SABORSKO - TUŽNA OBLJETNICA

 


U Saborskom su jučer obilježili obilježili tužnu obljetnicu. U noći 12. na 13. studenoga, 1991. godine, u mjesto su ušle četničke horde potpomognute zločinačkom JNA, porušili sve do temelja i masakrirali civilno stanovništvo.

Na mjestu masovne grobnice položeni su vijenci predsjednika Ive Josipovića, Ministarstva branitelja, Hrvatske vojske, MUP-a, Karlovačke županije, Grada Ogulina te udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Svetu misu u crkvi Svetoga Ivana Nepomuka, predvodio je biskup gospićko-senjski, mons. dr. Mile Bogović.

Samo Saborčani znaju kroz kakvu su Kalvariju prošli, koje su tuge još u njima i koliko kršćanske snage imaju, da oproste svojim krvnicima. Još nam je u živom sjećanju ona čudna i sumorna atmosfera iščekivanja i neizvjesnosti u gradu te godine, kada se danima sa strahom očekivala vijest da je Saborsko palo. Svi smo onda bili s tim ljudima, njihovim strahovima i junaštvom, njihovim patnjama i nadanjima. Pred više od dva desetljeća, nešto se je strašno događalo u zabitima Kapele, neki su hrabri ljudi, prepušteni sami sebi, branili svoja vjekovna ognjišta i komadić hrvatske Domovine. Žene su ostajale bez muževa, majke bez sinova. Saborsko je bilo i ostati će simbol otpora i borbe. Jedan od branitelja se prisjeća:

" Na današnji dan (12.11.1991.) „komšije“ iz Ličke jesenice i Plaškog, krenule su u krvavi pohod na Saborsko, gorilo je 500-700 kuća, gospodarski objekti, gorile su dvije crkve, gorila su groblja. Sve je gorilo što se je moglo spaliti. Počelo je u 9,oo sati, vrijeme je bilo slično današnje, bilo je malo snijega, bio je paklenski pritisak. Svi smo osjećali da će se to dogodit. Oni koji su ostali nakon upada četničkih i jugoslavenskih snaga u Saborsko, civili, oni koji nisu nosili puške i koji su vjerovali t. zv. Jugoslavenskoj armiji, ubijeni su. Njih 58. Poginulo je i 15 branitelja a 150 ih je ranjeno. Mjesto je sravnjeno sa zemljom.“

22. godine prošle su od tog tragičnog događaja. I crkva, i kuće, i škola - sve je izgrađeno. Samo je u srcima ljudi ostala bol, ona tiha i neizmjerna bol koja nikad ne prolazi. Ostale su praznine u duši, ostale su crne marame. Saborsko tuguje i pamti.

Photo by Grad Ogulin


13. 11. 2013.

Nebojša Magdić

Komentari  
#1 jose 2013-11-13 18:17
Nis te ja Nešo vidil jučer u Saborskem a ni u crkvi ni na polaganju venci
Citat
#2 Ana 2013-11-13 23:40
Dragi Joso. Bio autor posta ili ne bio u Saborskom, da li je nešto neistinito napisao?. Dali to ako nije bio nazočan umanjuje vrijednost ovog lijepog teksta ?. Ako si onaj Joso za koga mislim da jesi, jer sam te vidjela u Saborskom, ne znam što to ovaj tvoj t.zv. komentar znači.
Citat
#3 đebedaja 2013-11-14 17:08
Nis ni ja bil u Saborskem, pekal sam rakiju. Prijavil sam kotal i opet nevaljam. A Vidošević zdimi 35 milijoni i nikom niš...kaj je on bolji od mene. Jel on kotla prijavil, pitam je tebe Jose. Borkam se kaj i većina ove muke u Ogulinu. Treba prasence kakvo kupit, par krvavic nadet, čvarki šaku, stisnit se i preživit zimu. A ovde neki prozivaju...
Citat
#4 kaokakao 2013-11-14 22:28
Vidi ti Igle kako je navukao sinjel nase. Kao pricuvni casnik morao bi prouciti Pravilnik o odjevanju vojnih osoba. Ni marsal Zukov nije ovako opasno izgledao s brcinama. Sreca da nije bilo vojne policije, jer ode ovakva spodoba direkt u przun.
Citat
#5 . 2013-11-15 14:54
Meni izgleda baš cool. :lol:
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi