NOVI CRKVENI VJETROVI - MOŽE LI TO, U IME MIRA - PROĆI

Na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održana je misa za poginule i nestale branitelje i civile Vukovara na kojoj je požeški biskup Antun Škvorčević pred okupljenim mnoštvom izrazio nadu da će Katolička crkava u Hrvatskoj i Srpska pravoslavna crkva naći načina zajednički se zauzimati oko toga da Isus Krist u nama razori zlo i podjele.

 

 

"Zamka okrutnog počinjenog zla u Vukovaru na različite načine vreba i danas, to zlo nam želi stisnuti dužu, sapeti pamet, zarobiti nas u svoje okove, usmjeriti da živimo po njegovu diktatu, uvjeravajući nas kako je smisleno ono najbesmislenije, mrziti kao odgovor na počinjeno zlo i nanesenu nepravdu“, rekao je Škvorčević u propovjedi na misi na kojoj su uz čelnike države bili predstavnici Hrvatske vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Požeški biskup je rekao da je verbalna ratobornost na javnoj sceni kod nas prostor u kojem zlo vrti svoje kolo, a "mržnja brusi zube, umrtvljuje duše, vodi u sljepilo, truje sadašnjost i krade budućnost". U Vukovaru i Hrvatskoj, kazao je, potrebni su nam ljudi velika duha koji svjedoče vjeru u pobjedi ljubavi i pamte prošlost očišćenu od mržnje.

 

"Koliku li je razdaljinu među Srbima i Hrvatima očitovala agresija minuloga rata u Hrvatskoj, posebno ovdje u Vukovaru. Nakon svega kako se založiti da ne ubijamo jedni druge, kako se založiti da dokinemo podjele u nama, da ne budemo jedini protiv drugih nego jedni s drugima ili još bolje jedni za druge i tako svi budemo pobjednici i postignemo svoje dostojanstvo", upitao je biskup. "Politički projekt pomirbe unutar hrvatskog društva u kojem je kod nas bilo govora napose početkom 90-tih godina prošlog stoljeća kao i politički projekti pomirbe između Srba i Hrvata imaju sigurno svoje značenje i treba ih podržati, ali svjesni smo da oni nemaju moć pobijediti čovjekovu nutarnju podvojenost zbog naše ranjenosti zlom i osigurati istinski mir", rekao je Škovrčevi. Zaključio je da su Hrvati i Srbi kao većinski kršćanski narodi očito pozvani „otvoriti se božjem projektu pomirbe“. "Želio bih danas u Vukovaru izraziti nadu da će Katolička crkava u Hrvatskoj i Srpska pravoslavna crkva naći načina zajednički se zauzimati oko toga da Isus Krist u nama razori zlo i podjele kako ne bismo bili jedni protiv drugih, da on bude naš mir, da nam Hrvatska bude zajednički dom", poručio je.

 

19. 11. 2017.

Večernji list

 

Komentari  
#1 Marjana 2017-11-21 23:58
Ova biskupova poruka s ovog za Hrvate posebnog mjesta ima posebnu težinu.Pravo je pitanje u naslovu posta-Može li to u ime mira proći.
Odgovor je MORA, radi naše djece, radi generacija koje dolaze.
Citat
#2 racionalist 2017-11-23 17:33
Na ovu temu se ne smi nis komentirat ,kaj vam to ovcice jos ni jasno ? nakon 26 godin je jedan popo nisto smisleno bubnil i odma na sve naslovnice i blogove ,nego nesice kaj nisi tuj i tamo napisal kaj velu zeljka markic , nedrk ilcic , kosic ,miklenic , opus dei majstori i klerikalci , mrznja iz njihovh komentara , kolumni i tekstova cidila se po ekranu , e to si trebal napisat tuj i tamo , pa bi i ova cenzura imala smisla , nemoguce da si svaki put na skorasniku kad treba kritizirat crkvene uhljebe .
Citat
#3 racionalist 2017-11-24 19:21
Slazem se Neso , jos kad se sa rijeci predje na djela , gdje ce nam biti kraj brate u krstu .
Citat
#4 Nešo 2017-11-25 11:16
E tog se -racionalist- prelaska s riječi na djela bojim. Bojim se da oni kojima su te riječi upućene gluhi za takve poruke.
Bojim se da nama ni Bog ne može prosvjetliti pamet.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi