UMRLA PROF. MARIJA MAGDIĆ

U 77. godini života napustila nas je profesorica Marija Magdić. Sjećajući se s tugom svoje bivše ravnateljice, oprostili su se  od nje bivše kolege i učenici:

„Profesorica Magdić ostavila je veliki trag u povijesti naše škole kao dugogodišnja profesorica koja je generacijama učenika prenosila svoje znanje. Poticala je kreativnost učenika u različitim područjima. Posebno je značajno razdoblje u kojem je profesorica Magdić bila ravnateljica škole (1996. – 2003.). U tom se razdoblju Gimnazija odvojila od Obrtničke i tehničke škole i dobila današnje ime, uređeni su prvi kabineti u školi, postizali su se sjajni rezultati na natjecanjima, pokrenuti su mnogi projekti i aktivnosti, kao i  školski list Bernardin, a radilo se i na uređivanju sportske dvorane i okoliša škole. Škola se u to vrijeme otvorila javnosti i bila uključena u gotove sve događaje i aktivnosti u gradu Ogulinu te postala prepoznatljiva ne samo u našem gradu nego i puno šire.

Za monografiju škole Stoljeće ogulinske Gimnazije, koju smo tiskali prošle godine,  prof. Magdić napisala je svoj osvrt i sjećanje na vrijeme provedeno u Gimnaziji te je, između ostalog, zapisala: „Čovjek i njegova djela jednako su važni u svakoj životnoj dobi, i to treba biti nit vodilja. Na obitelji i profesorima leži odgoj i stvaranje mlade osobe. To je odgovoran i sustavan posao u kojem na prvom mjestu mora biti ljubav prema učeniku – čovjeku“.

Profesorica Magdić u svom se radu vodila ovim riječima te joj iskazujemo zahvalu za sva djela koja ostaju zapisana u povijesti naše Gimnazije".

 

Profesorica Marija Magdić, bila je aktivna u društvenom, političkom i vjerskom životu svog rodnog Ogulina, za koji je napisala stihove himne „Zvone zvona Sv. Križa“. Dolaskom demokratsih promjena, prof. Magdić početkom 90-ih pokrenula je obnavljanje ogranka Matice Hrvatske. Dobitnica je odlikovanja Red Danice hrvatske. Bila je vijećnica u GV a 1995. godine izabrana je za predsjednicu ogulinskog HDZ-a.

Prof. Marija Magdić bila je aktivna i na radio Ogulinu. Kako pišu kolege s radija, pripremila je i  organizirala vise od 300 priredaba i programa, a slušatelji  Radio Ogulina pamtit će je po realizaciji emisija  “I neka bude čovjek”,  “Razmišljanja i izazovi’, te ‘Ulicama moga grada”.

U ratno vrijeme predvodila je Bedem ljubavi u Ogulinu i glasno progovorila o agresiji na našu zemlju, dodaju iz Radio Ogulina, na kojem slušatelji danas od 15 sati ponovno mogu poslušati posljednju emisiju u kojoj je sudjelovala profesorica Magdić. 

12. 1. 2022.

Nebojša Magdić

 

 

 

Komentari  
#1 Đebedaja 2022-01-13 09:08
Koliko se sjećam gđe Magdić. Jako staložena žena, u prvi mah, bar kroz njezin glas i emisije koje je uređivala, moglo se čut da se radi o osobi koja voli ljude, eto toliko. Nažalost, tako je to u psihi i prirodi ljudskoj, mladež u prvi mah ne cijeni, ne vidi brigu i tiho neprimjetno bdjenje profesora nad njihovim sudbinama, usmjerenjima i životima. Možda je baš u tome čarolija ljudskog života. Štobiono rekli metuzalemi, doskočica ona, bilo bi dobro kad bi mladost znala sve što može, a starost mogla sve što zna. R.I.P. za pokojnu profesoricu
Citat
#2 Pak 2022-01-13 13:31
Poslije ovoga jomentara Debedaje nista nemam dodati. Osim, pocivala u miru
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi