VELIKI PROJEKT RAMINIRANJA NA PODRUČJU UPRAVE ŠUMA OGULIN.

Tomislav Lipošćak, jedan je od rijetkih političara koji se iz politike povukao u najproduktivnijim godinama. Da li je u pitanju bilo zasićenje, loš izborni rezultat njegove stranke ili nešto treće, sada je sasvim svejedno. Mišljenja sam da je HDZ njegovim odlaskom izgubio jednog  jakog igrača.

A isto sam tako mišljenja, da bi Lipošćaku bilo bolje, da je ostao u rukometu, gdje su Marin Pavković i on, bili svojedobno najperspektivniji mladi sudački par u Hrvatskoj. Danas bi ih sigurno gledali na velikim svjetskim natjecanjima. A tu je lova.

Sada, kada je Lipošćak kušao i kruh politike, iz samo njemo znanih razloga, u sebi je prelomio, rekavši politici zbogom.

U ljeto 2020., po povratku iz Sabora u Hrvatske šume, Lipošćak se odmah angažira i preuzima pripremu projekta razminiranja, projekta koji je dosta dugo bio na čekanju i kroz nesto vise od pola godine, u lipnju 2021., doguralo se do potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

„Ovaj projekt na području Karlovačke županije, točnije na području Uprave šuma Ogulin,  "težak" je 241 milijun kuna i sufinanciran je iz EU fondova. Riječ je o najvećem iznosu ikad povučenom za razminiranje, a ne znam jesmo li u županiji imali veći projekt do sada“ rekao je vidljivo zadovoljan Lipošćak.

Projektom koji se službeno zove Karlovac Karst,  razminirati će se površina od 1.709,06 ha šuma i šumskog zemljišta unutar zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 pronalaskom, obilježavanjem, onesposobljavanjem i uništavanjem minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava i njihovih dijelova.

Iako su poslovi na projektu započeli kasnije no što su planirani, povoljne vremenske prilike i zaposlenost gotovo svih kapaciteta sustava protuminskog djelovanja, doprinijeli su ubrzanoj dinamici i realizaciji, od gotovo 90% poslova do kraja prošle godine.

Na području na kojem su dovršeni poslovi razminiranja, pronađeno je 707 komada eksplozivnih ostataka rata, od čega  654 protupješačke mine,  2 protutenkovske mine te 41 komad različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Nakon završenog razminiranja, slijede aktivnosti obnove šuma, te izgradnje i rekonstrukcije šumskih cesta.

Cilj ovog projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita ukupno 1.929,08 ha šuma i šumskog zemljišta, koje se prostire na   jugozapadnom dijelu Karlovačke županije, odnosno na podtučju općina Tounj, Josipdol i Plaški.

Svakodnevni dogovori. Oprez prije svega.

Šumari najsretniji u šumi.

29. 1. 2021.

Nebojša Magdić

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  
#41 Miš 2022-02-02 11:47
Citat Tona:
Toma je voditelj drzavnog projekta, u ime Hrvatskih suma. Ako projekt ne zavrsi na vrijeme treba vrnut pare u EU. Toma kasni. Toma je to trebal vec resit. Da su neki decki cistili prugu za Vlak slobode ,kako HSume ciste sumu, Vlak slobode, nebi vidil Knina ni danas. A onda ni bilo EU fondova ni Tome. Bili su HZ ekipa i zna se ki ih je vodil od Latina do Medaka, pjesice po prugi.. ali jbga, neka druga tema.



Samo kratko. Moj Tona, ing. Toma je za tebe gospodin.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi