U SLUNJU FRKA SA VRTIĆEM. TETE U ŠTRAJKU.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, barem kako tvrde, jedan je od najuspješnijih sindikata. Rješavaju probleme svoji članova nezadovoljnih uvjetima rada, visinom plaće, u slučaju kada poslodavac ne poštuje Zakon o radu i druge zakone, te kada u gradu ili općini, djelatnici nemaju potpisan kolektivni ugovor. U borbi za njihova prava, pomogli su i Dječjem vrtiću u Slunju. Tamo je za ponedjeljak, 6. svibnja, najavljen štrajk. Isti dan u organizaciji ovoga sindikata, počinje štrajk i u Vrsaru.
Gradonačelnica Mirjana Puškarić, kaže:
 
„Grad Slunj je osnivač Dječjeg vrtića Slunj i kao takav vodi brigu o najosjetljivijoj skupini našeg grada, a to su upravo naša djeca. Brigu za njih osigurat ćemo i za trajanja štrajka djelatnika te roditelji nemaju razloga da djecu ne dovode vrtić kao i svakog radnog dana“, poručuje slunjska gradonačelnica Mirjana Puškarić nakon što je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, najavio početak štrajka za ponedjeljak u 7,oo sati, s obrazloženjem da je Grad Slunj za procesa mirenja odustao od potpisivanja već usuglašenog kolektivnog ugovora.
 
Predsjednica sindikata Božica Bilić je rekla da je cilj uskladiti plaće djelatnika u vrtiću s plaćama djelatnika u osnovnom školstvu i da je u procesu mirenja postignut kompromis po kojemu to neće biti učinjeno odmah povećavanjem koeficijenata, nego će se potpisati kolektivni ugovor, a na jesen nastaviti pregovori.
 
Grad Slunj je prošao kroz proces mirenja sa sindikatom, udovoljio svim zahtjevima sindikata koji su se odnosili na prvu polovicu ove godine, usvojio Odluku o načinu utvrđivanja plaća za radnike u ustanovama i udrugama koje se financiraju iz proračuna Grada Slunja kojom su povećani koeficijenti za sve radnike, ali ni u jednom trenutku nije obećao potpisati kolektivni ugovor, odgovara gradonačelnica Puškarić.
 
Nastavlja da su spomenutom odlukom povećani koeficijenti za obračun plaća, pa tako ravnateljica vrtića ima neto plaću od 1.691 eura neto, odgojiteljica s 32 godina staža 1.160,00 e neto, odgojiteljica s deset godina staža 1.026 eura neto.
„Poštivajući dosadašnje pravilnike, radnicima se osigurava i naknada za topli obrok u iznosu stotinu eura, putni troškovi u visini stvarnog troška i cipelarina u visini 80 eura, godišnja stimulacija za rad u iznosu 330 eura, uskrsnica 133 eura, božićnica od 330 eura, regres od 330 eura, te ostala materijalna prava koja su daleko veća od onih u osnovnom školstvu. Daljnje povećanje plaća, predmet je budućih pregovora“, navodi gradonačelnica.
 
 
B. Žilić je rekla da je cilj da najmanja bruto plaća u vrtiću bude 1.100 eura, odnosno 1.900 za odgojno-obrazovne djelatnike.
 
„Ni u jednom trenu odgajatelji se nisu podcjenjivali, njihov rad se cijeni i poštuje. Za razliku od odgajatelja i članova sindikata nije se radio pritisak na roditelje i javnost već se uporno branimo od neistina i napada bez pokrića. U djecu, u vrtić ulaže se neprestano, iz gradskog proračuna se izdvajaju sredstva za svako dijete te se osobito ulaže u prostor kojeg širimo tako da će od jeseni kapacitet biti povećan za 60 mjesta. Sve smo to radili javnim sredstvima, bez povećanja cijene za roditelje. Aktualni zahtjevi sindikata, posebno najave za novim povećanjima plaća, mogli bi dovesti do povećanja ekonomske cijene vrtića koja sada iznosi 273,50 eura, a u kojoj roditelji sudjeluju sa 79,63 eura, a ostatak osigurava Grad, upozorava M. Puškarić i napominje da je Sindikat dužan u dogovoru s ravnateljicom i Upravnim vijećem osigurati njegu, prehranu, zdravstvenu zaštitu i drugu skrb o djeci koja za štrajka te dodaje: "Stoga poručujemo našim roditeljima da slobodno i bez straha dovedu svoju djecu u vrtić".
--------------------------------------------------------------
O problemima naših ogulinskih odgojiteljica, i o „šumovima“ na relaciji vrtić – gradonačelnik - Grad, postoji dosta kontraverzi. U svemu tome, zadnje vrijeme ništa. Tiha misa. Gdje je stalo, ako je stalo, i dali je li riješen problem naših odgojiteljica, koji je izazvao veliko zanimanje javnosti, pokušati ćemo saznati u slijedećem postu.
 
Izvor:Kaportal
4.  5. 2024.
Nebojša Magdić
 
Komentari  
#61 Maureen 2024-05-16 14:28
Introduction: Trim Keto Boost is a popular dietary supplement that claims to help people achieve their weight loss
goals by promoting the process of ketosis in the body.


my web blog - Trim Keto Boost supplement: https://hispanet.biz/q2a/index.php?qa=291409&qa_1=trim-boost-keto-advancing-your-keto-diet-to-the-next-level
Citat
#62 Blondell 2024-05-16 19:28
Introduction In recent years, the keto diet has
gained much popularity as an effective weight loss method.
One of the key elements of the keto diet is the use of keto burn: [censored]mariskamas t.net:/smf/index.php ?topic=22645.0 supplements.
Citat
#63 Rich 2024-05-16 22:56
Fast Burn Keto is a popular dietary supplement that claims
to help individuals achieve their weight loss goals by
promoting the state of ketosis in the body.

Feel free to visit my page: Fast Burn keto Reviews: [censored]xn--s39a20 bp37bsfn.com/bbs/boa rd.php?bo_table=free &wr_id=130783
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi