PREDSTAVLJEN PROJEKT - UREĐENJE ĐULINOG PONORA I KANJONA RIJEKE DOBRE.

Prošli tjedan održana je prezentacija idejnog projekta Grada - “Uređenje Đulinog ponora i kanjona rijeke Dobre”, a prezentirao ju je moj omiljeni političar, gradonačelnik Domitrović, koga od milja zovem Grumfek.  Ma bravo. Konačno. Radostan što se nešto korisno planira s ponorom i kanjonom , koje sam onako kolokvijalno znao nazvati gradskom „septičkom jamom“, odmah sam to i objavio.

I odmah mi na blogu „Ogulin u srcu“, neki revni čitatelj pod nickom Melita, uvali kontru, podsjećajući me, da bi kao nekakav kurčevi novinar, trebao znati da se ne radi o ničemu novome, jer takav projekt je već bilo i na sjednici Gradskog vijeća, 2014. godine. I da je ova prezentacija gradonačelnika i njegova zamjenika Vukelje,  ili plagijat, ili krađa prijašnjeg projekta, koji se je u ono vrijeme zvao – „Održivo korištenje kanjona Dobre, Đulinog ponora i Medvedice“.  U nazivu gotovo da nema razlike.

E jeb. Uvali me komentator Melita u govna. Na sreću, u Gradu imaju na stranici arhivu, gdje se  senilci poput mene, mogu upoznati s nekim stvarima, kojih se sjećaju tek u magli.

Inicijativa o uređenju ponora i kanjona, krenula je od agilne predsjednice ondašnje Turističke zajednice, Ankice Puškarić, koj je prva uspjela u gradu isčupati 10 milijuna kuna, za projekt Ivanina kuća bajke. Za projekt uređenja kanjona, u kome je Ankica i koautorica, angažirana je zagrebačka tvrtka MUZA d.o.o. Sve je tamo obrađeno do u najsitnije detalje.

Od dugogodišnje nebrige i zagađenja kanjona i ponora, do nepostojanja ekološke svijesti.

Od dugogodišnje zapuštenosti, do manjka educiranosti građana.

Od kanalizacije koja ide u kanjon Dobre, do uređenja uništenih starih mlinova i uređenja puteva do njih.

U projektu na oko 50 stranica, navedeno je u detalje sve što bi se trebalo učiniti na potezu od ponora, do brane na jezeru Bukovnik. Predviđene su šetnice oko ponora, put uzduž kanjona za pješake i bicikliste, adrenalinski park nad Đulinim ponorom, tematski Zabavni park, Festival adrenalina i da dalje na nabrajam, jer ćete me poslati u jedno mjesto, i prestati čitati. Prilikom pripreme samog projekta nije se išlo grlom u jagode. Čak suprotno. Minuciozno je par godina sve pripremano. Da bi se osigurala participacija što većeg broja dionika, 15. studenog i 14. prosinca 2012. godine, održane su radionice na kojima su sudjelovali građani, predstavnici javnog i privatnog sektora iz Ogulina i Karlovačke županije. Doprinosi i prijedlozi sudionika radionica, koji su radili sa puno žara, uzeti su u obzir prilikom stvaranja ovog projekta, čija je cijena bila oko 100 milijuna kuna.

Dakle, taj „Ankičin projekt“, sve to već viđeno, nudi nam se sada od strane Grumfeka i Vukelje, koji su se, gle čuda, odjednom preobratili, i sada nam pokušavaju „Ankičin“ projekt, prodati kao „svoj“. A na sjednici Gradskog vijeća 2014. godine, žestko su se, upravo oni, tom projektu protivili, i  demonstarativno, s ostalim vijećnicima SDP-a, napustili sjednicu.

Što se to u međuvremenu promijenio u njihovom glavama, valjda je partijska tajna. Prevodeći staru grčku mudrost „Panta rei“ (sve teče), P. Preradović je rekao: „Stalna na tom svijetu samo mijena jest”. Pa se eto dečki, malo promijenili. I promijenili malo projekt. Onako, reda radi. U „novom“ projektu više  nije, recimo, Madvedica.

No treba biti pošten i reći, da se ni ondašnja lokalna vlast nije baš proslavila, i nije bila posebno agilna kada je trebalo stati iza Turističke zajednice, i  gurati ovaj projekt.

Na sve su se malo „očešali“ već notorni VGPK, i oporbenjaci iz HDZ-a, koji su na svom portalu Ogulin.eu, napisali:

„Zaključujemo da se radi se o gotovo istom projektu koji je 2014. godine prezentiran na Gradskom vijeću, koji je samo malo dorađen u skladu s novim uvjetima i prezentiran kao projekt ove gradske vlasti na kojem se intenzivno radi posljednjih godinu dana!!

Ništa nas to ne iznenađuje, ali si postavljamo pitanje radi li se ovdje o nekakvoj naknadnoj pameti ili već dobro znanoj amneziji, pa ovaj projekt Domitrović koristi za vlastitu promociju“.

Realizacija ovog projekta, istaknuo je na prezentaciji, uvelike bi pomogla u obrani našeg grada od poplava !!!.  Ma ne mogu vjerovati. Ta tvrdnja je pravi biser. Stoga moram primjetiti,  da nas od poplava spasiti može, samo retencija, čije završenje očekujemo krajem iduće godine. To je svima jasno.  A kako će nas od poplava spasiti mlinske staze, pješački most i zipline, to valjda sam naš dragi gradonačelnik zna.

Cijeli projekt, dosta reduciran u odnosu na onaj od 2014. godine,  koštao bi 20-30 milijuna kuna. Koliko je koštao idejni projekt i tko ga je radio, nisam uspio saznati.

Prema riječima gradonačelnika Domitrovića, uskoro će biti pokrenut postupak javne nabave za odabir ponuđača, koji će izvršiti projektiranje sve 3 faze projekta, a procjenjuje se da će samo ti troškovi, iznositi oko milijun kuna.

Svaki dobronamjeran Ogulinac, pozdraviti će jedan ovakav projekt i to činim i ja, onako od srca. Jer ponor i kanjon, koji  su sada ruglo grada, mogu realizacijom ovog projekta, uvelike doprinijeti turističkoj ponudi. Tri prepoznatljiva brenda već imamo -  Klek, Ivanina kuća bajke i Ogulinski festival bajke. (Dobro i ja sam tuj, al' se nebi til falit). Uređenje kanjona bio bi nam dodatni turistički plus. No, da li idemo  grlom u jagode, to tek trebamo vidjeti. 

 

6. 6. 2021.

Nebojša Magdić

 

 

 

 

 

Komentari  
#51 Pipa 2022-06-11 12:01
Citat Dobar,los zao:
Ne se vredjati. Nije lijepo.A ako se ne vrijeđa, kako ćemo prepoznati Sdp.ovce. Pa to je njihov uobičajeni riječnik. Drugačije osim spominjanja majčice i sličnih prostota oni ne znaju. Zato drugovi vrijeđajte i dalje da vas poznamo.
Citat
#52 Drugih desetak 2022-06-14 21:33
Citat Dobar,los,zao:
Zanimljivo je to oko Bukovnika. Malo sam pitao. Isti taj bananako je bio kriv za asfaltiranje od Sv Ivana do Vrajzeg prelaza. Tad su Juri prigovarali zasto Banani asfaltira put do ranca. Sada opet pitanje vode. Pa i Gavan je dobil prikljucak. A i drugih desetak. Jeli to placeno, pa treba pitati ViK. A ne insinuirati.


Pazj ovo! I drugih desetaka isim Banane i Gavana su dobili priključak. Kojih to drugih desetak tamo ima osim vas dvojice i tvoga bratića Boška. Banaba, ne seri pod imenom Dobar, loš zao.
Citat
#53 Belin, matija itd 2022-06-15 13:33
E vidis, kazu mi da jedino Banako je platio prikljucak, i vec dobiva racune. Ostali se mogu prikljuciti kad to zazele. Jer im vodovod ide preko parcela. O d mosta do Krancevke. Da nema vodovoda mogli bi pumpati Dobro. I da, cijena parcele sa mogucnosti prikljucka vode je osla u nebesa. Da bi se prikljucio , ne treba imat cvrst objekt. Trebas platiti uru.
I da veli mi Bananko da ide i javna rasvjeta do kraja godine. Naravno, ki bude trazio i platio , imat ce priliku.
Citat
#54 Mile 2022-06-16 14:35
Kad sam ja letil oko papiri za svoju kuću rekli su mi da se na objekat koji nije izgrađen na parceli koja je u građevinskoj zoni i koja nima lokacijsku i građevinsku dozvolu nemore priključiti voda i struja, izgleda da se zakon prominil morat ču projt vidit morda rešim kaj
Citat
#55 Voda 2022-06-16 19:38
Mile projdi..
Citat
#56 Mrle 2022-06-16 21:32
Prosal je 510. Kilometar, kum s laznom diplomom, braticeva zena isto sa sumnjivom diplomom, zena sa otpremninom, mali sa...
Citat
#57 Voda 2022-06-16 21:51
Sve prolazi a budale ostaju budale.
Citat
#58 Brkati lopov 2022-06-16 22:03
Citat Voda:
Sve prolazi a budale ostaju budale.

Da budale kreteni samo taki. Tega ima samo pri hdzeju
Citat
#59 Jose 2022-06-17 06:12
U parku je sve pod kontrolom. Dvije vjeverice su se seksale nocas i cetiri vrane su kopale po kanti od smeca. Nisu nasle nista za jest. Posao odrađen. 20 cigli zarađeno. Park je naš! Nema povratka na staro!
Citat
#60 Hortense 2022-06-25 16:13
Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long)
so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm
thoroughly enjoying your blog. I tooo am an aspiring blog blogger
but I'm still new to everything. Do you have
any suggestions for newbie blog writers? I'd
cetainly appreciate it.
web site: [censored]camillacas tro.us/forums/viewto pic.php?id=294268
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi