EX PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA ŽELJKO STIPETIĆ - ZAŠTO SAM DAO OSTAVKU

Na današnjoj sjednici GV, predsjednik Željko Stipetić ( nezavisni ) dao je ostavku. Dok su se SDP i HDZ poslužili tonskim zapisima svojih presica, Željko Stipetić potrudio se je dati pismeno obrazloženje.

 

Nakon što sam danas, na sjednici Gradskog vijeća, dao ostavku, zaredale su se presice, istine, igrokazi, a onda nakon toga  - "niske strasti".
Ovdje ću iznijeti samo nekoliko činjenica koje će malo opširnije opisati razloge zašto je uslijedio moj potez, odnosno ostavka.
Nakon lokalnih izbora prošle godine, odlučili smo dati podršku gradonačelniku Daliboru Domitroviću, a temeljenu na programu. Dogovor je bio usmeni i na temelju istog, od 17 vijećnika na konstituirajućoj sjednici GV, za mene je glasovalo 4 vijećnica/ka SDP-a, 1 "nezavisni" vijećnik sa liste SDP-a, 1 vijećnik DSS-a i 3 vijećnika Nezavisne liste. Na taj način stvorili smo većinu.
Sve što smo u ovih godinu i 5 mjeseci radili, radili smo neopterećeni ideologijom, već za dobrobit grada, apsolutno za nikakve sinekure.
Preuzeli smo odgovornost za Poduzetničku zonu, Pučko otvoreno učilište, Gradsku knjižnicu i čitaonicu, Turističku zajednicu.
U tom vremenu, bilo je svega i svačega, no to nekom drugom prilikom.
U ovom vremenu, doživljavali smo napade najvećih "desničara" i "po skrivećki" najvećih "ljevičara".
Radili smo za dobrobit grada.
Po očekivanju, sad sam (smo) najveći krivac za sve, jer eto, mi nismo ništa radili, a drugi su se strgali od posla. No i to nekom drugom prilikom.
Ono što je za ovo najbitnije je slijedeće:
Na prijedlog predsjednika SDP-a D. Domitrovića, 04. listopada 2018 godine, u vremenu od 20,00 do 21,30 sati održan je sastanak Dalibora Domitrovića, Siniše Ljubojevića i mene, kao partnera koji u Gradskom vijeću imaju većinu. Teme su bile, dogovor oko Proračuna za 2019 godinu, eventualne smjernice za isti. Osim iznošenja tekućih stvari, D. Domitrović je iznio da moramo razgovarati o daljnjoj suradnji, i to u širem sastavu, pošto je pred nama burna politička jesen i da vidimo što ćemo dalje. Dogovorili smo se da ćemo to učiniti u narednom periodu. Na upit o kakvoj se burnoj političkoj jeseni radi, D. Domitrović je naveo podizanje kazneme prijave protiv S. Ljubojevića od strane SKD Prosvjete te moj napad na njega zbog mog posta u vezi "Poredica". U vezi ovoga, biti će napada, pa da vidimo kako dalje.
Nakon tog sastanka, 19. listopada dogovaramo sastanak za 22. listopada u širem sastavu.
Sastanak je održan 22. listopada u vremenu od 20,00 do 22,20. Na sastanku su ispred SDP-a, osim D. Domitrovića bila još 4 člana SDP-a, S. Ljubojević i njegovih 5 članova te osim mene, još nas 8 kao predstavnici Nezavisne liste.
Između ostalog, bile su teme ove dvije stvari sa prvog sastanka.
Na tom sastanku je dogovoreno da se usuglašavamo oko sjednica GV kao i ostalog, da ne dolazi do svojevoljnosti.
Dana 09. studenog, nekoliko minuta nakon 09,00 sati, potpisao sam Saziv za 11. sjednicu GV, koja je zakazana za 16.studenog 2018.godine, s početkom u 13,00 sati.
Dana 09. studenog, u vremenu od 10,00 do 10,30 sati, održan je sastanak kod D. Domitrovića, na kojem smo bili S. Ljubojević i ja, a koji je sazvao D. Domitrović.
D. Domitrović, otvorio je sastanak i iznio Dnevni red istog. Prva točka je rebalans Proračuna i druga točka je smjena Uprave i Nadzornog odbora SKG-a.
Nakon toga, D. Domitrović krenuo je odmah sa drugom točkom. Međusobno su njih dvojica u povišenom tonu razgovarali, da bi u 10,20 taj razgovor završio.
Pošto sam ipak bio na sastanku i pozorno ih slušao, zatražio sam riječ i rekao nekoliko rečenica.
Na kraju izrečenog, pitao sam D. Domitrovića, da li je sa današnjim danom završena naša suradnja i "koalicija"?
Na taj upit dobio sam odgovor od D. Domitrovića, DA-završena je. Tako da samo otklonim bilo kakvu nedoumicu: SDP je raskinuo suradnju s nama. Koji su razlozi, ne znam. No siguran sam da će vrijeme pikazati prave razloge.
Tko je kriv za cijenu vode, smeća, i drugih "nameta", najbolje znaju oni koji šire o istom demagogiju, kao i ostalim stvarima koje nisu riješavali u ovih godinu i 5 mjeseci.
Na izlasku iz ureda, dobio sam upit što će biti sa vijećem?
Odgovor je bio, ništa, potpisao sam saziv sjednice i vijeće "ide".
Od tog dana, do današnje sjednice Gradskog vijeća, nisam imao nikakav poziv od strane D. Domitrovića.
Bilo je tjedan dana vremena, da eventualno D. Domitrović
možda promjeni mišljenje i mastavi suradnju. To se nije dogodilo.
Pošto je tome tako, jedina moralna odluka je bila, dati ostavku na mjesto predsjednika GV.
I ovom prilikom ću napomenuti da, predsjednika GV zamijenjuju, sukladno Statutu grada Ogulina i Poslovnika o radu GV potpredsjednici (a to su Nikolina Radulović-koja nije bila na sjednici i Milan Sabljak), a ako njih nema, onda najstariji član GV. Znači "režija" je bila isključivo napisana u Statutu grada Ogulina i Poslovniku o radu GV.
Pošto je završena suradnja od strane D. Domitrovića, 4 člana SDP-a i 1 nezavisni vijećnik sa SDP-ove liste, me ne podupiru za Predsjednika GV.
U ovom sazivu, ostajemo gradski vijećnici u oporbi, a svojim radom u svakom slučaju ćemo raditi za dobrobit našeg grada.
Ovo su činjenice.

Sve drugo je bespredmetno.
No, po dobrom "starom običaju", u ovih nekoliko sati od događaja, već je izrečeno toliko demagogije.
p.s. i dalje ćemo biti, kao i do sada, pljuvani malo od jednih, pa malo od drugih. Nažalost, već viđeno.

16. 11. 2018.