CVIJETNA NEDJELJA

 

Nikako mi je vavik Cvitna nedilja, dok sam bil mać, bila drag, nikako lip blagdan. Sećam se kad bi mi deda znal reč:

„Jutri moj mali, počinje Velki tjedan prvlje Vazama. Projt ćeš popodne na Skorašnik i nabrat rožic da se, prije Maše, umijemo u cvitnoj vodi.“

I prošal bi sav sretan s maćom košaricom nabrat rožic. Bilo je već svega. I visibab kulko voliš, i ljubic - beli i plavi, pa onda kaj cekin žuti jaglaci. Bilo je rožic svake fele. Naberem ja punu košaricu, za cel bi Žegar bilo dost, i biž doma. Drugo jutro, sve kaj sam nabral, baka bi metnila u lavor pun vode i va tem sam se onda umival. Onda bi mi lipo obukli svetašnju robicu i poslali na mašu. Nosil sam sobum drenovu grančicu. Pred crikvom bi se sabral narod i velečasni bi blagoslovil drenovu il maslinovu grančicu, kako je već ki imal. I onda smo u procesiji išli u crikvu na Mašu. Blagoslovljena grančica stajala celu godinu uz svetu sliku nad mojim krevetcem a druge, iznad kreveta na križu pri baki i dedi, i pri teti i tetku. Jednu je grančicu deda znal odnest i u štalu a ki put i na njivu. I od tega vrimena, sve je ostalo ko prvlje, samo se grančica više ne nosi u štalu, jer više nigder nima blaga. Al zato, maslinova grančica ko vavik, i sada, celu godinu stoji iznad naših kreveti ili sveti slik. Sve je isto samo smo mi zericu drugačiji, zericu stariji.

 

25. 3. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  
#1 Racionalist 2018-03-25 13:15
Evandjelja govore uglavnom o mogucnoj unutrasnjoj evoluciji koja se naziva "ponovno rodjenje ".
Evandjelje se sluzi parabolama poput "Ja sam put i istina i zivot ".
Ova parabola u psiholoskom smislu govori o razvoju u domeni misli , osjecanja , djelovanja , odnosno razumjevanja.

Evandjelje od pocetka do kraja sluzeci se parabolama uci o mogucoj evoluciji covjeka ,odnosno poducava o psiholgiji njegova moguceg unutrasnjeg razvoja .

Npr " Niti bacajte bisera svojih pred svinje ,da ih ne pogaze nogama svojim" - pogaziti u ovoj paraboli se odnosi na vanjsku zivotnu stranu covjeka , odnosno najnizu stranu covjekova razumjevanja , stranu koja jedino vjeruje culima , stranu uma koja kao stopala doticu zemlju .
Ta strana ne moze da prihvati ucenja o unutrasnjoj evoluciji zato sto je fokusirana na vanjski zivot a ne unutrasnji.Zbog toga covjek nije u mogucnosti da razumije fenomen ponovnog rodjenja.

Necu dalje duziti , ono sto hocu kazati jest da se biblija ne moze razumjeti na ovom nivou , odnosno abnormalnom stanju covjekova duha ,da bi se to postiglo potrebno je umiranje i ponovno rodjenje ne u fizickom vec u duhovnom odnosno psiholoskom obliku.
Ponovono rodjenje izreceno u paraboli predstavlja rodjenje viseg emocionalnog i intelektualnog centra .

P.S. Blagoslovljena Vam Cvitna nedilja, mir Vama :)
Citat
#2 dr.mr.ing.zajeba 2018-03-25 17:13
:-)ha,ha,ha :-):-):-):-):-):-)
Citat
#3 Marjana 2018-03-25 19:19
Ja ću kratko kao dr.mr. ing........
repetitio mater studiorum est

Kad je nešto lijepo kako ovaj tekst,ondsa ga valja ponovit.
Citat
#4 pismenost 2018-03-25 20:54
Pošto Nešo uvijek daje lekcije iz pismenosti, moram reći da nije Cvijetna, nego Cvjetna. Profesor!
Citat
#5 Našo 2018-03-26 10:56
Hvala profešur. Pišem na berzinu i ne pazim. Na fejsu sam napisao CVJETNA. A vidim da ima tu još toga, recimo maša malim, pa velikim slovom a ima i tipfelera.
Citat
#6 Dina 2018-03-29 18:58
Ako se i omakne koje greška to je sasvim nevažno prema ljepoti teksta. Još jedan tako jednostavno a lijepo prepričan detalj. Sve pet. ma bravo.
Citat
#7 Marjana 2018-03-31 19:24
Dina sve si rekla/rekao. Ljepota teksta je na prvom mjestu.a tekst po predivan već po običaju.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi