BURA ZBOG REFORME VODOKOMUNALNOG SEKTORA. KAKVE NOVINE DONOSI. U ŽUPANIJI JEDINSTVENA CIJENA VODE.

Kad se zbog vodnokomunalne reforme u sljedećim mjesecima spoji sedam vodovodnih tvrtki i sve budu pod “kapom” karlovačkog Vodovoda i kanalizacije, čak 117 tisuća korisnika u Karlovačkoj županiji te dio njih u Zagrebačkoj i Sisačko moslavačkoj, imat će jedinstvenu cijenu vode. Buduć "mega" tvrtka, imati će nešto preko 300 radnika.

Ono što je sigurno jest da će se cijena vode mijenjati, a cijena koju sada Karlovčani plaćaju za vodu, gotovo sigurno je – bit će viša. Koliko, ne zna se. Ali zna se da većina drugih tvrtki ima već sad višu cijenu vode nego što je karlovačka.

Za slabije upućene, Vlada je odlučila krenuti u reformu vodokomunalnog sektora. Dosad je u Hrvatskoj 190 isporučitelja vodnih usluga, odnosno jednostavno rečeno, komunalnih poduzeća koji Hrvatima osiguravaju vodu. Reformom bi trebalo nastati 41 područje, a jedno od njih je i ono gdje će tvrtka nositeljica biti karlovački VIK.

Tako bi se VIK-u trebali pripojiti dugoreško, ozaljsko, lasinjsko, vojnićko, slunjsko i ogulinsko vodovodno poduzeće kao i ono iz Krašića, te stvoriti tzv. uslužno područje broj 14. Ono obuhvaća cijelu Karlovačku županiju, osim Rakovice i Modruša u Josipdolu, potom Krašić te naselja Crevarska Strana i Slavsko Polje u općini Gvozd.

Da su svi oduševljeni tom idejom, baš i nisu. Osim što ih brine status njihovih tvrtki u koje su gradovi i općine godinama ulagali, brine ih i status radnika, plaće, ali i moguća otpuštanja. Tvrde da je riječ o čistoj centralizaciji.

Procedura nastanka “vodo-holdinga” jest da skupštine društava donesu odluke da se pripoje VIK-u, no prije toga morat će proći “skrining”. Revizija će tako pokazati u kakvom je stanju svaka od tih tvrtki, a dan koji je bitan za “krvnu sliku” svake tvrtke je 31. prosinac 2018. godine. S tim danom revizija će gledati broj zaposlenih u svakom poduzeću i on ne smije biti veći.

Kako za Radio Mrežnicu objašnjava glasnogovornica karlovačkog VIK-a Maja Božić, kad revizija odradi posao, tvrtke će donijeti odluke o pripajanju, a potom i tzv. interne akte. To znači jedinstvenu sistematizaciju radnih mjesta, ali i jedinstvene plaće.

Komunalni radnik iz Lasinje i Ogulina imat će istu plaću kao onaj u Karlovcu

U prijevodu, komunalni radnik iz Ogulina i Duge Rese ili Vojnića imat će istu plaću kao onaj u Karlovcu. Ali i korisnik iz Lasinje i Krašića ili Slunja plaćat će istu cijenu vode kao onaj u Karlovcu. I to je ono što će Karlovčani najviše osjetiti jer, primjerice, Ozalj, Duga Resa i Ogulin već sad “šišaju” Karlovac po cijeni vode. A kad se nova cijena bude određivala, sigurno se neće odlučiti za onu najnižu.

 

I radnici su zabrinuti, osobito oni iz drugih tvrtki jer su im plaće više nego kod karlovačkih kolega, a one u Karlovcu pak zanima hoće li im plaće biti poput onih iz ostalih tvrtki u županiji za koje tvrde da su bolje plaćeni.

No, ne mora sve biti crno i negativno. Okrupnjivanje će donijeti pristup EU sredstvima za mnoge koji to dosad nisu imali i mogli, svaka tvrtka imat će pravo glasa i svoje udjele pa bi to moglo donijeti i manje “tjeranja” politike jer se neće svaka odluka moći donositi samo tako. Uz to, korisnici će imati jedinstvenu računovodstvenu uslugu.

U VIK-u se nadaju da će sve to donijeti dobrobit i ravnomjeran razvoj, a buduća mega tvrtka trebala bi imati oko 310 radnika. Ono što se zna jest da radnici odnosno operativa sigurno neće biti višak jer ih i sad nema ni za lijek, no možda otpadne kakvo “uhljeb” radno mjesto.

I ne manje interesantno, već se sad spekulira tko će biti direktor novog “vodo-holdinga”, a u igri su barem tri imena, sva poznata karlovačkoj javnosti i naravno, vezana uz HDZ.

28. 2. 2022.

RM

 

 

 

 

Komentari  
#21 Div 2022-03-02 12:27
Sada se odjednom uzjogunili drugovi jer kao navodno ta reforma nije realna. Ma j..e se njima za reformu, za cijenu vode, za nove projekte. Oni brinu o svojim partijskim drugovima koje su uhljebili na izmisljena radna mjesta. Sto ce sada biti s njima. Da se brinu o gradanima digli bi svoj glas sto je stao projekt kanalizacije. Od kad su dosli na vlast ni metar nije izgraden. Samo kopaju o gradu i izmisljaju nekakve kvarove.
Citat
#22 Đebedaja 2022-03-02 16:19
Kopaj rova, kupuj paštetu. Evo Putina
Citat
#23 ADMIN 2022-03-03 14:14
Opet krenuli trolovi s prostačenjem. Opet j..bu nečiju majčicu.
Nisu sirote majke krive što su rodile kretene.

Malo sam neaktivan na blogu pa ga ne gledam svaki dan. Tek kad krenem nešto objavit, onda pogledam i komentare. Pa neke stvarno neprilične, kao što je i ovdje bilo par komada, jednostavno obrišem.

P.S.
Ako vam je dragi prijetelji do prostačkog komentiranje, otvorite si blog i prostačite do mile volje.
Srdačan pozdrav. :lol:
Citat
#24 Vazno 2022-03-06 23:40
Daj pomecite 200 hidranti po gradu dok je vodovod jos po d. Ogulinom
Citat
#25 Dana 2022-03-26 07:34
If you need How to Find a Window
Repair near Me: https://rafaelafjln.blogars.com/10763509/how-to-find-a-window-repair-near-me repair your window that has cracked, call an emergency
window repair service near me. They're equipped with
the tools to repair even the most minor holes and cracks in windows.
They will first clean the area to remove any debris.
Citat
#26 Lorri 2022-03-26 15:04
I always used to study article in news papers but now as I am a user of web therefore from now I am using
net for posts, thanks to web.

my web blog; slot: https://bchwiki.org/wiki/index.php/Soal_Yang_Perlu_Dijauhi_Saat_Main_Slots_Online
Citat
#27 Bessie 2022-03-29 22:27
Jackson also revealed he makes use of the identical fortune cookie numbers to play Powerball
and Mega Millions twice a week.

Have a look at my web-site: 파워볼: https://cash520eh.daneblogger.com/11432656/elkhart-lady-claims-2m-powerball-prize
Citat
#28 Annie 2022-03-31 02:11
I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following.
unwell unquestionably come further formerly again as exactly
the same nearly very often inside case you shield this increase.


Check out my homepage :: sv388: [censored]rhlug.pile us.org/wiki/Sabung_A yam_Online_Dan_Langk ah_Memainkan
Citat
#29 Waylon 2022-10-15 06:12
hello!,I love your writing very so much! percentage we be in contact extra approximately your
article on AOL? I need an expert in this area to resolve my
problem. Maybe that's you! Having a look ahead to look you.


Here is my website :: lottoland tax (Quentin: https://www.folkd.com/tag/latest+shayari)
Citat
#30 Marco 2022-10-15 07:22
This is my first time go to see at here and i am in fact pleassant to
read everthing at single place.

Feel free to visit my web-site :: multilotto powerball ([censored]wwrdherit age.org/?p=278: [censored]wwrdherita ge.org/?p=278)
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi