SVJETSKI DAN FOLKLORA.

Čitam na stranici našeg Zavičajnog muzeja, da je danas Svjetski dan folklora. O folkloru u našem gradu, pisao sam još u "doba mraka", kada se na tom pisanju moglo lijepo zaraditi ?. Pisao i za radio i za Večernjak. Pa da se malo podsjetimo.

Tamo negdje krajem 70-ih godina minulog stoljeća, neki se momci i cure skupili, da bi iz zaborava otrgnuli stare pjesme.

"Bil ti došal to malo snimit za radijo", zamolio me me jedan od njih. Ajde, mislim si ja, da im malo pomognem. Da vidim kako to izgleda. I sabralo se društvo u kući Marka Kirasića-Roškina. Ja dovukao skromnu tehniku za snimanje, zabilježio nešto pjesama, snimio razgovor o nekadašnjem životu i običajima i preslušavajući to kasnije, dopalo mi se. Iz materijala sam montirao emisiju i nazvao je "Radio u gostima". I postala je pravi hit. Snimale su se kasete u slale po čitavom svijetu. Nakon toga, snimljeno je još 10-ak emisija. Sve si danas neskromno umišljam, da je upravo ta emisija bila moj mali "poguranac", za ozbiljniji posao ovih zanesenjaka i zaljubljenika u stare ogulinske skladbe. A rekli su mi, da je emisija bila poguranac" i za osnivanje KUD-a. ko je, posebno sam zadovoljan. Nek sam i ja nešto dobro napravio ?

I 1981, na inicijativu nekolicine kulturnih djelatnika i folklornih entuzijasta, predvođenih nastavnicom Mirom Salopek, osnovano je kulturno umjetničko društvo "Ogulin". Mira je bila duša KUD-a, svojevrsni folkloraški spiritus muovens, koja je svojim entuzijazmom i ljubavlju prema narodnoj baštini, udarila temelje i današnjem KUD- Klek. Osnivanjem tog Društva, u Ogulinu su se otvorile brojne mogućnosti za njegovanje tradicijske kulture ogulinskog kraja kao i cijele Hrvatske, a slijedom toga i mnoga kulturna zbivanja. KUD Ogulin kasnije biva preimenovan u KUD Klek i sve je dignuto na još višu razinu.

Nešto o tome pisao sam pred o-ho-ho godina u "Večernjaku".

 

 Neki su otišli put nebeskog folklora, neki odselili  a neki nabili poneku kilicu.

 

 Ženski dio društva na "Ogulinskom moru".

 

Foto Miro Brozović "počastio" me je s nekoliko fotkica.

 

22. 8. 2023.

Nebojša Magdić

Komentari  
#1 Dim 2023-08-23 12:43
Bogme pravo velis. Niki prosli gori. Niki se dobrano udebelili. Nike cure nemogu prepoznat. Osim tete Mire. A znam i suseda Bracu bricu i Vladu Vukovica ki je delal s mojim cacom.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi