BJELIN U ZONI GRADI NAJVEĆU TVORNICU PODNIH OBLOGA, KAPACITETA 2O MILIJUNA KVADRATA.

"Pervanovo" d.o.o. krovna je tvrtka u Hrvatskoj svih tvrtki Darka Pervana, švedskog poduzetnika i inovatora hrvatskog porijekla. „Prva ruka“ Pervanova u Hrvatskoj je „gospar“ dubrovački,  Stjepan Vojinić. Treba spomenuti da je Vojinić, direktor i tvrtke kćeri "Bjelin", unutar grupacije koja se bavi drvoprerađivačkom djelatnosti i posluje na trima lokacijama, u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Sjedište tvrtke je, što je za nas svakako važno , upravo u Ogulinu.

Pervan je po ocu Splićnin, rođen je u Zagrebu a kada je imao osam godina, obitelje se preselila u Švedsku. U Švedsku su se preselili na poziv švedskog plivačkog saveza koji je njegovu ocu ponudio mjesto trenera švedskog olimpijskog tima s obzirom na to da je njegov otac Darko bio jedan od najcjenjenijih plivačkih trenera na ovim prostorima.

2004. godine, Pervan je odlučio ulagati u Hrvatsku. O tome Vojinić kaže:

„- Kupio je velik broj nekretnina na području Dubrovnika. Već 2005. godine kupio je Kuću starog kapetana, potom je preuzeo ljetnikovac Kazbek iz 16. stoljeća, veći broj građevinskih zemljišta u Dubrovniku, dvije kuće i palaču u starom Gradu, nekoliko povijesnih palača u Slanome, luksuznu vilu u Čilipima koju je kupio od Tereze Kesovije. Vlasnik je 17 luksuznih apartmana u novoizgrađenim vilama na Lapadu, u vlasništvu imamo i pola poslovne zgrade“.

Ulaganje u Dubrovnik bila je očito priprema za ulaganje u njegov „core business“, a to je, pokazalo se na našu sreću,  drvoprerađivačka industrija. Pervana s pravom zovu „kralj laminata“,  jer je upravo on bio  na čelu tima stručnjaka koji su na njegovu inicijativu osmislili, izumili i komercijalizirali prvi laminat 1977. Pervan 1993. godine osnovao švedsko poduzeće "Valinge Innovation AB" i razvio izum klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike a  koji danas koristi 92% svjetskih proizvođača podova. Treba svakako spomenuti da je Pervan, osim što je uspješan bizmismen, on je u prvom redu  inovator.  "Valinge Innovation AB" vodeća je tvrtka za istraživanje i razvoj u svijetu u industriji namještaja i podova s čak 2500 patenata registriranih i implementiranih na tržištima širom svijeta.

Kada je donesena odluka da se krene s ulaganjem u hrvatsku drvnu industriju. Vojinić odgovara:

„- Krajem 2015. godine donijeli smo odluku da krenemo s ulaganjem u hrvatsku drvnu industriju. Imali smo tvornicu u Poljskoj koju smo zatvorili da bismo ušli u Hrvatsku. U Hrvatskoj smo započeli proizvodnju troslojnog parketa tijekom 2017. godine. Međutim, pripremamo se za proizvodne linije inovativnih podnih obloga Woodura i Nadura. Ti inovativni podovi naš su osnovni motiv prilikom donošenja odluke o investicijama, to je budućnost, a troslojni parket prijelazna faza. Njega ćemo svakako zadržati u svojoj lepezi proizvoda, međutim, nove podne obloge činit će glavninu naše game proizvoda. U Švedskoj, u Vikenu pokraj Helsingborga, u dvije tvornice već proizvodimo Wooduru i Naduru te poduzimamo stalna unaprjeđenja. Kada završimo kompletan razvoj svih proizvoda i tržišta, onda ćemo sve to kopirati i proizvoditi u našim pogonima u Hrvatskoj“.

Koliko radnika trenutno upošljavate ?

„Trenutačno u Hrvatskoj imamo oko 850 radnika, od kojih je u Dubrovniku oko 40. U Ogulinu ih je 350, u Bjelovaru 280, a u Otoku oko 180. Nemamo nekih većih problema s pronalaskom radnika. Pogotovo je interes za posao kod nas pojačan od izbijanja pandemije COVID-19. Ipak je ova nevolja pogodila cijeli svijet, tako da se i velik broj naših ljudi vraća iz inozemstva. Voljeli bismo da se vraćaju zbog uspjeha hrvatskoga gospodarstva, ali se, nažalost, vraćaju jer su negdje u inozemstvu ostali bez posla ili procijenili da je bolje u nevolji biti među svojim ljudima. Dosta smo primili molbi za posao, ali, nažalost, tako velikom broju ne možemo udovoljiti“.

 

Od dolaska u Hrvatsku, imali ste već velika ulaganja.

„Da. Do sada smo u drvoprerađivački sektor u Hrvatskoj investirali oko 550 milijuna kuna, a ukupno je Pervan uključujući i nekretnine i turizam investirao oko 1,1 milijardu kuna u Hrvatskoj.
U planu nam je investirati još između 500 i 600 milijuna kuna u drvoprerađivački segment našeg posla te oko 150 milijuna u dubrovački turizam. Dakle, moguće je da se čak u idućim godinama približimo brojci od oko dvije milijarde kuna investicija u Hrvatskoj“.

Ogulin će tako, kada do 2007. godine krene proizvodnja punim pogonom, postati ni manje ni više, nego mjesto najveće tvornice drvenih podova s proizvodnjom, kako kaže Vojinić, većom od 20 milijuna četvornih metara. To bi donijelo i oko 500 novih radnih mjesta. Što za Ogulin to znači, ne treba ni govorit. Da bi bilo jasnije o kakvoj se količini podnih obloga radi, valja samo spomenuti da dvije tvornice u Švedskoj sada proizvode "tek" 10 milijuna kvadrata.

Hale za proizvodnju podnih obloga Woodura i Nadura, graditi će se u našoj Poslovnoj zoni, a ne, kako zadnjih dana prenose neki naši portali, uz postojeću tvornicu troslojnog parketa u bivšoj DIP-ovoj pilani.

U Poslovnoj zoni radnici GTM Gavan postavili su pilote i betonirali podlogu za Logistički centar. Na izgrađene pilote montiraju se betonske stijene tvrtke „Zagorje beton“,  ako da će čitav objekt, onako u grubo, biti brzo zgotovljen. Kompletan završetak Logističkog centra predviđa se do početka lipnja 2021. Centar ima 20 tisuća kvadrata a logističko je mjesto za sve Pervanovo / Bjelinove proizvode.

Sada je na redu gradnja dvije hale za podne podloge Woodura i Nadura. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole.

Objekti u Poslovnoj zoni grade se na 330.000 četvornih metara površine a ukupn površina proizvodnih hala,  iznosi 100.000 m2. Ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procjenjuju se na 200 milijuna eura u kapitalnim izdacima, uglavnom financiranih vlastitim kapitalom. To je veća investicija od prije najavlje (miljarda kuna), jer će se uz planirane, graditi još neki objekti.

Bjelin je dio švedske tvrtke u obiteljskom vlasništvu, sa sjedištem u Vikenu, na jugu Švedske, te s najmodernijim proizvodnim pogonima u hrvatskim gradovima Bjelovar, Ogulin i Otok. Grupacija ima preko 1400 zaposlenih i promet od 1,3 milijarde SEK ( švedskih kruna ) godišnje s prodajom na cjelokupnom europskom tržištu.

Logistički centar za sve Pervan/Bjelinove proizvode. Površine je 20 tisuća kvadrata a trebao bi biti dovršen do lipnja. Nakon toga slijedi izgradnja hala za proizvodnju podnih podloga Woodura i Nadura.

 

21. 1. 2021.

Nebojša Magdić

Komentari  
#11 Black Jack 2021-01-26 12:16
Meni to nije jasno!
Ja čuo nešto sasvim drugo ali ne znamo točno jeli to istina!?

Naime, ta tvornica se trebala graditi u švedskoj ali su zabranili gradnju:


Ploče na bazi drva proizvedene u Švedskoj ili uvezene u Švedsku ne smiju emitirati više od 0,124 miligrama formaldehida / kubični metar zraka. Ploče koje emitiraju količinu koja prelazi ovu granicu ne smiju se prodavati, prenositi ili profesionalno koristiti. Svrha zabrane je smanjiti pojavu formaldehida u zraku unutarnjih prostora.

Zabrana formaldehida u pločama na bazi drva
Formaldehid je tvar koja može na brojne načine uzrokovati ozbiljne štetne učinke na zdravlje, poput raka i alergija. Stoga je važno smanjiti izloženost ovoj tvari.

U Švedskoj postoji zabrana što znači da ploče na bazi drva proizvedene ili uvezene u Švedsku ne smiju emitirati više od 0,124 mg formaldehida / m3 zraka. Ploče koje emitiraju količinu koja prelazi ovu granicu ne smiju se prodavati, prenositi ili profesionalno koristiti.

Švedska zabrana odnosi se na sirove ploče na bazi drva koje sadrže aditive na bazi formaldehida. Pod pločama na bazi drveta mislimo na ivericu, šperploču, vlaknastu ploču, laminirano drvo i tako dalje. Proizvodnja ove vrste ploča uključuje upotrebu ljepila za lijepljenje drvenih vlakana. Ljepilo može sadržavati formaldehid koji se može emitirati iz gotove ploče na bazi drva.

Propisi su navedeni u poglavlju 8, 1–7 §§ propisa Švedske agencije za kemikalije (KIFS 2017: 7) (samo na švedskom)
https://www.kemi.se/en/rules-and-regulations/agency-regulations-kifs

Onda je tu još ona Elektrana na Biomasu koje će proizvoditi kancerogeni Karbon!

Očito u Ogulinu nema dovoljno oboljelih od raka radi radioaktivnih tvari koje nama bura donosi iz krškog pa se očito moramo još malo više trovati!?

A onda još silne retencije pod izgovorom zaštite od poplave!

Sigrurno će neki obrtnici iz ogulina dobro zaraditi.
Ali na kraju kada zbrojiš - za što?

Ogulinci vole udbaške priće iz kafane i ostanu gluhi nijemi i slijepi!
Citat
#12 Dr. Irčanin 2021-01-26 16:37
Citat Nani:
Doktore ali ti nemas unuke. Za sada. Bravo za preduzece.


Hvala.
Sjedni.
+5
Zaključeno.
Citat
#13 Dr. Irčanin 2021-01-26 17:01
Citat Black Jack:

Meni to nije jasno!
...
formaldehid
...


Stručni odgovor:

Formaldehid i SARS-CoV-2,, kumulativno ,
uzmu stostruko manje žrtava nego
mediji (poglavito TV) i ljudska glupost, kumulativno
s druge strane.


PS A i prirodna selekcija je dobra za očuvanje vrste.

:P
Citat
#14 Pelet 2021-01-26 18:30
Black Jack izrazava sumnju. Veli ovo:

Meni to nije jasno!
Ja ćuo nešto sasvim drugo ali ne znamo točno jeli to istina!?
Naime, ta tvornica se trebala graditi u švedskoj ali su zabranili gradnju.


A ja citam po drugi put i vidim da pise ovo:

U Švedskoj, u Vikenu pokraj Helsingborga, u dvije tvornice već proizvodimo Wooduru i Naduru te poduzimamo stalna unaprjeđenja.

Drugo, kod ovih podloga radi se o klik sistemu. Nema ljepila.

Trece. Elektrana na bio masu je od Reneteha a ne Bjelina.

Četvrto. Ni meni sada nista nije jasno.
Citat
#15 Eko flor 2021-01-27 14:14
Čime su ogulinci zaslužili ovakvo postrojenje Bjelina u zoni?
Zaslužili su politikom ove vlasti koju nije briga za zdravlje i ekologiju okoliša. Vlasti je bitno hvalisanje kako povecavaju svake godine proračun grada. Bjelin i spalionica smeća Reneteh će dobro puniti proračun grada. Grunf se ima na čemu hvaliti, na lovi ekoloških zagađivača.
Citat
#16 Ive 2021-01-27 16:20
Citat Eko flor:
Čime su ogulinci zaslužili ovakvo postrojenje Bjelina u zoni?
Zaslužili su politikom ove vlasti koju nije briga za zdravlje i ekologiju okoliša. Vlasti je bitno hvalisanje kako povecavaju svake godine proračun grada. Bjelin ispalionica smeća Reneteh će dobro puniti proračun grada. Grunf se ima na čemu hvaliti, na lovi ekoloških zagađivača.


Jesi ti glup il delas u HŠ, HŽu, Gojaku ili HEPu?
Citat
#17 Eko flop 2021-02-24 11:19
Citat Ive:
Citat Eko flor:
Čime su ogulinci zaslužili ovakvo postrojenje Bjelina u zoni?
Zaslužili su politikom ove vlasti koju nije briga za zdravlje i ekologiju okoliša. Vlasti je bitno hvalisanje kako povecavaju svake godine proračun grada. Bjelin ispalionica smeća Reneteh će dobro puniti proračun grada. Grunf se ima na čemu hvaliti, na lovi ekoloških zagađivača.


Jesi ti glup il delas u HŠ, HŽu, Gojaku ili HEPu?



Jesi ti glup il delas u Vodovodu ili u gradskoj upravi ili u nekoj gradskoj firmi.
Citat
#18 plaquenil wiki 2021-07-24 14:23
chlorquine https://chloroquineorigin.com/# hcqs tablet
Citat
#19 lilmisslewd 2023-06-11 04:20
wetslorelez https://sexonly.top/get/b755/b755jqnscpubsbylvxb.php
KeinyTeen https://sexonly.top/get/b136/b136mtgkxpnxsxjwdrh.php
NikAndVik https://sexonly.top/get/b636/b636eyewtajngftdihi.php
CerberaSardonix https://sexonly.top/get/b508/b508aernqlyowkxkzhw.php
Beanie_babies https://sexonly.top/get/b879/b879gpjmceclrxwjxoq.php
Little_Novi https://sexonly.top/get/b898/b898vashjrmvdwsvnip.php
rethabilethabs https://sexonly.top/get/b178/b178jvoxybdwjqrpjgz.php
CocoxD https://sexonly.top/get/b470/b470zfponvogfzjsftp.php
peachylilslut https://sexonly.top/get/b32/b32jzaefvoqjrqkudg.php
MamaSting https://sexonly.top/get/b307/b307fickycprdaofgwi.php
dirtydalmore https://sexonly.top/get/b325/b325dwcqpykzeknvvsw.php
Yourbabyygirll https://sexonly.top/get/b432/b432akmlkcqmlyiswhh.php
isiseuphoria https://sexonly.top/get/b454/b454mkxxhlopukufqqv.php
Missmona27 https://sexonly.top/get/b325/b325tsprjuifavpmqvt.php
alexamato https://sexonly.top/get/b144/b144sqygfeyaoytgwct.php
BlackBlair https://sexonly.top/get/b328/b328wmknngulkksuftz.php
Sinful_Stud https://sexonly.top/get/b360/b360ebspjxoaulaxfgz.php
SinKitty69 https://sexonly.top/get/b117/b117jdftflvilmknbar.php
Honeycuntnkillawang https://sexonly.top/get/b210/b210dfxafebljndnlaa.php
tannorthbaby https://sexonly.top/get/b723/b723kmpbruuoshgurqr.php
arielvillareal https://sexonly.top/get/b725/b725utcqggnxagvcxjn.php
LadywithLoxx https://sexonly.top/get/b84/b84wkfnmkziraqivps.php
HollyFox https://sexonly.top/get/b152/b152sgkmefwypodjfgh.php
JnBluv2fuck https://sexonly.top/get/b78/b78drxxjsngpdtmatw.php
SamoneTaylor https://sexonly.top/get/b77/b77zvpxmwxsaxyjgca.php
CREOLESWEETIE https://sexonly.top/get/b687/b687wvyspsjvdttxtlt.php
jackieohh https://sexonly.top/get/b964/b964ucdkirozmnabrha.php
alexgarciaporn https://sexonly.top/get/b818/b818ffvwyvphjkgpevg.php
bootyqueen777 https://sexonly.top/get/b885/b885odroegbvrelvsmy.php
milenastar https://sexonly.top/get/b274/b274gtthqiepckvqtkp.php
MediterraneanSienna https://sexonly.top/get/b594/b594zqdsgjrvdrwcxeo.php
DandereBaby https://sexonly.top/get/b647/b647nmjhkmvsdebgdtj.php
carmendipietro https://sexonly.top/get/b894/b894naaqubxlusbqlmn.php
PriscillaTang https://sexonly.top/get/b900/b900vnzxncjsyodnafn.php
Milf1121tx https://sexonly.top/get/b525/b525xfonzrqejuceilf.php
MissScreamQueen https://sexonly.top/get/b723/b723irytrfmnonksszp.php
MsKiwiK https://sexonly.top/get/b907/b907qbypbwsdghhcvlc.php
MikaelaMVP https://sexonly.top/get/b5/b5hfpkxvtzymhjttq.php
JuliaJoi https://sexonly.top/get/b11/b11nlxngqiopdsergc.php
VyAwesome https://sexonly.top/get/b271/b271exbwnporebmduxg.php
breastybae https://sexonly.top/get/b225/b225ctlqkvqonreppad.php
Sawni_xo https://sexonly.top/get/b557/b557sisoywrddwoamou.php
Mackstubbs https://sexonly.top/get/b916/b916qfbxjrstdfutijy.php
drippingheaven https://sexonly.top/get/b214/b214pwkrzfsxcjearzw.php
DeGodsGirl https://sexonly.top/get/b541/b541mjzhfxmuyedwhys.php
NikkiBashX https://sexonly.top/get/b202/b202ukahquuqwkobakj.php
SinfulSWE https://sexonly.top/get/b51/b51arzrwafykhebfao.php
BlondeCinderella https://sexonly.top/get/b29/b29zunfrjhtdozunor.php
Defrau https://sexonly.top/get/b915/b915spqtgxajfhgidbt.php
IvyDay https://sexonly.top/get/b494/b494gdagnbdlxtrltqq.php
Daisy626 https://sexonly.top/get/b895/b895uiqcydtubovftje.php
Zodiacsbabeekitten https://sexonly.top/get/b983/b983wiyqbzlewcaqloc.php
MahaloMarcy https://sexonly.top/get/b492/b492dzktcionsrdwmjk.php
LovelyGoldenRose https://sexonly.top/get/b497/b497pxtvkwsbzqqfmmi.php
pixiewhore https://sexonly.top/get/b110/b110gcaqzkcvwfjqqcn.php
Lovely_Bunny https://sexonly.top/get/b706/b706kjgbcgrivewnoik.php
CorruptMe https://sexonly.top/get/b580/b580imryjtprqqevgsx.php
KinkyRapunzel https://sexonly.top/get/b883/b883wakkmqzqikicqxu.php
VixenCurious https://sexonly.top/get/b924/b924fftnmwrgjnllnbd.php
kaorukojima https://sexonly.top/get/b954/b954xngktsdbsirbrml.php
Tattooedbarbiie https://sexonly.top/get/b910/b910dhsemcirjunauix.php
bxtterflybxby https://sexonly.top/get/b644/b644wntmqoplcoqyurx.php
giselagreen https://sexonly.top/get/b187/b187fdvzvaajyfqbibv.php
avalustra https://sexonly.top/get/b238/b238qyzmcdihqfgodqe.php
JustABowieGirl https://sexonly.top/get/b978/b978txongmilfgnvssk.php
Kinkyfox01 https://sexonly.top/get/b480/b480qhynieqwfvkscii.php
Crystalwolf https://sexonly.top/get/b923/b923mbfyqqgzwcxkcjs.php
PrincessChub https://sexonly.top/get/b737/b737goicqkgmqwvmiwd.php
MistressKumGuzzler https://sexonly.top/get/b462/b462nfluspvmsvyovke.php
RedLipRK https://sexonly.top/get/b322/b322omwdwokeelohnuy.php
lydiapirelli https://sexonly.top/get/b563/b563dmkanpjgahpejyn.php
nahiki https://sexonly.top/get/b623/b623rsymepebstqwnbq.php
samanthavlad https://sexonly.top/get/b598/b598yqgfzcouqjpqvbg.php
peequeen https://sexonly.top/get/b727/b727hfsnxxekzhdrogc.php
MollyMayLeeds https://sexonly.top/get/b627/b627riqwqqzmppofejm.php
ScarlettDaze https://sexonly.top/get/b702/b702ijicyaggdogshll.php
Lisvas https://sexonly.top/get/b810/b810neqwdbdwjmhekit.php
Jack_Jenna https://sexonly.top/get/b131/b131sbgebnnehioetrw.php
MissCumShott https://sexonly.top/get/b856/b856eutwqcgplathjqi.php
CouplesFuck https://sexonly.top/get/b475/b475opcvpytiremlwbq.php
kimdracula https://sexonly.top/get/b323/b323ejkvkyqlnianbty.php
anny_tom https://sexonly.top/get/b276/b276nrdmnodsdoameod.php
Nightlight94 https://sexonly.top/get/b332/b332gnfandzwyjcfrti.php
pantera_nika https://sexonly.top/get/b505/b505nhbrovsmuqjnted.php
PearlyPisces https://sexonly.top/get/b885/b885wqfkmrlmiahvyqk.php
EvieRaine https://sexonly.top/get/b893/b893qgowpuquljfvoom.php
FayRah https://sexonly.top/get/b933/b933jodquaaandhdzhe.php
CoupleofDreams https://sexonly.top/get/b577/b577wocxocngzzykelo.php
jazzyvega https://sexonly.top/get/b608/b608svxdkgaauekbutn.php
Freakypussy98 https://sexonly.top/get/b852/b852fulifpmlblnzzti.php
Ally_93 https://sexonly.top/get/b320/b320miiyuzlbmwsfgmm.php
nutbestie https://sexonly.top/get/b342/b342zbdaspsugmkiyfk.php
BarbaraFerrari https://sexonly.top/get/b623/b623fmowcdzdibyczdp.php
ichikaayamori https://sexonly.top/get/b966/b966uiajmydimkunptj.php
chantalowens https://sexonly.top/get/b915/b915cvfigtuhwjgrfgf.php
Mia_Brown https://sexonly.top/get/b369/b369gcdrvyujijmxotb.php
sexybbw78 https://sexonly.top/get/b620/b620uozjktynxihrpif.php
Haanasex https://sexonly.top/get/b390/b390kiigxpewtbvjrfx.php
GoddessNicholeA https://sexonly.top/get/b548/b548djuvolindjutapc.php
lilmisslewd https://sexonly.top/get/b853/b853ejpfdibvylxqqnb.php
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi