30 GODINA KARLOVAČKE ŽUPANIJE.

Danas je u Karlovcu održana svečana sjednica Županijske skupštine, a u povodu 30. godišnjice osnivanja.

Karlovačka je Županija osnovana u teškim, ratnim uvjetima na što je podsjetio predsjednik Skupštine Karlovačke županije, Vlado Jelkovac.

„"Za njezinog formiranja 52 posto teritorija je bilo pod okupacijom. Zbrinuto je bilo više od deset tisuća prognanika iz tada okupiranih dijelova naše županije te više od 15.000 izbjeglih iz Bosne i Hercegovine. Pretrpljene su goleme štete na objektima. Središnja država i lokalne zajednice su uložile iznimno velik novac u obnovu i mogućnost da ratom poharani krajevi dostignu razinu razvoja drugih dijelova županije, što se vjerojatno niti danas nije u potpunosti ostvarilo. Danas je u prvom planu ostvarenje projekata financiranih iz fondova Europske unije. Od Hrvatske samostalnosti imamo nikad manje nezaposlenih, odnosno nikad više zaposlenih. Najposjećenija smo kontinentalna županija. Hrvatska je danas moderna i suvremena država, članica Europske unije i NATO saveza, nacionalna valuta je euro i punopravna smo članica Šengenskog prostora, što je posebno važno jer smo županija koja graniči s dvije države u središnjem i najužem dijelu kontinentalne Hrvatske. O tim su ciljevima sanjale mnoge generacije, a mi smo ona kojoj su se ti snovi ostvarili",  rekao je Jelkovac a prenose kolege sa KAportala.

 

Županica Martina Furdek-Hajdin je zahvalila svojim prethodnicima na toj dužnosti i naglasila da sada živimo u miru i slobodi. "Projektno smo orijentirani. Radimo na uvećanju standarda i kvalitete života građana, obrazovanju, infrastrukturi i zdravstvu, podrška smo gospodarstvu, našoj snažnoj industriji i turizmu. Svjesni smo da bez javnog novca poljoprivrednik potencijali neće biti ostvareni. Zato i jesmo pokrenuli tri projekta u poljoprivredi – preradu mesa, mlijeka, voća i povrća upravo na najviše deprimiranim područjima. Svi naši projekti utemeljeni su na načelima digitalnog i zelenog. Želimo biti brzi i učinkoviti i kvalitetni čuvajući naš okoliš i posebno našu prekrasnu prirodu. Puni su nam ormari projekata i građevinskih dozvola. Javljamo se na pozive Mehanizma za otpornost i oporavak i čekamo višegodišnje financijsko razdoblje. Mali smo mozaik u obnovi od potresa, ali se 47 milijuna eura realizira i na području naše županije – obnavljaju se zgrade i ceste. Oči su nam uprte u nacionalne projekte. Očekujemo završetak sustava obrane od poplava u Ogulinu i Karlovcu, naše državne ceste su žile kucavice, a drugi kolosijek od Zagreba do Karlovca smo čekali desetljećima. U posljednjem periodu zaposleno je više od 3.100 novih radnika. Iza Zagreba, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije smo četvrta po visini plaća naših zaposlenika. Dakle, posla ima. Tako hoće raditi, može. Svega toga ne bi bilo da nema našeg zajedništva", rekla je M. Furdek-Hajdin i napomenula da su nas rat, poplavi i potresi ojačali.

 

 

Premijer Andrej Plenković je rekao da Karlovačka županija "nije trbuh, nego najčvršća karika u ukupnom hrvatskom razvoju. "U sedam godina radili smo na partnerstvu i sinergiji s Karlovačkom županijom, gradovima i općinama i nastojali smo pomoći u realizaciji projekata. Drago mi je da se izgradnja sustava obrane od poplava regulira posebnim zakonom. Kroz mjere koje je Vlada poduzimala u proteklom razvoju ste uspjeli zadržati društvenu koheziju, što nam je najvažnije. Uspjeli ste kvalitetno realizirati projekte. Centar 'Nikola Tesla' će biti otvoren sljedećeg tjedna. Uvijek se sjećam otvaranja 'Aquatike', što je bilo drugi dan otkako sam imenovan premijerom. Naša je zadaća da vas podržimo. Posebno mi se važnim čini pruga – ogromna investicija koja će pomoći razvoju, sustav zaštite od poplava, centar gospodarenja otpadom i poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture", naveo je Plenković.

Nastavio je da smo "čvrsti i snažno međunarodno pozicionirani". "Sad je vrijeme hvatanja koraka za zemljama Srednje i Istočne Europe koje su na našem mjestu bile prije nekoliko godina. Upravo smo revidirali procjenu rasta za ovu godinu s 0,7 na 2,2 posto, konstatirali smo proračunski suficit u 2022. za 0,4 posto. Vidjeli smo da je smanjenje javnoga duga sa 78 na 68 posto brutodruštvenog proizvoda rapidno. U 2024. će biti ispod 60 posto. To govori o financijski snažnoj i ekonomski konsolidiranoj Hrvatskoj koja odgovorno upravlja javnim financijama i služi se intervencionizmom kada treba pomoći onima koji primaju socijalne naknade, nezaposlenima, braniteljima, stradalima od potresa, primateljima doplatka, umirovljenicima... Pomažemo gospodarstvu da praktički na istoj razini držimo cijene prvenstveno energenata. Ujedno je smanjena stopa PDV-a na svim relevantnim proizvodima. Omogućili smo da na okupu prođemo ovu krizu, a ona je velika i s njom je suočen svijet. Vlada je imala dvije piste – jednu kriznog upravljanja, a drugu ostvarivanja strateških ciljeva", rekao je Plenković.

 

Naglasio je da "samo konkurentni narodi koji prate trendove četvrte industrijske revolucije i digitalne transformacije za tranzicije mogu pronalaziti dobra rješenja i na lokalnoj razini". "Nadahnuti ste naslijeđem Nikole Tesle. Uvjeren sam da ćete nastaviti smjerom kojeg ste pokazali, a naša će podrška biti iskrena, sveobuhvatna i precizna po projektima. Ideja ne nedostaje, a mi ćemo se potruditi da bude i sredstava", poručio je premijer.

Na svečanoj sjednici u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ dodijeljene su županijske nagrade. Dobitnik nagrade za životno djelo Karlovačke županije je monsinjor u miru Mile Pecić.

Osim njega, to je priznanje dodijeljeno kazališnoj redateljici i pedagoginji Sanji Hrnjak, te posthumno generalu Pavlu Miljavcu. Godišnja priznanja za 2022. dodijeljena su Javnoj ustanovi "Baraćeve špilje", tvrtki Bukva commercium, humanitarcu Tomislavu Marinčiću, donedavnom pročelniku Hrvatske gorske službe spašavanja Josipu Graniću i humanitarki Nadi Špehar.

Predsjednik Županijske skupštine Vlado Jelkovac. Bome godine ostavile traga. surprise

Županica Martina Furdek - Hajdin.

Premijer Andrej Plenković

Nagrađeni...yes

Premijer u "Zorin domu".

Premijer Plenković i minitar Medved.

Dobitnik nagrade za životno djelo Karlovačke županije je monsinjor u miru Mile Pecić.yes

Karlovačka Građanska garda na konjima.

Morali bi i mi nabaviti konje. Baš dobro izgleda. enlightenedyes

 

27. 4. 2023.

KAportal