vi intelektualci i bolje ;-)
Citat
#16 *** 2017-11-20 17:55
Točno u sridu Duško. Potpisujem sve.
Citat
#17 . 2017-11-22 00:00
I ja.
Citat
#18 * 2018-02-12 14:58
Bome i ja
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi