SABORSKO - TUŽNA OBLJETNICA.


Milanović u Saborskom na obljetnici stradanja: 38 mještana ubila JNA i srpski pobunjenici.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas u koloni sjećanja kojom je obilježena 32. godišnjica stradavanja i okupacije Saborskog u Domovinskom ratu. Pred spomen obilježjem masovne grobnice položio je vijenac i zapalio svijeću za ubijene i poginule mještane Saborskog.

Dana 12. studenoga obilježava se obljetnica jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu koji se dogodio 1991. godine u Saborskom.

Naime, tog dana ubijeno je 38 Saborčana koji su bili bačeni u zajedničku grobnicu blizu župne kuće. Najstariji ubijeni imao je 96 godina, dok je najmlađa žrtva bila živa zapaljena. U obrani je poginulo i 26 branitelja, a osam osoba smatra se nestalima.

Pokolj u Saborskom je bio ratni zločin koji su počinili Srbi nad Hrvatima sela Saborskog.

Počinile su ga snage JNA (čiju su politiku i manevre vodili Srbi; također ista je bila već sastavljena uglavnom od Srba) i srpskih paravojnih formacija (iz susjednog Plaškog), 12. studenog 1991., u doba najžešćih borbi velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Preživjeli seljani su se tri dana provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH, gdje su prihvaćeni. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Pogođeno mjesto Saborsko je, prema popisu 1991. godine, imalo 1501 stanovnika i 460 domaćinstava. Apsolutnu većinu stanovnika su činili Hrvati.

 

 

12. 11. 2023.

Radio Mrežnica

Komentari  
#11 NO 1 2023-11-14 08:44
Sven lijepo ljudski poceo a onda je krenulo.
Dajte pokazite barem malo pijeteta prema stradalim ljudima a ministre ect. ostavite za neku drugu priliku.
Citat
#12 Krijesnica 2023-11-14 08:48
Mislim ubacivati na ovoj temi Banožića je smješno. To se uistinu može svakom dogoditi. Samo se nosač cekera ne javlja na to a bio je glavni kad je Bojan imao saobračajku! Odo i ja bez veze u tu temu.

Lijepo je napokon vidjeti Predsjednika Republike Hrvatske u koloni sječanja! Nažalost kaj ni jedan prije nije bio.


Nek je vječna slava Saborčanima!
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi