SJETIMO SE MALO, NEKADAŠNJIH ZIMA.

Ludo neko vrijeme. Munjevite promjene  po sistemu toplo – hladno. Zalutala negdje godišnja doba, zagubila se, nestala. Nema ih onakvih kakve pamtimo. Veljača, kojom je u neko prošlo vrijeme carevala hladnoća a snjegovi lomili krovove, neki nas je dan „počastila“ s proljetnih čak 17 stupnjeva. Pisao sam već o tome ali nije naodmet poneked, da se ne zaboravi, nešto i ponovit. Tim prije, što nam prognozeri najavljuju novi snijeg. Na radost cura i dečki iz Ski kluba,  i svih onih koji vole zimske radosti.

Prohujale su godine mojih prvih zima, i prvih snjegova.  Prošlo je dosta od onog doba, kada sam bio najsretniji, kad onako iznenada, tiho i gotovo nečujno, dolepršaju prve pahulje snijega. Stigao bi nenajavljen već negdje krajem studenoga ili početkom prosinca, i ostajao tamo, sve od konca ožujka. Kao na onim sličicama iz dječjih knjiga, prekrio bi pute a u hladnim zimskim noćima, samo bi treperila svjetla u malim oknima, u peći veselo pucketala vatra i svatko si je, uz malo mašte, mogao zamisliti kako Domaći skaču oko ognjišta. A na njima, kako naša Ivana piše, „ kožusi, kapice i opančići crveni kao plamenovi, kosa i brada sive kao pepeo, a oči žarke kao živi ugljen. Izlazi njih sve više i više iz plamena, svaka luč po jednog daje. Kako izlaze, tako se smiju i vrište, prebacuju se po ognjištu, cikću od veselja i hvataju se u kolo“.

Eeej, kakva su to bila djetinjstva…….Ujutro zaleđena okna. „Sriž“ na njima a vani čarobna bjelina snijega. Doma smo imali svega – kobasica, čvaraka, porezbušta, šunke, masti, brašna,soli....... ma svega. I nije ti bilo potrebe ići u ondašnji Konzum, Radničku, Potočnjaku, Martinu ili Srs po namirnice. Pripremljena su bila i drva i sav je posao bio ujutro nahraniti i napojiti blago. Iskidaš usku stazicu do štale i to je sve. A po prigradskim naseljima, gdje danas u svaki i najmanji kutak mora „zaviriti“ ralica, bile su bezbrojne uske prtine u snijegu do pasa. I tuda bi išli u školu. Iz snijega virile samo dječje glavice. I svi bili zadovoljni. A hladnoća, da i ne govorim. Najniža temperatura u Ogulinu izmjerena je u veljači 1956. godine, čak minus 28,5 stupnjeva. Ako si se golom rukom neoprezno uhvatio za kvaku, za nju bi se ruka jednostavno zalijepila. Najviše snijega napadalo je u ožujku 1955. godine – 118 centimatara, da bi nedavno, pred par godina, taj rekord bio oboren. 28. veljače 2018, napadalo ga je 120 centimetara.

 

Mi Žegarani, najprije bi se skijali na Skorašniku, onda na „gradskom“ skijalištu na Krlencu a kada bi se malo usavršili, odlazili bi na Vučiće ili Kranjčevku. Tamo su Ferdo Uršan i Joso Špehar izvodili skijaške bravure na skijama s „binderima“ ili „kandahar“ vezovima, što je za nas klince bila čista znanstvena fantastika. Jer mi smo imali skije iz kućne radionice, s remenčićem u sredini, u koji si onda ugurao bakanđu. Štapovi su bili ljeskovi. Skafandera naravno nismo imali. Standardna oprema je bila – hlače špicerice, zimske vunene čarape, fusekle, nekakva jakna i bakanđe s brukvicama. Na glavi vunena kapa s kuglicom na vrhu. Za utjehu, tako obučen, zlatne je medalje osvajao jedan od velikana alpskog skijanja, Jean-Claude Killy.

Na Kranjčevki sam rijetko skijao jer sam do tamo imao oko sedam kilometara kroz grad, u oba pravca. Na skijama. Moglo se je jer ceste su bile pod snijegom. Sol se tada još nije sipala i kvarila nam zimsku idilu.

 

Kad bi se Dobra zamrzla onako žestoko, a zamrzla bi redovito svake zime, na Jankovom jazu igrali smo nekakav improvizirani hokej. Doduše, rijetki su imali „sličuhe“, odnosno klizaljke. Nisu bile kao današnje koje su kompaktne s cipelom. Ondašnje klizaljke učvršćivale su se na zimske cipele - bakanđe, posebnim ključićem. Ne znam da li ih je bilo više od 20-ak u gradu. Bile u luksuz.

 

A inače, omiljena zabava bilo je klizanje današnjom Frankopanskom ulicom. Bilo je „uglancano“ nekoliko sklizaljki u nizu, od Hačka do kina, a klizalo je i staro i mlado.

Niz Sveti Jakov bilo je glavno sanjkalište. Rijetki su bili automobil a i oni zimi nisu baš mnogo vozili, i djeca su mirno mogla uživati u zimskim radostima.

 

Za razliku od danas, kada se čisti svaki puteljak, snijeg je nekad čišćen samo u užem središtu. Čistio ga je Munja s konjima koji su vukli improviziranu ralicu. Mi klinci radosno bi posjedali po njoj, da bi bila teža. Za visoka snijega, glavna je ulica izgledala kao veliki, čarobni, bijeli tunel. Kroz grad su se znali neki provesti na „kripi“ u koju su bili upregnuti konji. Ogrnuti u tople gunjeve malo su kružili ulicama, pravili se važni, da bi završili kod tete Kate Pepićke, na kuhanom vinu. Mi klinci, samo smo ih ljubomorno gledali. I čekali svoje vrijeme.

Grudanje je i onda bila omiljena zabava. Ako ti se neka djevojčica posebno svidjela, za nju si pripremio posebne, što tvrđe grude. Tek kasnije sam shvatio da baš i nisu bile oduševljene takvim izljevima ljubavi. Nešto tvrdo da wink, ali ne gruda.

Danas, misleći na te čudnovate zimske čarolije,  s nekom tihom nostalgijom sjetim se tih dana djetinjstva, tog minulog doba, tih starih dobrih vremena. Živjelo se nekako mirnije, bez danas stalno prisutne presije gdje svi nekuda žure, nitko za nikoga nema vremena. A prije. Zakrkeril snig. Pa kaj onda. Kako došal, tako će i projt. A dok ga je bilo, ljudi se sabirali kod  prijatelja, pekli police, rezali špek, „čoknili“ po neku rakijici i uživali. A kada bi po završetku zimskih praznika mi klinci došli u školu, često smo znali zateći gotovo prazan razred. Lička „Školica“ negdje zapela u snijegu, poput onog vlaka Mate Lovraka. Učenici-putnici nisu došli i praznici su, na opću radost, bivali produljeni još za tjedan dana. I tako je bilo gotovo svake godine. Danas bi od toga napravili dramu a nekada je to bilo tako malo važno. Moram priznati. Radi sebe i svojih sjećanja a najviše radi klinaca, volio bi da se vrate te čarobne zime i ta prošla vremana. Da bi u njima zajedno mogli uživati.

 

22. 2. 2023.

Nebojša Magdić

 

Komentari  
#11 Admin 2023-03-01 11:31
Citat !!!:
Citat Admin:
Citat !!!:
Citat ???:
Ovo zadnje od Debedaje je off topic. Receno je da ce se brisati.Obrisat ce kad dojde doma,evo vec dva dana leti po Ogulinu i slika ceste koje su besprijekorno ociscene, konacno ce i on pohvalit gradonacelnika,jedva cekam slike i tekst ociscenog grada i pohvalu Gradonacelniku i sluzbama ciscenja.

Na žalost opet sam u KBC-u i zanimljivo je da si me vidio u gradu. Vidiš kako mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme. Za dan dva me možda puste doma pa mogu nešto napravit. Sada mi nije do ničeg.Jebi ga, za dva dana ce snig okopnit,pa ces opet fulat momentum kada gradonacelnik nisto dobro odradi, bas imas peh,bit ce da je rijec o losoj karmi.
Nema veze , ja sam slikal ociscene ceste i cestice pa ti mogu prodat slike ako ces.

Salu na stranu, brz oporavak i povratak iz bolnice, zdravlje je najbitnije a snig ko snig, kako dojde tako ce i projt,sa ili bez Gradonacelnika.Daj prijatelju pročitaj još jednom post Zimske radosti i reci mi što sam nekorektno napisao. Evo, samo sam ovaj dio izvukao, gdje se vidi da mi se jebe tko je na vlasti i samo govorim o loše odrađenom poslu:

"Sve je dakle odrađeno kako treba, u što ne sumnjam, ali ostaje dilema, kako nas je onda zadesio taj snježni kolaps. Bilo je 59 cm. snijega i nismo mu se uspješno suprostavili. Kako to ?

Pa da se malo podsjetimo. 13. na 14. siječnja 2013. godine, u Ogulinu je za jedan dan palo rekordnih 76 cm snijega, što je zabilježila i najpoznatija svjetska TV postaja – CNN. Na vlasti u gradu HDZ. I problema poput ovih, nije bilo. Sve je štimalo.


U Ogulinu, gdje se meteorološki podaci bilježe od 1949. godine, najveća je visina snijega zabilježena za Dan žena, 8. ožujka 1955. Napadalo ga je 118 cm. A 27. veljače 2018. taj je rekord dostignut. Visina snijega službeno 118 cm ali bila je i viša. Na vlasti u gradu SDP. I sve je opet štimalo."

Usput, fala na ovome..."brz oporavak".
A kaj se tiče sličica, zalipi ih na moj fejs profil. Platit ću ti kad na vrbi rodi grožde.
Pozdrav
Citat
#12 Đebedaja 2023-03-01 12:52
Citat Walter:
Ako brises onda brisi sve off topic komentare!


Pa nećeš mu ti govorit..odabi sa virtualne livade kaj se uvik vraćaš ko klatnja simo.
Citat
#13 ..nu kaj je... 2023-03-03 14:58
....ah ta pelin isparenja...kh,kh..p ljuc
Citat
#14 Chris 2023-06-09 18:07
GoodGirrlNextDoor https://sexonly.top/get/b622/b622fflzgsxsfjdbxwv.php
gnarlyprincess https://sexonly.top/get/b838/b838nrlitkmjblijsti.php
Webgirlfriend https://sexonly.top/get/b802/b802qdwatsiccikglbt.php
CamiMiller https://sexonly.top/get/b993/b993jzrdhdxcufcwmkt.php
kaylabenett https://sexonly.top/get/b584/b584nnpedaooitapvsh.php
KinuskiKakku https://sexonly.top/get/b245/b245ywyxgovvvkuexnd.php
Faithhenderson https://sexonly.top/get/b13/b13tkkriibqwbpzdhs.php
thgirwhla https://sexonly.top/get/b159/b159wbwiwquhnisnjap.php
VitaminDPussy https://sexonly.top/get/b929/b929crbaszlfbooqgij.php
Spicydominicann https://sexonly.top/get/b265/b265wdmndziktxuzjva.php
Vero22 https://sexonly.top/get/b37/b37tlbgndwlvqxshrb.php
queencaramay https://sexonly.top/get/b270/b270gqluixslxfnkqnt.php
Wildkittycat69 https://sexonly.top/get/b229/b229turyyhelcfshssa.php
Charlotte_Giraldo https://sexonly.top/get/b997/b997yjmlnfqmuithlwc.php
Bowdown2chelsea https://sexonly.top/get/b261/b261gocqumtffschzka.php
SIRSSHAME8772 https://sexonly.top/get/b604/b604fsrroqouxvvntzw.php
ThiccGurl4L https://sexonly.top/get/b886/b886mlhkgtcfycenmng.php
Scarlet4u89 https://sexonly.top/get/b435/b435tcwgplmthwhydic.php
trukait https://sexonly.top/get/b439/b439lljswbadzinpsqc.php
Perfectplaythingy https://sexonly.top/get/b307/b307jwryizkppgblbqs.php
EpicOralLust https://sexonly.top/get/b401/b401cycdkcphnxedtjf.php
AddisonDark https://sexonly.top/get/b141/b141thwodnawrsuobkz.php
Milagros6969 https://sexonly.top/get/b185/b185tquscpzxikxiizn.php
HeandShe https://sexonly.top/get/b513/b513zmdjmltfakxcdrs.php
Pixie_Fox https://sexonly.top/get/b367/b367dpghrxlilqmgyqq.php
MonatheMuse https://sexonly.top/get/b176/b176uwckvoxmnmyndpq.php
liveloverock https://sexonly.top/get/b213/b213pkabwyhjjjehbbl.php
ReneeDemon https://sexonly.top/get/b261/b261cjexcuzhacsgydu.php
cutecookie95 https://sexonly.top/get/b290/b290voynyyezhtsljic.php
pitmagrin https://sexonly.top/get/b75/b75vipmpkkysxiizzm.php
CoupleSexForAll https://sexonly.top/get/b878/b878vtqrzwgashwvwbw.php
Sunnflowerxx1031 https://sexonly.top/get/b597/b597qlrdbsootgnjojy.php
cheshire_cat_and_dog https://sexonly.top/get/b363/b363jnsxfawmuplbovy.php
Beautitwat https://sexonly.top/get/b434/b434eatdrlxsvaqfqlx.php
SamanthaSweet https://sexonly.top/get/b894/b894brasoolvvcirpds.php
sexysiren7142 https://sexonly.top/get/b555/b555pzocnyabmiieaot.php
RougeOliver https://sexonly.top/get/b430/b430pwurobamxpxcvdr.php
LILYBIGBOOBS https://sexonly.top/get/b698/b698ynockzgbanxvefn.php
SamanthaCoxxx https://sexonly.top/get/b243/b243nckcgcdtzsfykre.php
Pleasantpeasant https://sexonly.top/get/b563/b563akranvuhgzuxhgu.php
AmandaRead https://sexonly.top/get/b50/b50hxxqlmjknmpeddn.php
deborahcream https://sexonly.top/get/b892/b892prfzwulwurpnaet.php
SiennaLuxx https://sexonly.top/get/b204/b204txynbwimtuucvtm.php
betsylong https://sexonly.top/get/b426/b426wehgpkgysixnbpy.php
FacefuckFactory https://sexonly.top/get/b889/b889nzykpzmzvqcclqw.php
Nogag501 https://sexonly.top/get/b103/b103tdhnyjwsenqcipq.php
missstar https://sexonly.top/get/b574/b574qbusczuzereqbhg.php
Adalena_lynn https://sexonly.top/get/b733/b733ybrchczshhqagka.php
p00fball666 https://sexonly.top/get/b35/b35gtxnevpivfcidwv.php
Desirecum https://sexonly.top/get/b901/b901ztgzmoujscsvzmo.php
wetdrippypuss https://sexonly.top/get/b800/b800kbqfyudqfzbovma.php
Setare_ss https://sexonly.top/get/b284/b284lciasvspdqxokms.php
gisellemari https://sexonly.top/get/b531/b531zzzreyymkfmwxvx.php
BBWplaymate https://sexonly.top/get/b551/b551zpjetrsdqjfnpaj.php
Kuntrymomma69 https://sexonly.top/get/b421/b421idkqjlomkwwmyay.php
gmonline111 https://sexonly.top/get/b130/b130adrpreejupjhlhx.php
CurvyOtaku https://sexonly.top/get/b836/b836vifkosbblewytil.php
Mycandygirl https://sexonly.top/get/b433/b433qhkvyiblqtuflqx.php
ErikaaStorm https://sexonly.top/get/b904/b904cvgzgtjwsamxqsq.php
lunaxlovelyx https://sexonly.top/get/b6/b6ductnoythhkdqgz.php
visualgoth18 https://sexonly.top/get/b643/b643vyjjvlitaetngde.php
mayerlyquicero https://sexonly.top/get/b573/b573pdjrzrviyiktaws.php
LeanneCrow https://sexonly.top/get/b928/b928jjrqksiuqdgfkxi.php
GingerElle https://sexonly.top/get/b292/b292qfwknighhodbwtl.php
HornyDesiree https://sexonly.top/get/b857/b857smetlxugpvlzslg.php
NyxWilder https://sexonly.top/get/b469/b469ysjfxcumucmoahf.php
Lovelyasiangirl https://sexonly.top/get/b271/b271qzhlrhubstalmoa.php
yasmeena https://sexonly.top/get/b428/b428egojcwkkvcgifyc.php
Robincocks https://sexonly.top/get/b156/b156tsalcxouvtrcgwl.php
MissB1862 https://sexonly.top/get/b889/b889vwjsuqgndxvzpum.php
SexyBrownChoco1 https://sexonly.top/get/b91/b91sigpvtoqtvgqvuw.php
Linnilove https://sexonly.top/get/b661/b661nspubshgkzivskh.php
SahJhennys https://sexonly.top/get/b431/b431ydsuhkiaxphkexo.php
20dollaPeanut https://sexonly.top/get/b478/b478mnlehbcpwpgngpz.php
PeachFuzz https://sexonly.top/get/b396/b396yfhfzzwsodzozzj.php
Sologuy2020 https://sexonly.top/get/b413/b413ypgitbzmenrnnbg.php
InkedKinks https://sexonly.top/get/b711/b711dmcahcvfddiiemo.php
mariellasun https://sexonly.top/get/b712/b712dcakjbqspxegqcx.php
Kitten_Sophie https://sexonly.top/get/b262/b262bivffdmsvxfiemz.php
jaque1 https://sexonly.top/get/b136/b136eikljbfklxdupuk.php
AdriannaEvans https://sexonly.top/get/b126/b126qvwgujhxjqifvrv.php
Gnargrrrl https://sexonly.top/get/b512/b512vguzmogvpnhgyex.php
Cofeandsugar https://sexonly.top/get/b569/b569vjlrtjuldoxhtfw.php
SkarlettKwinn https://sexonly.top/get/b793/b793lojerwanukqyroh.php
Annemariewessex https://sexonly.top/get/b878/b878czbtefugnmmdiuh.php
francytorino https://sexonly.top/get/b247/b247ynwjhkiawyolcnj.php
Contessa88 https://sexonly.top/get/b925/b925rvrtmkgadplupyk.php
KatyaShien https://sexonly.top/get/b341/b341nvqvenauioxdjsk.php
I_am_poison_420 https://sexonly.top/get/b161/b161rcnleoyskmtzwbu.php
caleacaliente https://sexonly.top/get/b737/b737gatbhpfffximacb.php
LiaEllvi https://sexonly.top/get/b937/b937ytaomfyfqgtppnq.php
EmelynRose https://sexonly.top/get/b97/b97eblkrfmceipiscp.php
FavCouple2Watch https://sexonly.top/get/b105/b105uqoczxpylidlzxa.php
4Evaer https://sexonly.top/get/b335/b335jjtcauzguxkszfd.php
Baddymaddy https://sexonly.top/get/b90/b90cwqgpfrixjpgybb.php
Jennydeath https://sexonly.top/get/b451/b451xcmyqzqswuesuqu.php
Atomicblonde https://sexonly.top/get/b946/b946aapfraemufphukq.php
teenybrunette https://sexonly.top/get/b221/b221sxeytsffswspyjc.php
TheBam https://sexonly.top/get/b149/b149khslehjchfssybg.php
xoDirtyKittyxo https://sexonly.top/get/b579/b579xhzssimdfmlspvl.php
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi