RETENCIJA - ZAVRŠNA FAZA.

Ušli smo u završnu fazu retencije - gradnju 577 metara duge brane. No po onome što sam pred par dana vidio, teško da se možemo nadati skorom završetku. Jer umjesto 50-ak kamiona i isto toliko drugih građevinskih "makina", umjesto pravog građevinskog „muvinga“, na gradilištu sam vidio samo, slovima i brojkom, tri (3) stroja. Takvim tempom, završetak 187 milijuna teškog projekta, nećemo dočekati još 10 godina. O čemu se radi.

 Rečeno mi je da s lokacije buduće retencije treba izmjestiti dalekovod, što smo već i prije znali, koji je posao dobila tvrtka „Dalekovod“, ali se sa svime kasni. Za četvrtak je dogovoren sastanak sa HEP-om, kako bi se riješile neke dubioze i konačno odradio taj posao.

Osim dalekovoda, treba izmjestiti i vodovod Turkovići – Hreljin. Taj posao je dobila tvrtka TRG d.o.o. Tu je došlo do nekih izmjena u projektu vodovoda, pa sve kasni.

I tako me naša retencija, koja bi nas trebala spasiti od stalnih poplava, podsjeća na zidanje Skadra.

Puno je tu neriješenih stvari, koje su se trebale rješavati u hodu, ali čim bi se pojavila i najmanja prepreka, poslovi bi stali. Mučimo se tako godinama. Mučimo se s otkupom zemljišta, mučimo se s brljavom oko građevinskih i inih dozvola, javnom nabavom i t.d.

Samo epizoda oko zaštite željezničke pruge, gdje je tri puta mijenjan projekt,  stajala nas je, siguran sam, godinu dana kašnjenja.

A što se tiče izmještanja dalekovoda i vodovoda, pa ljudi moji, što smo to godinama čekali. Dok su se radile tri faze retencije, prije same izgradnje brane, mogli smo izmjestiti Transsibirsku željeznicu, najdužu na svijetu, a ne ovih nekoliko stupova koji su nam „uzurpirali“ mjesto retencije. Da, i trafo stanicu.

Nemam više živaca pisati o ovoj temi, jer sam već sam sebi dosadan, bez obzira na kako se važnom projektu radi. Mogu se, kao i mnogi ugroženi od Dobre, samo nadati da će posao brže krenuti. Jer od 187 predviđenih milijuna kuna, dobar dio je već potrošen na radove na tri završene faze, i bilo bi nelogično sada stati.

No kada je u pitanju naša retencija, samo jedna od već viđenih „hrvatskih priča“, da ne kažem dubioza, čovjek u ništa ne može biti siguran. Datum završetka radova 31. prosinaca ove godine, što stoji na tabli na gradilištu, sada je samo znanstvena fantastika. 

P.S. Samo da vas podsjetim. Bliži se 29. srpanj. Valjda se sjećate kako smo na taj dan, 1999. godine, lijepo plivali. crying

E do oveg datuma, siguro neće biti gotovo.

10. 7. 2023.

Nebojša Magdić

 

 

Komentari  
#21 Zoro 2023-07-23 23:29
Neso je gay. Pizda.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi