ASFALTNA UMJETNIČKA INSTALACIJA - DRUGI POKUŠAJ ..Opet "umjetnička instalacija" na istom mjestu.


U ovom malom postiću,  učiniti ćemo dragi moji, mali otklon od politike. Posvetiti ćemo se "umjetničkoj" obradi naših prometnica, tek onako usput, relaksacije radi.

Pred nešto manje od godinu dana, točnije 15. siječnja, napisao sam mali postić o asfaltiranju usred zime, izrazivši pri tome kao nestručnjak sumnju, da će takvo krpanje izdržati duže vrijeme. I bez obzira na moju nekompetentnost, bio sam u pravu.

Krpice asfalta ubrzo su raznesene a na istim mjestima ostale su, zamislite, iste rupe. Koje svakodnevno testiraju federe, amortizere i donji postroj automobila onih sretnika koji tu žive. Ove godine, nešto ranije, krenulo se ponovno u obračun s već dobro poznatim rupama. Naletio sam baš kada su petorica „felinijevskih“ likova, hladnokrvno, onako u socijalističkom ozračju, „stručno“ sanirali oštećenja na cesti. Njih četvorica lopatama mlate, imam osjećaj, onako po nahođenju, kako im se valjda svidi, i razbacuju asfalt bez smisla i logike. Doduše neki puta pogode u rupu koju peti radnik onda žurno prevalja valjkom. Svu tu sprdačinu, valjda ne vjerujući svojim očima, promatra ispred svoje kuće Matija Jurašić.

„Kaj ovi delaju“ bedasto pitam ja.

„Pa vidiš, asvaltiraju“, kesi se meni, radnicima i sam sebi Matija.

„Dobro, pa kaj nisu obradili te rupe, zaljali bitumenom i tek onda bacili asfalt. Ovako će, kaj je znal reć pokojim Ić, laka mu zemlja, popodne dojti kokoši i sve rasčeprkat“, mudrujem ja.

„Ma daj, kaj obradili i bacili bitumen. Nisu ni prašinu iz rup počistili. Samo pljeskadu lopatom malo u ovu, malo u onu škulju. Samo da prije potrošu asfalt“, objašnjava mi Matija.

„A jeba te, ki će to platit“ čudim se ja.

Sad se Matija čudi na ovakvo moje glupo pitanje. „Ki će platit. Pa mi. Kaj i sve drugo“.

Još malo gledam, čudim se, ne vjerujem svojim očima i odem obajt vikendicu. Da vidim jel morda ki opet provalil. Vraćam se za pola sata. „Posao“ je gotov. Radnici otišli a rezultat njihova rada je, Bože sačuvaj. I kao  pred godinu dana kada sam pisao o istoj temi, opet se isto pitam:
Je li ovo umjetnička instalicija ili nečija brljava. I sve mislim. Dobro je da vlast vodi računa i o prometnicama na rubim dijelovima grada, ali nikako me ne ide  u glavu, da nitko, ama baš nitko ne kontrolira kvalitetu poslova koje smo pošteno platili. Netko zbrlja posao na brzinu, mi galantno iskeširamo lovu i.......vidimo se za par mjeseci na istom mjestu, kod istih rupa. Sve će to narod platiti.Kaj i ovu brljavu moramo mi platiti ?

Photo by Nešo Škorašnik


21. 11. 2012.

Nebojša Magdić

Komentari  
#11 A-ha 2012-11-23 17:07
E vidiš Valter, malo za promjenu ovaj se puta ne slažem sa tvojim komentarom. Plavi most niti je bio nekakav posebni spomenik kulture jer takvih je u Hrvatskoj sigurno 100-tinjak, najviše na prugama. Ima ispod Kule veliki željeznički most, prema Žegaru mali željeznički most, zatim most Globornica da dalje ne nabrajam, svi građeni na isti način. Minus našem Plavom mostu je taj, što je bio zapreka, nije se njime moglo prometovati zbog dotrajalosti, kad je bila poplava radili smo krugove od 30-40 km da bi došli u grad i da dalje ne nabrajam. Most je bio željezo i ništa više i za gradnju novog mosta, teško ali dajem priznanje gradskim vlastima. A što se tiče asfaltiranja koje je prikazano na ovom postu, to su meni mutni poslovi.
Citat
#12 ajojjjjj meneee 2012-11-23 20:51
"most je bio željezo" ali brate mili što je mozak...?
Citat
#13 Građevinar 2012-11-24 00:02
GOTOV MOST je trebalo samo digniti i spustiti na ležište na Bukovniku. Ma daj Valteru, razočarao si me. Jesi li ikada mješao beton. Znaš li što je ono osnovno što je 4-1, 5-1 i slične građevinarske osnovne finese. Dignuti i spustiti, pa jesi li vidio kakvo su sranje imali dok su ga srezanoga na komade uspjeli dovesti do Bukovnika. I onda ga spustiti na ležište. Ma koje ležište. Nemoj valjati gluposti. Ja recimo nemam pojma o glazbi i filmu i ni u bunilu ne želim o tome diskutirati. Jer ne kužim. A ti se upuštaš u nešto što je za tebe špansko selo. Nemoj, zakenjat ćeš sve što si do sada dobro napisao upravo na ovom blogu. Uostalom tema posta je po meni anarhija u gradskim poslovima. Tu imaš materijala koliko voliš i tu si trebao udariti.
Citat
#14 Baja 2012-11-27 10:42
Vidim Žegar je nakon podužeg čekanja asfaltiran. Izgleda o.k.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi