JEDNA KOTLOVNICA ZA DVIJE ŠKOLE. DVORANA ČEKA RJEŠENJE.

Povodom završetka izgradnje zajedničke kotlovnice za dvije škole u Ogulinu, iz Ogulin.eu razgovarali su s ravnateljicom Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić Anđelkom Salopek o važnosti ovoga projekta vrijednoga 3,3 milijuna kuna, novim projektima i ulaganjima koje će nastaviti zahvaljujući i uštedi na grijanju koju je omogućio ovaj projekt.

Projekt nosi naziv Wood Key. O kakvom projektu je zapravo riječ?

 

Projekt Wood Key ima za cilj pokrenuti energetsku tranziciju kroz poticanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora – biomase, a rezultirao je novom kotlovnicom na biomasu. Ukupan budžet projekta iznosio je 8,5 milijuna kuna, a sve aktivnosti sufinancirane su s 85% bespovratnih sredstava. Projekt se provodio u partnerstvu između REGEA-e, Karlovačke županije, Grada Bihaća, Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona te Općine Herceg Novi, a prijavljen je na 2. poziv programa Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

 

Škole će novim načinom grijanja ostvariti i značajne uštede.

 

Završetak ovoga projekta i puštanje kotlovnice u pogon podrazumijeva i značajne financijske uštede u operativnim troškovima radi jeftinijeg energenta i to oko 40%. Uštede koje će se postići ovom investicijom, omogućuju školama nove projekte što podrazumijeva više sredstava za obrazovanje i učenike.

Mi nastavljamo s ulaganjima. Trenutno je OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin osigurala 650.00,00 kn za prvu fazu izmjene elektroinstalacija u matičnoj školi uz pomoć i suradnju svog Osnivača, a ukupna vrijednost radova je 1 milijun i 200 tisuća kn. Radovi na izmjeni elektroinstalacija izvodit će se u 2021. godini u dvije faze, a također su dio programa Karlovačke županije „407 za 047“.

 

I ova kotlovnica je dio programa Karlovačke županije „407 za 047″?

 

Tako je. I energetska obnova PŠ Kučinići koja je završena 2018. godine i zajednička kotlovnica na bio masu samo su dio programa Karlovačke županije „407 za 047“ te moram pohvaliti iznimnu suradnju s našim Osnivačem – Karlovačkom županijom, ali i suradnju s REGEA – om i ravnateljem gdinom. Julijem Domcem.

Nastavljamo s projektima. Uštede će nam omogućiti nova ulaganja i više sredstava za učenike i obrazovanje Kotlovnica i energetska obnova PŠ Kučinići dio su programa Karlovačke županije „407 za 047“.

 

Kako se financirao projekt Wood Key i kada su započeli radovi jer uistinu su brzo i završili. Jesu li radovi završili u roku?

 

Wood Key se financirao sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije kroz program Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., a koju su u partnerstvu organizirale REGEA i Karlovačka županija.

Svečana konferencija i potpisivanje ugovora održana je 1. srpnja 2020. godine. Konferenciji je prisustvovao ravnatelj REGEA-e dr.sc. Julije Domac i zamjenica župana Karlovačke županije dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar. Projekt Wood Key je predstavio prezentacijom voditelj projekta g. Karlo Rajić koji je naglasio važnost ovog projekta za Ogulin i Karlovačku županiju. Sam projekt vrijedan je 3,3 milijuna kuna, a financiran je s 85% bespovratnih sredstava. Tada je potpisan ugovor između Karlovačke županije i izvođača radova „Mi Mris“d.o.o. iz Ivanić Grada. Nakon svečane konferencije i potpisivanja ugovora, obišla se i lokacija nove kotlovnice uz stručno vodstvo projektanta gdina. Borisa Vojaka. Radovi na zajedničkoj kotlovnici započeli su 13. srpnja 2020. godine uz rok završetka radova 90 dana od datuma potpisivanja ugovora što je naravno i sve u roku završeno.

 

Budući da se projekt provodio kroz partnerstvo Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, to znači da ima i značajnu tranzicijsku vrijednost?

 

„Da, projekt ima izrazito jaku investicijsku komponentu te se osim spomenute kotlovnice u Ogulinu, izgradila po jedna kotlovnica na biomasu u gradu Bihaću u Bosni i Hercegovini i Općini Herceg Novi u Crnoj Gori. Ukupna vrijednost investicija u kotlovnice na biomasu čija je ukupna snaga 1,8 MW iznosi 4,9 milijuna kuna. Osim investicijama projekt se bavi i ciljanim edukacijama namijenjenim šumoposjednicima i potencijalnim investitorima kao i poticanjem gospodarske djelatnosti točnije toplinarskog poduzetništva. Ovdje se moram zahvaliti Tomislavu Lipošćaku, tada saborskom zastupniku, koji se u vrijeme stvaranja projekta izrazito zauzeo da u Karlovačkoj županiji to bude kotlovnica za naše dvije ogulinske škole.

 

Pojasnite nam malo to toplinarsko poduzetništvo…

 

Model se bazira na sklapanju višegodišnjeg ugovora o opskrbi toplinskom energijom iz biomase između naručitelja usluge (npr. javne ustanove) i pružatelja usluge – privatnog investitora koji zatim ulaže vlastita financijska sredstva u rekonstrukciju kotlovnice. Pružatelj usluge opskrbljuje kotlovnicu vlastitom biomasom te prodaje toplinsku energiju korisniku usluge po ugovorom definiranoj cijeni te na taj način vrši povrat investicije. Pružatelj usluge osim opskrbe gorivom preuzima i kompletno upravljanje kotlovnicom koje uključuje servis kotlovnice, optimiziranje rada te otklanjanje eventualnih kvarova što predstavlja vrlo praktičnu i povoljnu opciju za korisnika usluge. Kako bi se promoviralo i razvilo toplinarsko poduzetništvo sve tri izgrađene kotlovnice bit će predane na upravljanje specijaliziranim tvrtkama koje će u potpunosti preuzeti brigu o istima na razdoblje od 2 godine.

 

Kako ste se do sada grijali u školi?

 

Do izgradnje nove kotlovnice na biomasu, OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin grijala se na lož ulje. Godišnje smo trošili 40 t lož ulja. Godine 2013. prošli smo na projektu energetske obnove matične škole te smo dobivši toplinsku izolaciju koja je postavljena sa stražnje strane zgrade, smanjili godišnju potrošnju lož ulja na 28 t lož ulja. Naša škola je stari spomenik kulture iz 1891. godine te je sve uvjete gradnje propisalo Ministarstvo kulture – Konzervatorski odjel Karlovačke županije.

 

Iz kotlovnice škole grijala se i sportska dvorana koja je povezana „toplom vezom“ s vašom školom. Grije li se i sada sportska dvorana iz vaše kotlovnice?

 

Da, do sada se dvorana grijala iz kotlovnice naše škole. Sportska dvorana Ivica Cindrić u vlasništvu je Grada Ogulina, tj. Sportske zajednice Grada Ogulina. Od sada to više neće biti moguće iako je predviđeno da se iz naše kotlovnice grije i dvorana jer kotlovnica posjeduje dovoljnu jačinu i kapacitet za grijanje tri objekta. Koliko znam i ako je to točno, Gradu Ogulinu je prihvatljiviji bio plin te su se odlučili napraviti plinsku stanicu uz dvoranu, između dvorane i Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin. Naša škola plaća sportskoj zajednici uslugu korištenja dvorane u iznosu 110,00 kn za svaki održani sat TZK. Dolazi hladnije vrijeme, u dvorani je već sada hladno jer se ne grije, učitelji se žale na hladnoću, a iz Sportske zajednice Grada Ogulina nemamo informaciju kada će početi s grijanjem dvorane. Iza 1. studenog trebalo bi početi grijanje.

 

Osim što ste dobili novu kotlovnicu, utjecali ste i na okoliš te će zagađenje biti znatno manje…

 

Da, osim što će škole dobiti potpuno novu kotlovnicu i ostvarit značajne financijske uštede u operativnim troškovima radi jeftinijeg energenta i to oko 40%, ne manje važno je što se doprinijelo i zaštiti okoliša, s obzirom na to da se uklanja fosilni energent – lož ulje.

Kotlovnica i energetska obnova PŠ Kučinići dio su programa Karlovačke županije „407 za 047“

 

Obilazak lokacije kotlovnice u srpnju. Radovi na kotlovnici završeni su u roku, 90 dana od potpisivanja ugovora.

 

25. 10. 2020.

Ogulin.eu

 

Komentari  
#11 Laci 2020-10-29 22:16
Citat Plinska boca:
Po obicaju lupetanja bez ikakvog smisla i poznavanja stvari uz obvezno malo politike. Jebe se zivo djeci tko ce ih grijati. Hdz ili Sdp. Njima trebaju samo normalni uvjeti za bavljenje sportom.

Pitam se sto su do sada radili u Gradu vrli strucnjaci i nisu rijesili pitanje grijanja a plin vec godinama prolazi kroz srediste grada uz samu sportsku dvoranu.

Za one koji komentiraju a pojma nemaju malo poduke. Grijanje na sjecku je u startu radi postrojenja skuplje ali se vrlo brzo isplati jer je dosta jeftinije a obzirom na nesigurnu cijenu plina koja je povezana s tzv. "naftnom cijenom" je i isplatljivije. I sigurnije je jer cijene plina vezane uz globalnu politiku i zavise o interesima velikih sila. Rusima se digne ona stvar i povecaju preko noci cijenu plina, To bi u Gradu kad su se odlucili na plin trebali znati.
Gradonacelnik se nedavno na radiju pohvalio kako su sada u dobrim odnosima sa zupanijom. Pa kada je tako onda valjda nije bilo tesko dogovoriti zajednicko grijanje dvorane. Je da u naseg gradonačelnka nije velikog ega. Bilo bi smijesno da nije zalosno sto ucenici dvije skole koriste zajednicku dvoranu a griju se iz dva razlicita izvora. Ogulinska posla.

Boli te ona stvar nis te se ne pita kao i lopove sa eukom na srcu i njihove partnere kaj vole lovu i nekretnine ispod kleka.
Citat
#12 Bixby 2020-10-30 00:21
Citat Plinska boca:
Po obicaju lupetanja bez ikakvog smisla i poznavanja stvari uz obvezno malo politike. Jebe se zivo djeci tko ce ih grijati. Hdz ili Sdp. Njima trebaju samo normalni uvjeti za bavljenje sportom.

Pitam se sto su do sada radili u Gradu vrli strucnjaci i nisu rijesili pitanje grijanja a plin vec godinama prolazi kroz srediste grada uz samu sportsku dvoranu.

Za one koji komentiraju a pojma nemaju malo poduke. Grijanje na sjecku je u startu radi postrojenja skuplje ali se vrlo brzo isplati jer je dosta jeftinije a obzirom na nesigurnu cijenu plina koja je povezana s tzv. "naftnom cijenom" je i isplatljivije. I sigurnije je jer cijene plina vezane uz globalnu politiku i zavise o interesima velikih sila. Rusima se digne ona stvar i povecaju preko noci cijenu plina, To bi u Gradu kad su se odlucili na plin trebali znati.
Gradonacelnik se nedavno na radiju pohvalio kako su sada u dobrim odnosima sa zupanijom. Pa kada je tako onda valjda nije bilo tesko dogovoriti zajednicko grijanje dvorane. Je da u naseg gradonačelnka nije velikog ega. Bilo bi smijesno da nije zalosno sto ucenici dvije skole koriste zajednicku dvoranu a griju se iz dva razlicita izvora. Ogulinska posla.


Lipo ti je objasnjeno zašto ali treba imat malo čuke da shvatiš
Citat
#13 Plinska boca 2020-11-06 13:09
Bixby

Lipo ti je objasnjeno zašto ali treba imat malo čuke da shvatiš.



Nista posebno ne trazim samo se pitam sto su do sada radili u Gradu vrli strucnjaci i nisu rijesili pitanje grijanja a plin vec godinama prolazi kroz srediste grada uz samu sportsku dvoranu.
I koji se kujac nisu dogovorili sa skolama da to zajednicki naprave.
Citat
#14 Antoine 2020-11-12 02:22
whoah this blog is wonderful i like studying your posts. Keep up the
great work! You already know, a lot of individuals are
looking round for this info, you could help them greatly.


Look into my site - https://weedsandseedswap.com: https://weedsandseedswap.com
Citat
#15 uzxiyuyo 2021-01-04 00:13
[censored]mewkid.net /when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Amoxil Causes Gallstones qby.qiyq.ogulinusrcu .com.ldj.vn [censored]mewkid.net /when-is-xuxlya2/
Citat
#16 iroyoleck 2021-01-04 00:43
[censored]mewkid.net /when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Buy Amoxicillin Online app.dzic.ogulinusrcu .com.hiz.mh [censored]mewkid.net /when-is-xuxlya2/
Citat
#17 uwuiwebixyes 2021-01-04 01:08
[censored]mewkid.net /when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Online Buy Amoxicillin oli.ubga.ogulinusrcu .com.xsc.im [censored]mewkid.net /when-is-xuxlya2/
Citat
#18 oduqorujuagoq 2021-01-04 01:38
[censored]mewkid.net /when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Buy Amoxicillin Online oup.dqod.ogulinusrcu .com.woi.mf [censored]mewkid.net /when-is-xuxlya2/
Citat
#19 nsfwlovergirl 2023-06-10 21:52
Ahrie https://sexonly.top/get/b401/b401zoxrfrspxyktzgs.php
SecretKeeper1 https://sexonly.top/get/b472/b472zqujmzmzaftytqn.php
thumbsucker https://sexonly.top/get/b306/b306lotdorqipmxsdlg.php
TeenBralexX https://sexonly.top/get/b848/b848tkxxxijvgxlouje.php
Kinhaspoleta https://sexonly.top/get/b508/b508jmucbazyuifcyfj.php
Shaneb2 https://sexonly.top/get/b508/b508rilhocrlankacsg.php
Mitsbaby https://sexonly.top/get/b35/b35njdrkajbdjosncg.php
PrincessStella https://sexonly.top/get/b744/b744sbfpdrryueizhlw.php
CheryLust https://sexonly.top/get/b44/b44pwbjgssgptpucgy.php
rockyleesavage https://sexonly.top/get/b251/b251spkqlmlnmuceigg.php
TheShadowsCouple https://sexonly.top/get/b801/b801pgmczyfaxlovtyi.php
CouplesSexTherapy https://sexonly.top/get/b173/b173nveuzwggbgzdeke.php
KatMayer https://sexonly.top/get/b120/b120pcolpkphtbuqmtw.php
Lauravdp6 https://sexonly.top/get/b679/b679pyrnvqldgxzjeph.php
KandyKisha https://sexonly.top/get/b228/b228dagvwpyahaxzhak.php
CharlotteCross https://sexonly.top/get/b880/b880qrdegrepthyxeda.php
safariiwoman https://sexonly.top/get/b944/b944xyipvakfqsqanqt.php
AbigailAcid https://sexonly.top/get/b720/b720dxxgwwuiblbkdlw.php
MarionPaige https://sexonly.top/get/b68/b68tekfuktloueuxao.php
latinamartina https://sexonly.top/get/b840/b840oxjuungvdnpkkcy.php
dorkybabe https://sexonly.top/get/b17/b17inlrkuttxonymde.php
MissionIcecream https://sexonly.top/get/b577/b577pqvwogolwznfsdn.php
NovaSavage https://sexonly.top/get/b225/b225bblehekfllagdfm.php
LoVeLyOnE https://sexonly.top/get/b400/b400jrzpmvxlqwosxvy.php
Amelia_D https://sexonly.top/get/b318/b318uhbroslasnqjggd.php
Kikikie21 https://sexonly.top/get/b904/b904yjwwvontodmvucm.php
amazingass11 https://sexonly.top/get/b673/b673hnizpqksiikocyv.php
GangbangSandra https://sexonly.top/get/b708/b708fcaetbcazgvkicu.php
Temptress88 https://sexonly.top/get/b363/b363sdigjlaobvnqvfq.php
milkchocolateza https://sexonly.top/get/b795/b795duzaalnhcsofkha.php
VictoriaRosex0 https://sexonly.top/get/b80/b80ghthyvzbbwvvhse.php
CloverSweetness https://sexonly.top/get/b707/b707fioftuqahokzfqs.php
Lucybbeth https://sexonly.top/get/b774/b774ssuvovvjavukhfm.php
QueenRuger https://sexonly.top/get/b504/b504gibstauwecsauji.php
Porcelainpointe https://sexonly.top/get/b171/b171eqylbwbyowibcln.php
LookingForFunn22 https://sexonly.top/get/b167/b167vmhqakoegcendsu.php
JessieIris https://sexonly.top/get/b5/b5vvoufihslcvysvn.php
Cralissa69 https://sexonly.top/get/b170/b170iibzaizjoixcxtz.php
cat6669 https://sexonly.top/get/b200/b200soriftepiwntxld.php
RayvenKlaus https://sexonly.top/get/b269/b269fvwolcxvgetacpa.php
barbiegirl0240 https://sexonly.top/get/b192/b192jowklexoudyvtct.php
BonnieDonnie https://sexonly.top/get/b829/b829ygnhztegftkdron.php
ScarletVixen https://sexonly.top/get/b172/b172wvvasaerxfzqjko.php
nuitdamour https://sexonly.top/get/b943/b943uydajfiunlctxhf.php
Cheyennecc https://sexonly.top/get/b364/b364azaqtxfsljxgdvi.php
TiahFoxxx https://sexonly.top/get/b162/b162ibypfyzqzmrntvk.php
nathaliexxx94 https://sexonly.top/get/b508/b508mtacfmdywefywvf.php
LovelyBlue https://sexonly.top/get/b455/b455vsvltriyfkynhda.php
DaniCam https://sexonly.top/get/b730/b730ytltqhpcratfhub.php
LadyMistress https://sexonly.top/get/b268/b268llvaqqixiewvjlb.php
Princessbeth23 https://sexonly.top/get/b631/b631nwhrezgzgfidquq.php
Anhellynaa https://sexonly.top/get/b863/b863fvdjkkfeobggerv.php
FreiaBosh https://sexonly.top/get/b82/b82hvlbfkajtezkswy.php
Marilyn_ https://sexonly.top/get/b225/b225ixkuukapxmcgvea.php
SexyPattycake https://sexonly.top/get/b292/b292cadxgbzhygryugl.php
Peachbootyy https://sexonly.top/get/b330/b330nxsojskzxqcefha.php
teenanna https://sexonly.top/get/b250/b250faxilarpzkshhba.php
Modernb7 https://sexonly.top/get/b828/b828awhgjzxjddebuag.php
ReaganPaynexo https://sexonly.top/get/b297/b297xmmdipknzugniit.php
SapphyiraB https://sexonly.top/get/b686/b686zwcawlptoeiyzjt.php
caramelTHIICK https://sexonly.top/get/b255/b255qnwkphjrsdxgsxj.php
blondpanni https://sexonly.top/get/b142/b142xjnhspjxuhavesi.php
NanananJapan https://sexonly.top/get/b61/b61cexykggagoajott.php
Luscioushearts https://sexonly.top/get/b760/b760xflqbxfppnhyoll.php
TitanTemptress https://sexonly.top/get/b132/b132qaclmcdvzwpuzkd.php
Siouxzee69 https://sexonly.top/get/b310/b310ayazzlqxhyvpfna.php
Hxileyboo https://sexonly.top/get/b12/b12xstbtuddaasexwl.php
CelesteDimarco https://sexonly.top/get/b569/b569xppzytytybpjqzh.php
valeriehart https://sexonly.top/get/b981/b981kocqyxoixbjhqlm.php
Ruusaan66 https://sexonly.top/get/b259/b259qryczfulrdxzodx.php
PrxttyDxmon https://sexonly.top/get/b788/b788xnxaqpuxblzsziw.php
MrsSweetToes https://sexonly.top/get/b419/b419esdumijdacaxrjc.php
viviankinkprincess https://sexonly.top/get/b764/b764rgenpodnxunnzwm.php
teacuphoe https://sexonly.top/get/b345/b345ecsypozmoxaiiyj.php
RumorHasIt69 https://sexonly.top/get/b4/b4vmfmqlqtpvegyik.php
m4rley200 https://sexonly.top/get/b200/b200djcqtkmkzrntveh.php
Amorialee https://sexonly.top/get/b629/b629izsxmrhslxuucxb.php
igxx https://sexonly.top/get/b382/b382lestryizrvnmhic.php
bambidollfeet21 https://sexonly.top/get/b804/b804xvmpvlarwwsjfgi.php
Stayliftedqueen https://sexonly.top/get/b788/b788kononyierfwjrns.php
DoubleDesires https://sexonly.top/get/b287/b287usaertonupozfxi.php
fetishfun2017 https://sexonly.top/get/b859/b859iijbyoaodixufes.php
gingermary1 https://sexonly.top/get/b396/b396okhlkoenrlahzfe.php
TeraYoung30 https://sexonly.top/get/b815/b815fcwtjpunnzbsidp.php
AntNShay https://sexonly.top/get/b519/b519pzucczjadqxlxyf.php
BitchyStardust https://sexonly.top/get/b973/b973gipadjjywwqabat.php
Jennaj69 https://sexonly.top/get/b735/b735ilvjendpferytxq.php
hydra_bitch https://sexonly.top/get/b846/b846rbjtdwnkdftewrq.php
vicki_voss https://sexonly.top/get/b26/b26ejxhukpetyvdhis.php
Double_D_Justine https://sexonly.top/get/b658/b658mjugrgoiranijyw.php
xoSinna_BunBunxo https://sexonly.top/get/b291/b291amnfqdkgbouxfjd.php
kel_secrets https://sexonly.top/get/b526/b526odfaccydrhswoma.php
MastersPlayground https://sexonly.top/get/b558/b558unwoacqlfacykcc.php
Kathylunares https://sexonly.top/get/b915/b915ckoxtmzptlyoslp.php
ALEXUSKAKES https://sexonly.top/get/b349/b349ccnavftkgxlgmur.php
bluelagoonbaileyuk https://sexonly.top/get/b401/b401sdlbakxskmmtsgl.php
makikatana https://sexonly.top/get/b149/b149zdnsrqjmgwmmmas.php
Smittykittty https://sexonly.top/get/b741/b741qizsjzkexemceiu.php
BeachSlut https://sexonly.top/get/b609/b609diwuezpkpmteifp.php
nsfwlovergirl https://sexonly.top/get/b553/b553hmzyareaeuudbej.php
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi