KNJIŽNICA I ČITAONICA OTVORENA - JE, JE, STVARNO!

 

P1010001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradska čitaonica u Ogulinu, prvi se puta spominje polovicom 19. stoljeća, a bila je smještena u prostoru svratišta „K Frankopanu“.

Polovicom prošlog stoljeća, točnije 1954. godine, Narodni odbor grada Ogulina, osniva Gradsku knjižnicu, koja je radila u Frankopanskoj ulici, u prostoru gdje je danas kafić MG. 1962. godine, knjižnica je pripojena Radničkom sveučilištu a bila je smještena današnjoj svečanoj dvorani. 1979. godine, čitaonica i knjižnica sele u objekt u Frankopanskoj kuli, koji je do tada služio kao gostionica i kartašnica, u kojoj se onako poluilegalno, znala zavrtiti velika lova. Tko te je onda pitao za knjigu....... Vremenom se i taj prostor pokazao kao malen i neadekvatan za mnoge sadržaje koji su nuđeni, i odlučeno je da se pronađe novi. Izbor je pao na Dom HV-a. Da ne bi bili zločesti, zanemarimo političke bedastoće oko otvaranja pa zatvaranja knjižnice, tako da mirne duše možemo konstatirati, da smo u gradu dobili objekt koji imaju malo koje sredine, i na koji možemo biti ponosni. Neki će reći da smo u svemu mogli proći i nešto jeftinije i ne biti toliko luksuzni, ali ne bih se složio s takvim stavovima. Knjižnica i čitaonica, jednostavno su nam trebali. No o novoj Gradskoj vijećnici, smještenoj iznad čitaonice, koja djeluje Holidiay Inn-ovski, mogli bi dosta prozboriti. Ostati će dileme da li je to jednom siromašnom Ogulinu trebalo i oko toga će se lomiti koplja. Zavisi na kojoj ste strani ideološke barikade.

Nova knjižnica opremljena je po najsuvremenijim standardima, raspolaže s oko 50 tisuća naslova, građani će u iznimno lijepom i ugodnom ambijentu moći pročitati dnevni i tjedni tisak, koristiti se računalima a uskoro bi trebao proraditi i Internet caffe. Stoga, ako do sada niste bili član ove ustanove, učinite to sada. Biti će vam i zabavno, i korisno.

Lijepo. Konačno normalni uvjeti za rad i što je najvažnije - zadovoljni građani.

Ne mogu a da se sa sjetom ne prisjetim, da mi je upravo ovaj prostor bio jedno

od prvih u kojima sam radio kao DJ. Bilo je to godine ....... o-ho-ho-ho !!!!!!!

"Recepcija" nove Gradske knjižnice. Od ljubaznih djelatnica, sve informacije na jednom mjestu.

Mladi su najvjerniji čitatelji

Detalj iz dijela čitaonice s bogatom ponudom tiska.

Ovo je pogodak. Bolje no u kafiću.

I na one najmlađe se mislilo. Imaju ponudu primjerenu uzrastu i svoj maleni kutak.

 

Dio budućeg Internet caffea.

Stubište u novu Gradsku vijećnicu. Kažu da svojim modernim uređenjem i suvremenom tehnikom, vijećnica djeluje poput Houstona. Nadamo se da će u njoj biti više tolerancije, uvažavanja, i dobrih odluka za sve građane.

17. 12. 2011.

Nebojša Magdić

Photo by Nešo Škorašnik

Komentari  
#11 hcq 2021-06-11 01:11
what does hydroxychloroquine treat buy chloroquine online canada hydroxychloriquine
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi