ZAR I TI BRATE MIĆO

 Četvrtak oko 22,oo sata. Malo drijemam, malo gledam hrvatsku dalekovidnicu. Max TV mi po običaju šteka, slika se zamrzava, tona malo ima, malo nema a sve me to košta 350 kuna mjesečno. S interntom. Jebi ga. Takva država. Platiš, ne dobiješ ništa a nitko da te zaštiti. U banani zvanoj Hrvatska, kapitalisti monopolisti te gule do bezumlja. I nitko im nište ne može, ili neće. Prebacujem program na palentu. Sve šljaka. Nakon dugo vremena, ničim izazvan, gledam na HTV-u Dnevnik. Treći. Malo „bortam“, malo gledam. Bolje da nisam. Bolje da sam prespavao.

U tom Dnevniku, kratka vijestica o „presici“ SDSS-a u Karlovcu. To naravno HTV ne bilježi kamerama, i ako ih za to dobro plaćamo, već što je najjednostavnije i najjeftinije, iz toplog ureda, telefonom. Bjelolasica je tema i uz nju, kao slučajno, na ovoj SDSS-ovoj konferenciji za tisak, obznanjuje nam HTV, dogradonačelnik Ogulina Mićo Zatezalo osvrnuo se između ostalog i na neulaganja u infrastrukturu, upravo u naseljima u kojima žive Srbi. Ponavlja svoju izjavu s jedne od sjednica županijske Skupštine. Prema riječima Zatezala , radi se o namjernom i sustavnom neulaganju u sela s većinskim srpskim stanovništvom, što ima za posljedicu demografski slom u cijelom nizu naselja oko Ogulina. To što poput Damoklovog mača demografski slom prijeti čitavoj naciji, Zatezala ne zanima. Takvu smo sličnu priču nedavno na HTV-u čuli i od čelnika SNS-a, i mog prijatelja iz djetinjstva, Milana Rodića-Majkija. Uz nebulozni dodatak, da se u Bjelolasicu ne ulaže, kako bi Srbi bili prisiljeni da se isele. Da ti pamet stane. No u politici se ništa ne događa slučajno, pa tako ni ove izjave koje će u najnezgodnije vrijeme, pokvariti međuljudske odnose. Taman kada su se tenzije spustile, kada su se ljudi ponovno počeli družiti, kada su se obnovila stara prijateljstva, Zatezalo, iz samo njemu znanih razloga, raspiruje vatru. Kome u korist. Srbima čije interese navodno zastupa, sigurno ne.

Strašno. Strašno, politički katastrofalno, od čovjeka koji bi kao gradonačelnik Ogulina trebao pokazati malo političke mudrosti i brinuti se, kako o Srbima tako i o Hrvatima. Jer žalosno je i istinita činjenica, da se ne ulaže ni u krajeve sa srpskim, ni u krajeve s hrvatskim stanovništvom. I jedni i drugi trpe posljedice dugogodišnjeg kilavog vođenja državne politike, i jedni i drugi su u zajedničkim redovima za jeftiniji kruh iza 20,oo sati, i jedni i drugi dijele gorku sudbinu naroda bez nade . Dijelite li i Vi g. Mićo njihovu sudbinu. Ne, vi s njima, čini mi se, vrlo uspješno manipulirate. U svoju korist. Udarate u nacionalističke „diple“, čiji su Vam tonaliteti donijeli prestižnu, dobro plaćenu funkciju dogradonačelnika.   I na željeznici, kako čujem, lijepu otpremninu od 200 tisuća kuna. Zaista imate razloga biti nezadovoljan odnosom hrvatske vlasti prema vama.

G. Zatezalo voli lamentirati i o problemu zapošljavanja pripadnika srpske zajednice, odnosno o nepoštivanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Mogli bi g. Mićo o tome razglabati ali ne s vama koji ste se, na moje opće iznenađenje, odjednom otkrili kao Srbin, ne po rođenju, nego po zanimanju. Srbin iz interesa. I sve to u ime srpskog naroda. Ma nemojte reći. A kuda su nas svojevremeno stavovi takvih srpskih „zastupnika“ doveli, svima je poznato. Kada je u pitanju zapošljavanje ne želim manipulirati svojim hrvatskim porijeklom, samo Vam želim spomenuti g. Zatezalo, da je, kada je zapošljavanje u pitanju, jedno od moje djece, poput puno srpskih, punih 14 godina čekalo posao u ovom gradu. 14 godina g. Zatezalo. 14 najljepših godina u nečijem životu bez osnovnog prava na rad i život od toga rada. I nikoga za to nism optužujem. Samo možda sebe, što se poput vas nisam politički angažirao i riješio svoj problem. Želim na kraju samo podsjetiti da u vašim nastupima ima isuviše opasne političke paranoje - od nekog dirigirane. Jer duboko sam uvjeren, vi ste samo posrednik. U jednoj, u ovim krajevima, iznimno opasnoj igri.

P.S. Da ste ostali samo kod svojih kolumni koje sam rado znao pročitati, ostali bi samo Mićo Zatezalo-kolumnist koji piše o malom čovjeku, o našim problemima, svakodnevnici. Ali čini se da to nije bilo unosno. Politika, politika g. Mićo, to je ono što većini donosi zlo a samo rijetkima donosi puno koristi.

14. 12. 2013.

Nebojša Magdić

Komentari  
#31 * 2013-12-19 11:12
E jebla ga pravda. Namaže Nešo Vučića pa ga volim, namaže Miću pa ga mrzim. Tko bi nama udovoljio.
Citat
#32 . 2014-01-06 14:07
Upravo tako. Nije se rodio taj tko će nama udovoljiti
Citat
#33 Mali 2014-01-08 23:50
Ako vam je sasvim logično i isto izjednačavati Zatezala i Vučića isto kao što izjednačavate fašiste s partizanima mogu vam samo reći da ste u k.... jer i svaka baba u selu zna da to nije sasvim isto. Možete se vi pravit fini i tolerantni u pisanju kolko god hoćete al s tim nećete dobit moralnu uzvisinu već se pretvarate u iste te političare kojih nam je već pun k.... Misle valjda ko i vas dvojica da ako laži i neistine fino zapakiraju i metnu mašnu da će raja popušit sve što im se servira. Vama dvojici bi se očito udovoljilo samo tako da vam se opet kao 91. da dopuštenje da otjerate Srbe sa svojih ognjišta kako bi im mogli bez sankcija opljačkati domove. Jer vjerovatno znate onu staru narodnu da vuk dlaku mijenja ali ćud nikada, pa tako i vas dvojica.
Citat
#34 . 2014-01-10 16:00
Prozirmo Mali čedo. Vrlo prozirno. Ti i tvoji čekate 91. pa da palite, koljete i pljačkate po Saborskom kao nekad. Ali na vašu želost to je sada malo teže izvesti.
Citat
#35 Mali 2014-01-11 22:06
Bitno je da sam napredovao. Prvo sam bio komunjara ili crveni, onda kasnije sam dobio titulu jugonostalgičara da bih kasnije dobio nagradu za životno djelo i bio proglašen veleidajnikom, sad i čedo, samo zato jer sam mislio da nam rata nije trebalo i da je socijalizam bolji od ovakvog trulog kapitalizma. Kad to dolazi od nekoga poput tebe shvatit ću to kao kompliment.
Citat
#36 * 2014-01-11 23:20
mali daj odmori malo.
Citat
#37 Mali 2014-01-12 10:19
Ako nemate niš pametno za reć onda radije šutite jer su vam komentari prikladni samo za birtije.
Citat
#38 Игор Мусулин 2018-07-20 16:59
Зар није тачан податак да се систематски не улаже у ХОЦ Бјелоласица? Свакако је делом због тога што ту још увек гле чуда живе ти фамозни Срби, али и ви Хрвати из општине Огулин и околине због тога имате проблема. Уместо да цвета туризам и да згрћете новац од домаћих и страних туриста, ви имате природну лепоту тотално неискориштену, а само 47км до Јадрана удаљену. Укључите мозак господо Хрвати, првенствено ви јер су Срби давно без мозга остали.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi