PORUKA ŽUPANICE - OBILAZNICA I OBRANA OD POPLAVA, NAŠI SU PRIORITETI.

Kraj je godine, vrijeme kada se sumiraju rezultati. U razgovoru sa županicom Martinom Furdek Hajdin, poručila je Ogulincima - „Imajte strpljenja i vjerujte nam – i obilaznica i obrana od poplava su naši prioriteti“.

Godina  na izmaku, što biste rado zaboravili?

„Rat u Ukrajini. Godina je bila puna izazova, ali unatoč svemu tome, mi u Karlovačkoj županiji smo pronašli odgovore na krize , a naš matični posao nije zbog toga stao“. 

Poplave su i ove godine zaprijetile nama Ogulincima. U kojoj je fazi projekt Zaštita od poplava grada Ogulina?

„Aktivna su gradilišta, nedavno smo svjedočili potpisivanju ugovora 4. faze. Sam projekt Hrvatskih voda ima 2 izvedene faze, prvu i treću , četvrta je ugovorena i kreću radovi. Druga je zaštita same željezničke pruge, provedena je javna nabava, očekuje se građevinska dozvola i nadam se i sam početak radova.

Ono što je važno, apeliram za još jednu godinu strpljenja, jer bi projekt trebao biti završen krajem 2023.godine, možda početkom 2024, tako da je pred nama još godinu dana gledanja u nebo i na neki način opasnost koja prijeti. Međutim ja sam uvjerena i poručujem našim Ogulincima da  su sve snage uprte u to da se projekt realizira u rokovima koji su zadati. Imajte povjerenja! Europski novac je osiguran. Smatram da je to velik  uspjeh i same Županije. S Hrvatskim vodama smo izuzetno dobri partneri, međutim bez aktivnog uključenja naše administracije, naših djelatnika, županijskih,  tog projekta zasigurno danas ne bi bilo u ovoj fazi i ja se zahvaljujem svima koji su uz svoj matični posao utkali sebe u to da bi taj projekt i u gradu Ogulinu i u gradu Karlovcu bio realiziran. Vrlo sam optimistična“.

Što možete poručiti Ogulincima vezano uz bolnicu? Reforma zdravstva predviđa jednu Opću bolnicu  u našoj županiji. Što to znači za građane Ogulina?

„Nitko neće doći u Ogulin i premjestiti ogulinsku bolnicu u Karlovac ili u neki KBC. Niti jedna pretraga, operacija, usluga – koju sada nudi ogulinska bolnica – neće biti ukinuta.

Reforma zdravstva ne predviđa ukidanje zdravstvenih usluga na područjima na kojima ih moramo imati. Zalaganje same Županije je da svako građani u svakom mjestu imaju kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu uslugu. Ogulinska bolnica ima izrazito kvalitetne liječnike, medicinske sestre, tehničare, nemedicinsko osoblje i to je vrijednost koju trebamo njegovati i održavati, uz ulaganje u opremu i uređaje. Ono što nas čeka je i energetska obnova bolnice koja je vrijedna više od 40 milijuna kuna, projekt je gotov i očekujemo da ćemo dobiti novac iz EU fondova“.

Što je sa pripajanjem Domova zdravlja? U Karlovačkoj županiji trenutačno ih je 6, trebao bi biti samo jedan.

„Kao prvo, mi smo jedna od rijetkih županija koja ima više od jednog doma zdravlja. Govorimo o pripajanju domova zdravlja, i pri tom želim naglasiti nekoliko stvari. Riječ je zapravo o racionalizaciji poslovanja, a pri tom niti jedan zaposlenik neće dobiti otkaz, već ćemo racionalnijom administracijom na godišnjoj razini štedjeti oko 2 milijuna. Kvaliteta i dostupnost zdravstvenih usluga pri tom će ostati ista ili će čak biti bolja“.

Ono što također zanima Ogulince je – obilaznica. Kada ćemo je dobiti?

„Na najboljem smo mjestu, u srcu Hrvatske, a obilaznica D42 nam je jedan od najvećih prioriteta. Na njoj se intenzivno radi, ima lokacijsku dozvolu i rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, ugovorena je izrada daljnje dokumentacije. Ključno je maknuti kamione iz središta Ogulina, to je važno za sigurnost građana i jednako važno za poslovanje poslovnih zona“.

Na kojim projektima trenutačno radite, koje projekte možemo očekivati iduće godine?

„Misao vodilja nam je demografska obnova – želimo u svakom kutku naše županije stvoriti uvjete za kvalitetan život, želimo da svaka obitelj ima dobro plaćeni posao, u blizini vrtić i školu, dostupnu zdravstvenu uslugu. To je jedini način, jedini put da nam ljudi ne odlaze, nego da dolaze, da se doseljavaju.

Očekuju nas i dva velika otvorenja iduće godine, a to su centar Nikola Tesla i Regionalni centar kompetentnosti“.

Spomenuli ste demografiju kao prioritet. Vide li se već rezultati mjera Karlovačke županije?

„Vide se, jako sam zadovoljna. Stambeni program za mlade je jedna od naših najboljih demografskih mjera. U ove dvije godine doselilo nam se 30-ak obitelji, koje su odlučile početi život na područjima koja su, realno, slabije razvijena. Za taj smo program i u proračunu za iduću godinu osigurali milijun kuna, a bude li interesa osigurat ćemo i dodatna sredstva.  Mi malim koracima ta područja naseljavamo, vraćamo im život. Uz krov nad glavom, obitelj mora imati i posao. Mora imati u blizini vrtić, školu, doktora, neki društveni život. Ali, ni to nije dovoljno. Prošla su vremena kad smo razvijenost mjerili time ima li neko selu asfalt, struju i vodu. Danas ljudima treba i brzi Internet, ali osim virtualne, žele i dobru prometnu povezanost.

Nažalost, čarobni štapić nemamo. Ne možemo preko noći riješiti sve probleme, ali sigurna sam da idemo u dobrom smjeru“.

Kakva su vaša očekivanja u Novoj godini?

„Optimistična sam. Mislim da nam nedostaje optimizma, općenito u javnom prostoru – previše je negativnog. Ne kažem da su ovo laka vremena, naprotiv, ali, kad malo razmislim … sjetite se naslova iz rujna – smrznut ćemo se, neće biti plina, litra goriva će biti iznad 20 kuna … Ništa se od toga nije ostvarilo. Mi ovdje živimo u prekrasnoj prirodi, a to se osobito odnosi i na Ogulin, imamo izvrstan položaj, vrijedne ljude . Trudimo se osigurati i uređen sustav, brz, učinkovit i kvalitetan javni servis i sve usluge koje su ljudima potrebne. Sve nas je manje, zato kažem – dijeliti se po bilo  kojoj osnovi nije dobro. Svojatati projekte koji su čiji – nema smisla.  Nama je moto surađivati sa svim općinama, sa svim gradovima, neovisno o političkom predznaku, jer su nam građani najvažniji. Zato optimistično gledam u novu godinu i sigurna sam da samo zajedničkim radom, novim idejama i razvojnim projektima možemo dati zamah našem gospodarstvu i odgovoriti na sve izazove“.

Na kraju je županica Ogulincima poručila:
Imajte puno optimizma i nade. Svima Vama želim da ove božićne i novogodišnje blagdane dočekate u obiteljskom miru i veselju.

25. 12. 2022.

Ogulin.eu

Komentari  
#755 Yetta 2024-04-20 07:37
Hurrah! At laet I got a webpage from where Ibe capable of
iin fact obtain useful information concerning my study and knowledge.



Also visit my homepage :: Blacharz praca Anglia (www.Crunchbase.com: https://www.Crunchbase.com/person/ofertyn-ofertypracy)
Citat
#756 Lachlan 2024-04-20 19:19
Hello, its pleasant paragraph on the topic of media print, wwe all understand media iss a impressive source
of information.

Visit my page; aktualne
oferty pracy za granic??: https://praca-i-podroze-za-granica.webflow.io/posts/praca-na-produkcji
Citat
#757 Wendell 2024-04-20 19:34
It's difficult to find knowledgeable people inn this particular topic, however, you seem like
you know what you're talkinjg about! Thanks

My webpage :: praca islandia lotnisko (Alphonso: https://solo.to/praca-za-granica)
Citat
#758 Simon 2024-04-21 12:36
That is really attention-grabbing, You're an overly
skilled blogger. I have joined your feed and sit up for searching for extra of
your wonderful post. Also, I have shared your website in mmy social networks

my website :: spawacz mag
niemcy: https://speakerdeck.com/adampracaniemcy
Citat
#759 Lavon 2024-04-21 12:39
If sme one wishes to be updated with most recent technologies therefore he must be ppay a quick visit this web pagye and be up
to date all the time.

My site ... praca mechanik szwecja (https://www.imdb.com: https://www.imdb.com/user/ur180443698)
Citat
#760 Leonard 2024-04-21 13:45
Thanks for every other wonderful post. Where else may just anyone get that kind
of info in such an ideal means of writing? I've a presentation next week, and I'm on the search for such information.

my blog post ... praca za granica zbiory pieczarek: https://vocal.media/authors/adam-w91i0xaw
Citat
#761 Enid 2024-04-21 16:42
I just could not go away your website before suggesting that I extremely enjoyed the stanjdard info a person provide for your visitors?
Is gonna be back regularly to check up on new posts

Feel free to surf to my web-site; praca
w biurze: https://www.Behance.net/adamadams15
Citat
#762 Adrienne 2024-04-22 22:50
I constantly emailed this weblog post page to all my associates, because if like to read it next my links
will too.

Also visit my blog run 3 game: [censored]zippybijou .com/__media__/js/ne tsoltrademark.php?d= run3.pro
Citat
#763 Luz 2024-04-23 02:51
Thanks for some other informative web site. The place else may just I
amm getting that type of info written in such a perfect
manner? Ihawve a project that I'm just now
woirking on, andd I have been at thhe glance out for such information.

my website :: yabimo malarz piaskarz: https://nowewyrazy.uw.edu.pl/profil/kinga11ax
Citat
#764 Quinn 2024-04-23 04:40
Pretty nice post. I just stumbled upon your blog annd wished to say that I've really enjoyed
ssurfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed
and I hope you wrrite again soon!

My homepage - praca na farmie uk: https://myapple.pl/users/443745-niemcypraca
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi