USTAVNI SUD – STOP REFORMI VODOKOMUNALNOG SEKTORA.

Ako niste pratili, samo da  vas podsjetim. Vlada je nedavno odlučila krenuti u reformu vodokomunalnog sektora. Dosad je u Hrvatskoj 190 isporučitelja vodnih usluga, odnosno, jednostavno rečeno, komunalnih poduzeća, koji građanima osiguravaju vodu. Reformom bi trebalo nastati 41 područje, a jedno od njih je i ono gdje će tvrtka nositeljica biti karlovački VIK. To je izazvalo pravu buru, tako da je reagirao i Ustavni sud.

Jutarnji list o tome piše:

"Ustavni sud u utorak je pokrenuo postupak za ocjenom ustavnosti i privremeno obustavio vladinu Uredbu o uslužnim područjima prema kojoj se Vodovodu i odvodnji, kao tvrtki preuzimatelju, trebao pripojiti veliki broj javnih isporučitelja vodnih usluga.

Do donošenja konačne odluke u tom predmetu, Ustavni sud privremeno je obustavio izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju navedene uredbe - izvijestio je u utorak Ustavni sud.

Ističu da su prihvatili da razlozi zbog kojih su predlagatelji predložili pokretanje postupka "otvaraju pitanje formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom”, ali i "pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice te kriterija kojima su određena društva preuzimatelji”.

To, dodaju, podrazumijeva podrobno ispitivanje navedenog problema u skladu s ustavnim vrednotama i zakonskim odredbama koje reguliraju navedeno područje.

Kažu i da je Ustavni sud, vodeći se načelom pravne sigurnosti i objektivnog pravnog poretka, "ocijenio potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju te uredbe do donošenja odluke o njezinoj suglasnosti s Ustavom i zakonom”.

No ističu i da to ne prejudicira konačnu ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom osporenih članaka uredbe i uredbe u cjelini.

Vladina Uredba o uslužnim područjima stupila je na snagu početkom godine, a predviđa da se umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga uspostavi 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem. Uredbu je trebalo provesti od srpnja.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti potpisali su gradovi Jastrebarsko, Cres, Mali Lošinj, Donja Stubica, Hvar, Stari Grad, Krapina, Križevci, Ogulin, Pregrada, Slatina, Sveta Nedelja, Valpovo i Samobor te općine Sućuraj i Jelsa.

Inicijativu je pokrenuo gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, naglasivši da je voda interes građana, a ne politike te predloživši da se usporavane odredbe zakona ukinu ili ponište.

Predlagači su isticali da velik odziv gradonačelnika i načelnika općina neovisno o političkim opcijama kojima pripadaju potvrđuje kako je pitanje vodoopskrbe za građane iznimno važno".

 

30. 3. 2022.

Jutarnji list

Komentari  
#21 Iva 2022-04-02 16:18
Ja bih voljela da gradonačelnik samo održi svoja predizborna obećanja o smanjenju raznih usluga. Sada bi bilo krajnje vrijeme je već dosta vremena proteklo od vođenja grada. Hvale se ogromnim proračunom koji običnim građanima ništa ne znači u ova sve teža vremena, osim što bi donekle pomoglo smanjenja cjena usluga te bilo kakva druga financijska pomoć svim građanima.
Citat
#22 ? 2022-04-04 12:03
Zbog Svena i ponekih komentatora koji strucno i suvislo pisu, vrijedi ovaj blog pratiti.


Ps.

Neka se gazda ne ljuti. I zbog njega blog naravno pratimo. :lol:
Citat
#23 Podne 2022-04-05 11:00
Ki je dobil posal čistačice u vrtiću?
Citat
#24 Konj 2022-04-05 19:36
Citat Podne:
Ki je dobil posal čistačice u vrtiću?Čovječe. Tema je VOVOVOD.
Citat
#25 Toby 2022-05-08 02:58
Heya i am for the first time here. I came across this board and I
to find It truly helpful & it helped me out much. I am hoping to offer one thing back and help others such as you aided me.


my website :: online: https://www.answerrly.com/?qa=81064/bonus-yang-dijajakan-situs-beradu-ayam-online-s128
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi