CVITNA NEDILJA

Danas je cvitna nedilja. Baš se i nemorem pofalit da sam bil na Maši. Zaspal sam i sad čekam da mi dica donesedu blagoslovljene maslinove grančice. A ništo baš i nis vridan danas, pa sam kaj onaj HDZ-ov ministar, ako ga se još morete sjetit, prof. dr. Pavo Barišić, malo prepisival. Ministar je prepisival od nikakveg američkeg mudraca, filozofa, a ja nis ovo prepisal od drugi, vengo od sameg sebe, pa to onda i ni tako velik grij. Ki je već to čital nek preskoći, a ki ni, nek pročita.

A sad evo male priče o Cvijetnici ili kaj bi mi rekli, Cvitnoj nedilji.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikako mi je vavik Cvitna nedilja, dok sam bil mać, bila drag, nikako lip blagdan. Sećam se kad bi deda znal reč:

„Jutri mali počinje Velki tjedan prvlje Vazama. Projt ćeš popodne na Skorašnik i nabrat rožic da se jutri, prije Maše, umijemo u cvitnoj vodi.“

I prošal bi sav sretan s maćom košaricom nabrat rožic. Bilo je već svega. I visibab kulko voliš, i ljubic-beli i plavi, pa onda kaj cekin žuti jaglaci, pišćalice.  Bilo je rožic svake fele. Naberem ja punu košaricu, za cel bi Žegar bilo dost, i biž doma.

Drugo jutro, sve kaj sam nabral, baka bi vrgnila va lavor pun vode i va tem sam se onda umival. Onda bi mi lipo obukli svetašnju robicu i poslali na mašu. Nosil sam sobum drenovu grančicu. Pred crikvom bi se sabral narod i velečasni bi blagoslovil drenovu il maslinovu grančicu, kako je već ki imal. I onda smo u procesiji išli u crikvu na Mašu. Blagoslovljena grančica stajala celu godinu uz svetu sliku nad mojim krevetcem a druge, iznad kreveta, na križu, pri baki i dedi, i pri teti i tetku. Jednu je grančicu deda znal odnest i u štalu, a ki put i na njivu. I od tega vrimena, sve je ostalo ko prvlje, samo se grančica više ne nosi u štalu, jer više nigder nima blaga. Ni na njivu, jer su njive zarasle. Al zato, maslinova grančica ko vavik, celugodinu stoji iznad naši krevati ili sveti slik. Sve je isto, samo smo mi, zericu drugačiji, zericu stariji.

 

10. 4. 2022.

Nebojša Magdić

Komentari  
#1 Ana 2022-04-10 15:39
Samo jedna riječ. PRELIJEPO.
Citat
#2 Barny 2022-04-10 19:35
Još jedan biser za moju mamu. Poslije ovog posta i tužna je i sjetna i radosna. A i meni je zgodno. Pisat ovako to moram naučiti. :-)
Citat
#3 Sven 2022-04-10 20:16
Sretan sam jer ovom svojom pričom usrečiš mnoge nas, a tužan pošto si mnoge nas opet sjetno rastužio.
Citat
#4 Đebedaja 2022-04-10 23:30
Ovo sa lavorom punim cvetija sam probal. Cvijetna kolonjska vodica.
Citat
#5 Din 2022-04-11 13:01
Nima blaga u štali, njive su zarasle a bome nima više ni lavori. Sve se prominilo.
Zato je dobro malo se svetit kako je nekad bilo.
Ako se ki rastuži kaj veli Sven, onda je to Našo tvoja zasluga.
Citat
#6 Lambada 2022-04-14 11:29
Ej gazda ej. Čitam ovo i baš mi je fajn. Imam prijedlog. Danas svaka šuša izdaje knjigu.pa mislim da bi bilo dobro da i ti to učiniš. Materijala imaš i to dobroga a mogao bi još obraditi neke lokalne teme kao što je recimo kino koga nemamo, Pa nešto o sportu, kulturnom i zabavnom životu nekada, o poznatim Ogulincima i tome slično. U rubrici Priče ima puno lijepih tekstova i od toga bi se dala prirediti zgodna knižica.
Ha, što kažeš. Možeš li to izvesti. :-*
Citat
#7 Đebedaja 2022-04-15 12:24
Citat Lambada:
Ej gazda ej. Čitam ovo i baš mi je fajn. Imam prijedlog. Danas svaka šuša izdaje knjigu.pa mislim da bi bilo dobro da i ti to učiniš. Materijala imaš i to dobroga a mogao bi još obraditi neke lokalne teme kao što je recimo kino koga nemamo, Pa nešto o sportu, kulturnom i zabavnom životu nekada, o poznatim Ogulincima i tome slično. U rubrici Priče ima puno lijepih tekstova i od toga bi se dala prirediti zgodna knižica.
Ha, što kažeš. Možeš li to izvesti. :-*


jedna od pametnijih konstatacija međ komentatorima inače. Neške bi mogal, dok je još u snagi mentalnoj štobionorekli sabrat, izglancat ta djela. I napisat neki lagani intro a kroniku jednog vremena, životnog ciklusa, jednog života iz oka slučajnog "ki je tebe zval" promatrača. Nekog koji stigne bit svagdi kadi je zanimljivo, saznat nama koji to neznamo, nemamo vremena i eto malo smo i nezainteresirani Trebalo bi to složit kroz jedan satirirično - informativni izričaj.
Bila bi to prava stvar. Naziv, nije da nudim namećem - Izmed Škorašnika i Kleka - sitni vez jednog boema.
Zamišljam evo, gradski oci sponzorirat će predstavljanje knjige jednog toplog proljetnog predvečerje. Na promociji skupt će se svita. Biti će i muzička podloga, u pauzama glazbenih epizoda na akustičoj gitari naš Ambrozije Puškarić namješta strune, otpija gut rashlađenog pića, program će moderirati voditi skladana ženska silueta baršunastog glasa u obliku Doris Pinčić. Na švedskom stolu, tu sa kraja bine pravilno složeni na inox ovalima kanapeić od dimljenog lososa s crnim maslinama i krastavcem ponekim. Bit će tu svi Nešini, prijatelji, obitelj i susjedi i radni kolege, u jednom složni da prisustvuju nečem za naš gradić jedinstvenom, za malu sredinu kojoj se daje u nasljeđe eto viđenje jedne dugometražne epizode od diska na Sajmištu do kave u Snuppju. Od kupanja na mlinu pod Plavim mostom do novogodišnjeg kupanja na Sabljacima. I svi će zaključiti jedno - ovaj čovik je volil život u Ogulinu, i ogulince/ke i mi moramo taj grad cijenit još više. Sretan Uskrs svima
Citat
#8 Priznanje 2022-04-17 11:11
I predložit Nešu za dodjelu javnog priznanja Grada Ogulina.
Sretan Uskrs!
Citat
#9 PIK ZIBNER 2022-04-18 12:06
Citat Priznanje:
I predložit Nešu za dodjelu javnog priznanja Grada Ogulina.
Sretan Uskrs!Neso dobit priznanje grada. :sad: Jedino kada bi ljudi birali a ne politika. Nisu mu priznanje dali oni stari a jos ce mu manje dati ovi novi. Jer uvijek je brundal protiv vlasti. Vucica je znao hvaliti ali kako ga je jednom nabrao to je za pamcenje.
Isti slucaj u sa Grunfom.
Priznanje Neso moze dobiti jedino ako neki svemirci dodu na vlast. :lol:
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi