8. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA.

Danas je održana sjednica Gradskog vijeća. Sjednica ko sjednica. Na njoj svega. Najviše mi se dopada što je sve prošlo relativno mirno. Bez provokativnih pitanja, bez povišenih tonova, bez gradonačelnikovih, često puta bahatih odgovora, bez verbalnih sukoba.......Prava, što bi rekli, „kamilica“ ili „tiha misa“.  Barem većim dijelom.

Vijećnici postavljali pitanja,  Grumfek odgovara, nitko se ne ljuti, svi zadovoljni. Valjda je tome razlog proslava Dana Grada, pa eto, misle štovani vijećnici, hajdemo barem jednom ko ljudi komunicirati.

Bilo je u Akutlcu po običaju niz pitanja - o održavanju cesta, o otpadu, o spomeničkoj renti, o javnoj rasvjeti, o neplačanju vode, o ugradnji vodomjera, o grijanju u sportskoj dvorani.

Gradonačelnik je strpljivo odgovarao na pitanja,  a nekako mi je najbolje „legao“ njegov odgovor o javnoj rasvjeti. Rekao je, kako su me moji insajderi obavjestili, da smo uvođenjem led rasvjete, uštedjeli na javnoj rasvjeti, čak preko 70 posto. Stara rasvjeta koštala nas je 2,5 milijuna kuna godišnje a nova s ledicama svega 600 tisuća. Na vrijeme smo se odlučili za taj zahvat, što je bila prava odluka,  jer sada, nakon poskupljanja, za staru rasvjetu plaćali bi preko 8 milijuna kuna.

I nastavak sjednice protekao je onako laganini, i većina je točaka dnevnog reda, prihvaćena, već prema ustaljenom običaju,  s većinom "sigurnih" glasova.

Zaiskrilo je samo kod Prijedloga Odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga Dječjeg vrtića „Bistrac“ Ogulin od roditelja – korisnika usluga. Anđelka Salopek istaknula je da sada Ogulin ima najveću cijenu vrtića u Županiji, što je nažalost točno.

Po novom prijedlogu, cijena 10-satnog programa za jasličku i vrtićku dob iznosit će 791,12 kuna (105 eura) mjesečno, igraonica 195,90 kuna (26 eura), posebni program 150,70 kuna (20 eura). To je poskupljenje od gotovo 200 kuna. Stara cijena vrtića bila je 600 kuna.

Ogulin će tako biti prvi grad u Karlovačkoj županiji, koji je korigirao cijene boravka djece u vrtiću, i dio povećanja troškova prebacio na leđa roditelja. Ogulinski roditelji cijenu boravka djece u vrtiću plaćati 30 posto skuplje od 1. listopada.

Grad je dužan je u svom proračunu osigurati minimalno 50 posto ekonomske cijene redovitog programa po upisanom djetetu. Roditelji u Ogulinu, tako će  po novom plaćati najveću cijenu boravka svoje djece u vrtiću među gradovima u Karlovačkoj županiji.

Najjeftiniji vrtić plaćaju roditelji ozaljskih mališana, 640 kuna. Cijena boravka u slunjskom i karlovačkim gradskim vrtićima ovisi o visini primanja po članu kućanstva, a najviša cijena iznosi u Slunju 650, a Karlovcu 680 kuna. Cijena boravka djece u dugoreškom vrtiću iznosi 750 kuna.

8. 9. 2022.

Nebojša Magdić

 

Komentari  
#41 Orjunas 2022-09-15 11:32
Meni nikako ni jasno kako mores iskat nesto kaj vec imas.
Kulko me pamcenje sluzi hrvatska je i do 1991 godine, imala ama bas sve hrvatsko a hrvati dosta tega besplatno,ko kaj je dobro primjetil dobar _los i zao.

Dakle SR Hrvatske je mala je svoj sabor i svoje komuniste, imala je svoje granice, imala je svoj grb, imala je svoju himnu,svoju policiju, svoje sudstvo,imala je svoj dinamo,svoje zeljeznice,telekomun ikacije,hotele, banke, bolnice, skole, vrtice, elektrane,pilane.....

Imala je sve osim hdz-a,pa se ja pitam ,kaj je vridilo tulko krvi prolit da bi izgubil sve gore nabrojano a dobil hdz na vlasti???
Citat
#42 Milan 2022-09-15 12:44
Orjunaš, u velikom dijelu se slažem sa tobom al ne možes reč da smo živote riskirali zbog HDZ-a. Hrvatska je tu u pitanju dečko.
A to što je HDZ privatizirao ovu državu za svoje vođe i bliske njima, druga je stvar........
Citat
#43 Boy br.2 2022-09-15 19:54
citat OrjunasDakle SR Hrvatske je mala je svoj sabor i svoje komuniste, imala je svoje granice, imala je svoj grb, imala je svoju himnu,svoju policiju, svoje sudstvo,imala je svoj dinamo,svoje zeljeznice,telekomun ikacije,hotele, banke, bolnice, skole, vrtice, elektrane,pilane.....Samo da te dopunim cijenjeni clanu jugo ORJUNE.
Sve smo to sto pises imali.

Imali smo granice u kojima nam je ukradena Boka i dio Vojvodine.

Imali smo svoj grb koga je krasila crvena zvijezda.

Imali smo svoju himnu ali nikad sviranu samu nego uvijek uz onu jugoslavensku.

Imali smo i Sabor. Dodajem JEDNOPARTIJSKI I STROGO kontrolirani.

Imali smo komuniste a nazalost imamo vas i danas.

Imali smo svoju policiju sa 70 posto Srba ili hrvatskih izdajnika.

Imali smo banke a Sdp ih prodao u vrijeme Racana.

Imali smo zeljeznice,telekomun ikacije,hotele,bolnice

skole, vrtice, elektrane,pilane.... .a koliko znam,

imamo ih i danas.

Imali smo i sveto ime Dinamo koji je od Zvezde i Partizana trebao biti tri puta jaci da uspije osvojiti prvenstvo.

Da jos dopunim.

Imali smo i skupo placali JNA kojoj je Racan i Sdp dao nase oruzje Teritorijalne obrane i koja je 91. i 92. razarala nase gradove.

Imali smo i nase devize koje su zavrsavale u Beogradu.

Imali smo i Goli Otok
Imali smo i Sv. Grgur.
Imali smo i Lepoglavu.
Imali smo i Gradišku
Imali smo i Via Romu
Sve nabrojene za one neupucene su elitna odmorista za Hrvate koji su malo hrvatski mislili ili pjevali,

Imali smo Bleiburg i Krizne puteve na kojima kao sto je kazao drug Stazic, niste obavili posao do kraja.

Imali smo i povez preko ociju i preko usta i morali zmiriti i sutjeti za razliku od sadasnje "diktature" Hdz-a gdje svatko kome se digne ona stvar moze pljuvati po predsjedniku, po premijeru, po gospodi, po drugovima,po svemu.

A kada su privatizacja i ostali merifetluci u pitanju, svi tu imaju zamocene prste. SVI.

Optuziti treba samo Hdz. Pa dobro ali neka se i ovo drugo zna. Medalja ima dvije strane i zasto samo u jednu gledati.
Citat
#44 Banka 2022-09-15 22:11
Ne da mi se sve ove gluposti od ovog boya objasnjavati, ima negdje i istine, vec ga upucujem na stranice najjacih banaka. Tamo ce vidjeti kad su privatizitane. Nemojte neistinama manioulirati...
Citat
#45 Đebedaja 2022-09-16 08:00
Poč je vrtić? A poč je ljudski obraz? HDZ je kral i sad se mora povećat cijena..ok dobro. To je sve zbog plinaa, to je sve zbog lošeg vinaaaa, to je sve zbog lošeg vinaaa
Citat
#46 Hdz lopovi - Lopine 2022-09-16 11:04
Citat Đebedaja:
Poč je vrtić? A poč je ljudski obraz? HDZ je kral i sad se mora povećat cijena..ok dobro. To je sve zbog plinaa, to je sve zbog lošeg vinaaaa, to je sve zbog lošeg vinaaa

Poč je produženi boravak u školami. Poč je posal u bolnici.
Citat
#47 Boy br.2 2022-09-16 13:45
Citat Banka:
Ne da mi se sve ove gluposti od ovog boya objasnjavati, ima negdje i istine, vec ga upucujem na stranice najjacih banaka. Tamo ce vidjeti kad su privatizitane. Nemojte neistinama manioulirati...Evo istine

Odmah nakon što su Ivica Račan i Stipe Mesić početkom 2000. godine preuzeli vlast, počela je najveća rasprodaja hrvatskih banaka strancima. U samo godinu dana, strancima je prodano 44.2% ukupnog hrvatskog bankarstva, a do kraja 2003. godine stranci su postali vlasnici 90.8 posto hrvatskih banaka.

Da budemo posteni i da bude jasno. Samo naivci mogu misliti da u tome nemaju prste i jedni i drugi.
Citat
#48 klik 2022-09-16 17:08
Nitko ne spominje ovdje Ugovor za vrtić ove godine, bez navedene cijene, koji je svaki roditelj morao hitno potpisati prije sjednice Gradskog vijeća. A upitna je kvaliteta usluge, prehrana u vrtiću, stručno osoblje, ...A koliko je ono vrtić u minusu za 2021? A taj minus je isto podržana na jednoj od prijašnjih sjednica Gradskog vijeća. Pametnom dosta
Citat
A i ravnateljica bi mogla biti manje drska i bezobrazna u kontaktu sa nama roditeljima, više poraditi na sebi, biti elokventna...
Citat
#49 vajterp 2022-09-16 23:44
klik zašto lažeš ovaj napačeni narod, ti si ona debela brkata mala kaj vodi hdz mladež, more ti ga samo neko po dekretu metnin i dite napravit
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi