KREĆE SE S IZGRADNJOM NAJVAŽNIJEG DIJELA RETENCIJE.

Manje od dvije godine, trebalo je zagrabačkoj tvrtki SWIETELSKY d.o.o., da zgotove posao 1. faze Retencije Ogulin, na pregradnom mjestu same retencije. Životno zainteresiran, kao i mnogi Ogulinci, redovito sam obilazio gradilište, i sve popratio na blogu Ogulin u srcu. Znao sam se zezati s radnicima, govoreći: „Hoće li to sve biti gotovo do polovice ovog stoljeća“. Odvratili bi mi: „Kaj se nas tiče, nećemo kasniti niti dan“. I na moju radost, posao su obavili u roku.

I onda je jučer, na pregradnom mjestu retencije, kod sada nepostojećeg Kostelićevog mlina, održan koordinacijski sastanak ,svih koji nešto znače u projektu zaštite Ogulina od poplave.  Sastanak je organizirala Karlovačka županija, a nazočili su mu državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović i još cijela plejada, za projekt Retencije, manje važnih likova.

O projektu sam pisao već bezbroj puta i sve se zna, ali kratko ponavljam. U početku, dok je sve išlo nekako kilavo, baratalo sa s vrijednošću projekta od oko 40 milijuna kuna. No kada se sve ozbiljno zbrojilo, došlo se do svote od 185 milijuna kuna. 85 % pokriti će se iz EU fondova a 15 % posto daju Hrvatske vode. U svemu je i premijer Plenković sigurno imao odigrao ulogu, kada je prilikom posjeta Ogulinu 2017. godine rekao: Ključ rješenja za ovo područje je izgradnja retencije kod Hreljina. To je strateški projekt“.  I onda je sve ozbiljnije krenulo. Jer jbg., premijera se mora slušati.smiley

Do sada su završene dvije faze: izgradnja zaštitnog objekta ribogojilišta Vitunj, i radovi na pregradnom mjestu retencije, što je koštalo oko 60 milijuna kuna. A već danas, prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, Hrvatske vode raspisati će natječaj za izgradnju brane s pripadajućim objektima. Visina brane je oko 15 m, širina u kruni oko 5 m a dužina brane bila bi 495 m. Retencija je kapaciteta, 6,27 milijuna m3.

Pored izgradnje brane, ide i faza II. To je izgradnja zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor. Još će biti potrebno izmjestiti vodovod, dalekovod i pristupnu cestu.

I što još reći. Obzirom da se radovi na Retenciji obavljaju krajnje ozbiljno, da se poštuju rokovi i da iza svega čvrsto stoje Hrvatske vode i Vlada RH, možemo se nadati, da će s 31. prosincem iduće godine,  konačno prestati brige i strahovanja Ogulinaca od drage nam, ali i opasne Dobre, i redovitih poplava.

Rok dovršetka 31. 12. 2023. Bože pomogni.

Da me ubijete ako nešto od svega razumijem. Objašnjavaju mi što je to, zašto nešto služi, gdje će biti glavna brana i slično. A ja ne kužim ništa. Zato vam dajem samo sličice a vi gruntajte o čemu se radi.

Ovi kužim. Klinci našli novo kupalište.

 

 

Photo by Nešo – Skorašnik

Naslovna-photo by KAŽUP

 

20. 7. 2022.

Nebojša Magdić

Komentari  
#1 Walter 2022-07-21 22:02
Treba kupovat njive okolo. Bit će to akumulacija na kraju ko na sabljacima. Za 10 godina turizam tako da će Hreljin procvjetat
Citat
#2 Đebedaja - đenaza 2022-07-21 22:40
Ma kakav tu Ri zacijelo. Vidi turizma od akumulacije Češće... Sve ručnik na ručniku. Ono turizam luduje u Trošmariji u pm
Citat
#3 Đebedaja - đenaza 2022-07-21 22:41
Jebo mi t9 mater i mobilnoj tipkovnici. Jebo ti Android ćaću
Citat
#4 Prco 2022-07-23 05:58
Naslikavanje onih koji veze nemaju s ovim.
Citat
#5 Jose 2022-07-23 10:58
A ki ima veze, ajd reci mi.
Citat
#6 Brana 2022-07-23 11:27
Citat Prco:
Naslikavanje onih koji veze nemaju s ovim.U pravu si Prco. Zupanica ima veze s ovim samo zato sto je retencija na podrucju zupanije. Nista vise. U druge njene zasluge ne ulazim.Puno vise ucinio je bivsi zupan Jelic.

Nas gradonacelnik bi se najmanje trebao naslikavati jer je svojom opakom naravi opstruirao ovaj projekat a sada bi se njime hvalio.

Za ovog tajnika u ministarstvu Siljega na slici nikad cuo kao ni za ovu ravnateljicu Elizabetu Kos. Koje su njihove zasluge ?.

Jedino tko je na ovoj slici i ima puno pravo da se naslikava je direktor Hrvatskih voda Durokovic koji je na retenciji bio vec bezbroj puta.

A treba spomenuti i bivseg ministra Corica, koji je s bivsim zastupnikom Liposcakom stalno podrzavao ovaj projekt.

Oni se trebaju naslikavati a na razni skuljovi.
Citat
#7 Brana 2022-07-23 12:39
Evo pacijentici :lol: :lol: :lol:
Citat
#8 Dorothy 2022-08-10 05:23
If you wish for to increaase your knowledge just keep visiting this
website and be updated with the newest news
update posted here.
Deporte web page: https://thehealthstudents.com/profile/danielcruz38174/ Músculos
bíceps
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi