SABORSKO - DAN OPĆINE I ŽUPE.

Jučer je obilježen Dan Općine Saborsko i Svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika župe Saborsko.  Misno slavlje je predvodio župnik župe sv. Križa iz Ogulina Nikola Prša u suslavlju osam svećenika, među kojima je bio i domaći župnik Bruno Lovaković.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama Domovinskog rata, odana je počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Obilježavanju su, uz  gradonačelnike i načelnike općina Karlovačke i Ličko – senjske županije, nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, te zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, s pročelnikom Upravnog odjela župana Bernardom Pahorom.

Ispred Grada Ogulina, svečanosti su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Marinko Herman, i zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.

Uz Vukovar i Škabrnju, Saborsko je podnijelo najveću žrtvu i tragediju u Domovinskom ratu. Tijekom agresije, u Saborskom je poginuo ili nestao 51 Saborčanin. Saborsko je oslobođeno tijekom vojno - redarstvene operacije "Oluja" 1995. godine.

Održana je i sjednica Općinskog vijeća. Najsvečaniji dio sjednice bio je dodjela javnih priznanja koje su ove godine primili: dr. Josip Zorko, ratni liječnik koji je u Saborskom ostao do njegovog pada, Josip Anušić za izniman doprinos promociji turizma, DVD Saborsko za razvoj i zaštitu zajednice, HVIDRA Saborsko za promicanje i očuvanje sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Marija Hodak za izniman doprinos u radu Općine. Saborsko.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, to je prilikom istaknula:

„Kontinuirano ulaganje u razvoj Saborskog, obveza je svih nas prema žrtvama iz Domovinskog rata, ali i za sve sadašnje Saborčanke i Saborčane. Karlovačka županija kroz uvođenje vrtića pri školi, ulaganjem u obrazovanje, zdravstvenu skrb te gospodarske poticaje, brine o Saborskom“.

Svečanost su uveličali učenici PŠ Saborsko prigodnim recitacijama. Načelnik Općine Marko Bićanić podsjetio je na brojne odrađene projekte te najavio neke nove.

Photo by KAŽUP-IKA-OPĆINA SABORSKO.

17. 5. 2024.

Nebojša Magdić

 

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi