KRUNOSLAV DUJMIĆ - POLA STOLJEĆA U SKUPLJANJU STARINA

Naš Ogulinac Krunoslav Dujmić, po broju primjeraka, jedan je od najvećih kolekcionara u Hrvatskoj. Pola stoljeća Kruno skuplja uglavnom sve ono što se tiče Ogulina. Sada ima nekoliko tisuća eksponata. Dijelom su složeni a veći dio čeka da se obradi.

Najstariji predmet mu je fosil, odnosno okamina, stara par milijuna godina.

Kruno je svojim hobijem počeo s osam godina, kada mu je baka dala nekoliko srebrnjaka. Kasnije je ozbiljnije, kao član Numizmatičkog društva kolikcionara Hrvatske a jedini Ogulinac, krenuo skupljajući razne novčiće i stvarajući numizmatičku zbirku. Bilo je to vrijeme bez mobitela, tako da je uglavnom pismima komunicirao s drugim numizmatičarima iz cijele bivše države, kupovao ili razmjenjivao novčiće. U središtu njegova zanimanja bio je samo novac s ovih prostora. No, najstarija u zbirci mu je prva papirnata novčanica u Europi, ( francuska ) iz 1792. godine. Prilikom posjete jedne od članica obitelji Frankopan Ogulinu, 1991. godine, Dujmić je priredio i numizmatičku izložbu. Pored toga, posjeduje i veliku zbirku razglednica, koje je kupovao na sajmovima u cijeloj bivšoj državi.

Ima i bogatu zbirku oružja. Pedeset primjeraka predstavio je na izložbi u Zavičajnom muzeju 1992. godine. Inače trenutno ima oko 200 komada raznog oružja, a najstariji mu je primjerak puške kremenjače iz polovice 18. stoljeća.

Po cijeloj kući, od podruma do tavana, po gospodarskim objektima i po dvorištu, hrpe su eksponata koje nažalost velika većina Ogulinaca nikada neće vidjeti. Tu su eksponati koji zastupaju mnoge zanate – od kovačkog, staklarskog, urarskog, drvodjelskog i t.d. Da je malo dobre volje, možda bi se i mogao pronaći prostor na kome bi se sačuvala naša baština, sve do Domovinskog rata. I kada smo kod rata, Dujmić izražava žaljenje da ga kod tiskanja knjige „Ogulinski kraj u Domovinskom ratu“, niti autor Strižić, niti bilo tko drugi nije kontaktirao i zatražio nešto iz njegova bogatog materijala. Ali zato za Krunu dobro znaju u Hrvatskom memorijalno-dokumentarnom centru Domovinskog rata, gdje iznimno cijene njegov rad. Nedavno ga je u Ogulinu posjetio prof., dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Centra. Tom prigodom Dujmić je Nazoru uručio veliku količinu arhivskog gradiva o vojnim skladištima JNA na našem području, uz niz unikatnih fotografija. U razgovoru s ravnateljem Nazorom, reče mi, da je iznimno zadovoljan materijalom koji će im dobro doći i sretan je što je netko, kao Dujmić, taj dio naše povijesti zabilježio i sačuvao od zaborava. Sav taj materijal sada se na adekvatan način čuva u Arhivu u Zagrebu a svatko tko ga želi vidjeti, to će moći učiniti. Iz Hrvatskog memorijalno-dokumentarnog centra Domovinskog rata, Dujmiću su uručili priznanje. A mi. Što mi možemo učiniti da sve što je Dujmić pola stoljeća skupljao bude svima dostupno. U prvom redu pronaći prostor i okupiti ekipu koja bi učinila selekciju i odredila eksponate za stalni postav. Zgrada bivšeg zapovjedništva u središtu grada, koja sada zjapi prazna, mislim da bi za to bila idealan prostor.

Nema što nema. Ima sve.

 

 

Sve vrste uniforma kod Krune.

Kape, cipele, dalekozori.......

Kacige za svačiju glavu.

Tavan pun. Kamo sa šunkama ?

Fasada kao izložbeni prostor.

E ovdje je Kruno uspio uvesti malo više reda.

Boce, sifoni, telefoni, satovoi, sviječnjaci - zajednički nazivnik - sve staro.

Stari radio - ima samo kratki val.

Keramička lula.

Vanjski izložbeni prostor.

Za Krunu dobro znaju u Hrvatskom memorijalno-dokumentarnom centru Domovinskog rata, gdje iznimno cijene njegov rad. Nedavno ga je u Ogulinu posjetio prof., dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Centra. Tom prigodom Dujmić je Nazoru uručio veliku količinu arhivskog gradiva o vojnim skladištima JNA na našem području, uz niz unikatnih fotografija.

Zasluženo priznanje.

Photo by Nešo-Škorašnik

20. 12. 2019.

Nebojša Magdić

Komentari  
#1 Dux 2019-12-20 16:37
Svaka čast Kruno. Grad bi trebao pomoći da se ovo javno prikaže. Bio bi to i dio naše turističke ponude. Za tako nešto postoji prostor. Možda upravo zgrada koju je Nešo spomenuo. Uz malu pomoć države uređenje ne bi puno koštalo.
Citat
#2 *** 2019-12-20 21:02
Na žalost neiskorišteno turistički potencijal. Kuća bajke, muzej, đulin ponor, Sabljaci,Klek. Imamo mi stvari za pokazati a Krunini eksponat sve bi to upotpunilo. Zato prst gore za jednu takvu ideju. Sada kada je objavljen ne možemo kazati NISMO ZNALI.
Citat
#3 BONO 2019-12-21 10:28
Kruno je legenda , nego đe nesta pisac Strižić ;-)
Citat
#4 VOX 2019-12-21 19:08
Uzo lovu i odeeeee.
Citat
#5 91. 2019-12-26 10:53
Dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokument arnog centra Domovinskog rata zna za Dujmića i njegov rad a "pisac" Strižić nije našao za shodno barem pogledati s čime Dujmić raspolaže. "Urednik" Radočaj valjda je mislio da to ne vrijedi. Lovu smo "piscu" ruknuli a rezultat je megalomansko nedjelo puno podataka koji su odgovarali onima koji su knjigu plaćali.
Citat
#6 *** 2019-12-29 19:38
Ako se za ove eksponate naše povijesti ne može naći mjesta u gradu onda smo stvarno jadni.
Citat
#7 Obelsik 2021-01-02 19:23
Priznanja za životna djela,, počasti, diplome,i sl. dobivaju za dan Grada oni koji to mnisu zaslužili. a za čovjeka kako što je Kruno koji sabire godinama i čuva naše starine, ni jedno jedino hvala. Sramota.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi