SPOMENIK IVANU MIHALJEVIĆU - BARAKU

Kip u spomen na Ivana Mihaljevića Baraka (1950., Oštarije – 2021., Zagreb) bit će otkriven i blagoslovljen u Oštarijama 14. kolovoza u 17 sati, uoči župne svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Gospe od Čudesa.
Spomenik će blagosloviti prof. dr. o. Ivan Šestak, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Na svečanosti će nastupiti i pjevati crkvene pučke pjesme KUD Stenjevec iz Zagreba, KUD Klek iz Ogulina, KUD Sv. Juraj iz Zagorja Ogulinskog i KUD Tounjčica iz Tounja.
 
Ivan Mihaljević Barak bio je čuvar i promicatelj narodne baštine, hodočasnik, pjesnik, pisac i pučki pjevač. Barak je govorio starim narodnim jezikom, oštarskom čakavicom svojih predaka, pisao je pučku poeziju, poslovice, domoljubne pjesme, putopisne članke i članke povijesnog sadržaja. Posjećivao je hrvatske autohtone zajednice u iseljeništvu i s njima razmjenjivao hrvatsku tradicijsku kulturu. Tako je u Traunsdorfu (Gradišće) pronašao crkvenu pučku pjesmu Divo Majko, koju su iseljenici ponijeli sa sobom prije 500 godina u novu postojbinu iz Hrvatske gdje se nakon što ju je Ivan vratio u svoj kraj danas ponovno pjeva.
 
Zato je na spomenik uklesana kitica pjesme Divo Majko:
           Divo Majko naš dika,
           Budi s nama sve do vika.
           Moli sina za sve nas,
           Isprosi nam duši spas.
 
Kip (pola figure) izradio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi.
 
Spomenik podižu prijatelji Ivana Mihaljevića Baraka: Ivica Mihaljević, Anton Božičević i Nikola Gračanin uz potporu hrvatskoga naroda u domovini i iseljeništvu.
14. 8. 2022.
IKA
Komentari  
#1 Zg-Og 2022-08-15 11:39
Legenda Oštarija.
Pamtim ga po njegovim optužnicam Imbri. Nešto nezaboravno. Da li se mogu ti njegovi tekstovi negdje vidjeti.
Citat
#2 David 2022-08-21 10:50
Ne znam kako vama ali meni taj Jivin kip bas ne slici na njega.
Citat
#3 Most 2022-08-22 11:34
Meni je Jiva totalno neprepoznatljiv. Da nisam upucen u stvar nebi ni znao o kome se radi.

Na pitanje Zg-Og gdje moze vidjeti optuznice Imbri koje je pisao Barak, obratiti se na Darka Pribanica izdavaca Ogulinskog lista. U listu su objavljivane te optuznice.
Citat
#4 Dobar,los,zao 2022-08-22 14:02
Kip i realnost kipa nisu predmet rasprave. To je do likovnih kriticara. Ovdje je rijec o covjeku koji je neosporno ostavio trag o svom kulturoloskom radu u vremenu turbulentnom i prostoru domacem.
Svaka cast onima koji su se potrudili da Iva u svojim Ostarijama dobije ovakovo priznanje.

p.s.
O njegovim Optuznicama povodom Maskara u Ogulinu, sve je rekao tadasnji Zupnik, koji ih je ocjenio kao neprihvatljive. Jiva Barak je naime, prozivao sve jugo kouniste i ostale koji su se radi osobne koristi privukli oltaru. A zabljudjele ovce je Zupnik blagoslovio.
Jiva nije vise pisao optuznice. I za godinu, dvi , vise ni bilo ni Mackar.
E zato, izmedju ostalog, za njega zna cijeli kraj.

Dio toga ima u prvim brojevima Og lista. Naravno, dok nisu i kozu kupili.
Citat
#5 Đebedaja 2022-08-23 15:30
Poč ide koza?
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi