OBILAZNICA - ZAPOČELO PROJEKTIRANJE

U ljeto prošle godine, Ogulin je posjetio ministar Oleg Butković sa suradnicima. Tema sastanka bila je cestovna i željeznička infrastruktura grada Ogulina i Karlovačke županije.

Osim domaćina, gradonačelnika Domitrovića, nazočni su bili  saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, župan Damir Jelić, predsjednik Uprave  Hž infrastrukture Ivan Kršić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i predstavnici tvrtki koje posluju u Poduzetničkoj zoni.  O prometnom problemu Ogulina i ogulinske poslovne zone, te potrebe za izgradnjom obilaznice grada Ogulina zbog sve većih transportnih potreba tvrtki koje djeluju u okviru poslovne zone Ogulin, ministra je upoznao gradonačelnik Dalibor Domitrović i predstavnici tvrtki, koji su iznesli svoje poslovne planove i prometne problem. Na sreću, na tome se nije stalo. Iz gradske uprave, shvaćajući ozbiljno problem obilaznice, za što su pohvaljeni od Hrvatskih voda, bili su iznimno uporni, kako u osobnim tako i u pisanim kontaktima, i rezultat svega je iznenađujuće brzo hvatanje ukoštac s ovim problemom.

Tako su Hrvatske ceste kao investitor u projektu izgradnje obilaznice Ogulina, i projektantska tvrtka Projektni biro P45, prošli tjedan potpisali ugovor za izradu idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš za izgradnju obilaznice. Vrijednost ugovora iznosi 350 tisuća kuna s PDV-om a rok za dovršetak idejnog projekta je tri mjeseca, zbog čega je projektant odmah krenuo s izradom dokumentacije. Osim spomenute projektantske kuće na projektu sudjeluje i Institut IGH d.d. iz Zagreba.

Trenutna procijenjena vrijednost projekta o bilaznice iznosi 200 milijuna kuna, ali kod nas to obično nije konačna cifra. Uvijek ode malo prema gore. Rok izgradnje je malo duži. Oko sedam godina. To je prilikom svoje posjete Ogulinu spomenuo ministar Butković a to je potvrđeno i ovom prilikom.

S gradonačelnikom Domitrovićem dogovoreni su detalji kao što su faze izvedbe radova, lokacije križanja s županijskim cestama i druge, a isto kako bi od njega dobili informacije o stanju na terenu, potrebama grada, njegovih stanovnika i gospodarstva. Nakon sastanka gradonačelnik je s gostima obišao teren.

Predstavnici Hrvatskih cesta su izrazili zadovoljstvo što se tiče kvalitete i razine pripremljenosti dokumentacije i potrebnih podloga koje su dobili iz Ogulina, što inače nije uobičajeno u odnosu na ostale ovakve zahtjeve koje su dobivali od drugih gradova.

Gradonačelnik je Hrvatskim cestama i projektantima obećao svu moguću pomoć vezano za provedbu projekta. Sada kad je projekt započet, interes grada je da bude što prije okončan kako bi se stanovnicima Ogulina i njegovim gospodarstvenicima omogućio normalan život i rad.

Obilaznica grada Ogulina mogla bi se realizirati sredstvima fonda za regionalni razvoj, što znači da bi bio potreban relativno mali udio vlastitih sredstava koja bi trebala osigurati Republika Hrvatska. Međutim, uvjet je da se projekt pripremi i prijavi na vrijeme.  A koliko vidimo - krenulo je.

Dogovor oko projektiranja obilaznice.

I ministar Butković je obećao pomoć. Za sada se toga drži.

31. 1. 2019.

Nebojša Magdić

Komentari  
#1 Ronald 2019-01-31 14:11
Čestitke, nakon dugo godina obečavanja da se krene u realizaciju. Grumf, nema povratka na staro!
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi