PARLAMENTARNI IZBORI 2024.

HDZ ima treću uzastopnu pobjedu, Možemo najveće iznenađenje, DP poželjna udavača koja će, kako sada stvari stoje, o svemu odlučivati. Pričekajmo pa ćemo vidjeti. Od Zokija sada, ni glasa za čuti. A da ima neki plan, to je sigurno.

HDZ je inače relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore, dok je koalicija Rijeke pravde, predvođena SDP-om, osvojila dvije izborne jedinice.

Rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj su jasni . Prema njima, najveći broj mandata osvojio je HDZ, dok je drugi po snazi SDP, a treći Domovinski pokret. Najveće iznenađenje je Možemo, a najpoželjnija udavača dolazi iz DP-a.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je da je najviše mandata dobio HDZ, ukupno 61, zatim slijedi SDP sa 42, dok je Domovinski pokret dobio 14 mandata. Most kao četvrta stranka po snazi dobio je 11 mandata, a Možemo, koje je najveće iznenađenje izbora, završio je sa 10 mandata.

Izborni prag je ove godine prešao još i IDS i Nezavisna platforma Sjever (Matija Posavec), koji su dobili po dva mandata. Najmanji broj mandata dobio je Fokus (1).

HDZ je osvojio najveći broj glasova od svih političkih subjekata i među hrvatskim stanovništvom koje nema prebivalište u Hrvatskoj. Oni su u dijaspori osvojili sva tri mandata, a u BiH je ova stranka također osvojila najviše glasova.

SDP je sa koalicijom ove godine uspio osvojiti svega jedan mandat više u odnosu na izbore za hrvatski Sabor 2020. godine. Most je također dobio više glasova u odnosu na prethodne izbore, to jeste 11 mandata u odnosu na dosadašnjih osam.

Hrvatski sabor ukupno ima 150 delegata, a osam od tog broja pripada nacionalnim manjinama. Većinu čini 76 zastupnika, a nijedna stranka nema dovoljno mandata da bi samostalno formirala Vladu. U "igru" će se uključiti i nacionalne manjine, koje ove godine više dobivaju na važnosti zbog manjeg broja glasova HDZ-a, a kako se sada vidi, ključeve u svojim rukama drži DP.

U Sabor je kao četvrti na listi SDP-a, ušao i naš gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je komentirajući izbore izjavio:

„Mogu reći da smo u jednu ruku zadovoljni, a i nismo. Očekivali smo nešto manju razliku“.

Iako nesumnjivo HDZ ima najveće šanse za formiranje, to im neće biti lako. Sudeći prema sinoćnjim izjavama iz izbornih stožera, mnogi ne žele koalirati sa HDZ-om, no simpatije parlamentarnih stranaka prema SDP-u su još manje.

 

Stanje od 18.04.2024. u 09:00 u našoj Županiji  je sljedeće:

 

HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU -  41,30 %

SDP, CENTAR, HSS, "DO i SIP", GLAS- 25,36%   

DP, PRAVO I PRAVDA, DHSS, ZELENA LISTA - 8,64%

MOŽEMO! - POLITIČKA PLATFORMA, HOĆEMO PRAVEDNO -6,93%

MOST, HRVATSKI SUVERENISTI, HKS, NLM - 6,61%.

 

A evo kako su glasali gradovi u Karlovačkoj županiji, u 7. izbornoj jedinici?

Najuvjerljivije zasad rezultate HDZ bilježi u Slunju i Ogulinu, a ova stranka vodeća je u svim gradovima.

Karlovac je glasao najviše za HDZ, potom za Rijeke pravde, a na trećem mjestu po odabiru Karlovčana su DP i Pravo i pravda.

U Karlovcu još prag prelaze Možemo i Most.

U Dugoj Resi HDZ je također prva opcija, druge su Rijeke pravde, a treći DP i Pravo i pravda. Na četvrtom su mjestu Most, a potom Možemo.

U Ogulinu je HDZ prva opcija, Rijeke pravde druga, a treći su DP i Pravo i pravda.

Ozalj je izabrao HDZ kao prvu opciju, Rijeke pravde su druge, a DP i Pravo i pravda treća opcija. Slijede Most i Možemo.

U Slunju HDZ ima najviše glasova, druge su Rijeke pravde, potom DP pa Most.

 

U Ogulinu je HDZ dobio 2.773 glasa (49,79 %) a SDP 2.281 (40,42 %).

 

 

 

18. 4. 2024.

Nebojša Magdić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  
#41 Torpedo 2024-04-25 06:44
Koliko vidim mogla bi pasti neka tuzbica...
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi