MOŽDA GRIJEŠIM

 


Na post: "Što se ono iza brda praši", došao mi je jedan mail. Potpisan. Čitao sam ga par puta i više nisam siguran da li sam taj post trebao objaviti. Jer u načelu, uvijek nečiji tekst nekoga povrijedi. Nekog tko ti je drag, onako bezazleno drag, i objavom nekih riječi, nehotice ga, ne razmišljajući, povrijediš. Žao mi je ako je tako ispalo.Evo tog maila:

"Kad bi Bog na trenutak zaboravio da sam marioneta i darovao mi nešto malo života, iskoristio bih ovo vrijeme najbolje kako znam.

Vjerojatno ne bih rekao sve o čemu razmišljam, ali sasvim sigurno bih porazmislio o svemu što kažem. Cijenio bih stvari prema njihovom značenju, a ne prema njihovoj vrijednosti. Spavao bih malo, više bih sanjao, znam da svaku minutu sa zatvorenim očima gubimo 60 sekundi svjetla. Hodao bih kad se drugi zaustave, budio bih se kad drugi spavaju.

Kad bi mi Bog darovao mrvicu života, obukao bih se jednostavno, okrenuo se k Suncu, otkrivajući ne samo svoje tijelo, ali i svoju dušu. Uvjeravao bih ljude, kako se varaju, kad misle da se u starosti nije moguće zaljubiti. Ne znaju da stare baš zato što izbjegavaju ljubav!

Djeci bih napravio krila, ali uzeo bi im ih dok se ne nauče letjeti. Starijim osobama bi kazao da smrt ne dolazi zajedno sa starošću već s napuštenošću. Toliko stvari bi se naučio od vas, ljudi…

Naučio sam da svi žele živjeti na vrhu planine, zaboravljajući da se istinska sreća skriva u samom načinu penjanja na vrh. Naučio sam da kad novorođeno dijete uhvati svojom malom ručicom očev prst, drži ga zauvijek. Naučio sam da čovjek ima pravo gledati na drugoga odozgor samo onda kad mu hoće pomoći da bi se podignuo.

Toliko je stvari što sam se od vas mogao naučiti, ali u stvarnosti nemam baš puno od toga, jer kad me polegnu u grob, neću više živjeti.

Govori uvijek što osjetiš, a čini sto misliš. Kad bih znao da te danas posljednji put vidim pospanu, snažno bih te zagrlio i molio se Bogu da mi dozvoli biti tvojim anđelom čuvarom. Kad bih znao da su to posljednje minute što te vidim, rekao bih ti ‘ljubim te’ i ne bih glupo pretpostavljao da to znaš.

Uvijek ima nekakvo sutra i život nam daje mogućnost učiniti dobro djelo, ali ako se varam i danas je sve što mi ostaje, htio bih ti reći da te veoma ljubim. Sutra nema nitko zagarantirano, niti mladi, niti stari. Možda danas posljednji put promatraš te koje voliš. Zato nemoj vagati, učini to danas, jer ako se pokaže da sutrašnji dan ne dočekaš, žalit ćeš za danom u kojem ti je nedostajalo vrijeme za jedan osmijeh, za jedan poljubac, da si bio prezauzet da bi im prenio posljednje želje.

Budi stalno blizu tih koje voliš, govori im na glas kako ih trebaš, kako ih ljubiš i budi prema njima dobar; nađi vremena reci im ‘žao mi je’,'oprosti’,'molim te’,'hvala’ i sve ostale riječi ljubavi koje poznaješ. Nitko neće pamtiti tvoje skrivene misli. Zato moli Boga za snagu i mudrost da bi ih mogao izraziti. Pokaži svojim prijateljima i bližnjima kako su ti veoma potrebni".

Gabriel Garcia Marquez


Ovo malo nemušto pišem, malo će njih razumijeti o čemu govorim, tek nakon svega dođe mi da se uistinu zapitam:

"Što je meni ovo trebalo"


NEŠO


 

Komentari  
#1 Viva Piva 2013-05-19 08:16
Sve dobre ljude ovakve misli opsjedaju,pa i tog Marqueza kaj ti je pisao poglavito kad pomiješaju crno i bijelo.
Citat
#2 che 2013-05-19 12:40
prekrasan tekst, napisan kako ove danas demokrate vele " diktatoru" Fidelu Kastru:-), no pustimo sad to , nakon adeze SKAKAVACA nas tako i tako ceka " STO GODINA SAMOCE "
Citat
#3 Upitnik 2013-05-19 16:53
Ne kužim o čemu je riječ ali smatram da je post trebalo objaviti i smatram isto tako da je reakciju na post, u obliku ovog lijepog teksta, također trebalo objaviti. To je demokracija, kaj ne?.
Citat
#4 aj,aj pusu mu daj.. 2013-05-19 17:38
....najbolji roman koji pročitah,,STO GODINA SAMOĆE"...upravo odražava ovo naše vrijeme....vrijemo kazne i pokore.......
Citat
#5 Viva Piva 2013-05-19 19:54
mi magarci smo vazda skeptici a svinje su ka i ljudi i obratno ali mislim kad smo već kod Orvela da 84.a bolje opisuje aktualni trenutak no za svaki slučaj treba prolistati i "Kataloniji u čast" za slučaj da se vrate vremena ponosa i slave
Citat
#6 Viva Piva 2013-05-19 20:00
a ti puso svaka čast ako su uspil pročitati sto godin samoće jerbo sam se ja svojedobno zaputil u tu avanturu no kad su se počela redat imena i prezimena sve mi se zamantalo tako da nakon nekoliko stranica nisam više znal ni ki je ki ni zač ja to čitam pa sam liepo prešal na crtiće
Citat
#7 aj,aj pusu mu daj.. 2013-05-19 23:37
.....ja se zainatio......sve zbog leptiraaa........vla ge ...i puževaaa.....
Citat
#8 Ima nas svakakvih 2013-05-20 02:20
Za Viva pivu koji ovdje često prosipa pamet samo mala informacija. Netko je poslao mail, ne znam tko, a u mailu je tekst Gabrijela Garcije Marqueza, kolumbijskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade. Ti to naravnoi ne znaš i ne moraš znati ali bi barem trebao konzultirati internet a ne ispasti tako bedasti.
Citat
#9 aj,aj pusu mu daj.. 2013-05-21 00:03
....NEŠO,NEŠO....bit i će.... da zalazak sunca iza Kleka sve kraće traje i... sve slabije grije...... sjeta...,neminovnost prolaznosti...istina na kraju puta....i mnoštvo bijelih i plavih leptira u dječjim očima.....NEŠO, ... ja sam razumio.....Hvala, što si me podsjetio...?
Citat
#10 ? 2013-05-21 01:29
Ako ja kužim kaj piše-aj,aj pusu mu daj-, jebo me pas. Sve nekakve zagonetke.Dogovorite se ti i Nešo pa razmjenite bijele i polave leptirte u četiri oka.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi