OGULINSKI CRO COP GERY O STANJU U HRVATSKOJ

Antonio Gerovac, za one starije Ogulince po tati Gery, šef je krim policije a pred par godina proglašen je prvim policajcem u Hrvatskoj. Za HTV je govorio o stanju u Hrvatskoj. Evo tog članka.

Nekoliko akcija u kojima su zaplijenjene velike količine droge ili su razbijene skupine što su nesmetano djelovale godinama pokazuju da je borba protiv organiziranog kriminala prioritet Ravnateljstva policije, poručio je šef kriminalističke policije Antonio Gerovac, ističući da samo mukotrpan rad daje rezultate.

"Riječ je o iznimno zahtjevnim kriminalističkim istraživanjima koja podrazumijevaju kvalitetnu pripremu, a potom i dugotrajan rad pa se rezultati često ne vide odmah, već nakon godinu ili dvije mukotrpnog rada. To ne ide preko noći. Ali ipak, rezultati su tu", kazao je Gerovac, odbacujući u razgovoru za Hinu javno izrečene kritike da je policija podbacila u razbijanju kriminalnih skupina, posebno narkodilera.

"Svaka kritika, pogotovo ako je ne samo dobronamjerna već i konstruktivna, više je nego dobrodošla i svakome pomaže da preispita svoj rad, uvidi gdje griješi i pronađe prostor za napredak. I medijska kritika je uvijek dobrodošla, ali da bi postigla svoj cilj, mora biti utemeljena na stvarnim činjenicama, a ne paušalnim ocjenama", ustvrdio je Gerovac koji je iz PNUSKOK-a na čelo hrvatske kriminalističke policije došao prije gotovo dvije godine.

Zadnje dvije godine najmanje ubojstava otkada se vodi evidencija

A upravo je u to vrijeme, prema službenim statistikama, zabilježen najmanji broj kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti u 20-godišnjem razdoblju.

Primjerice, od 2000. do 2016. prosječno se godišnje događalo 60-ak ubojstava, a u posljednje dvije godine zabilježeno ih je najmanje otkad se vode statistike – 22 u 2018. i 30 u 2019.

Od toga ih je više od 50 posto bilo među “bliskim osobama”, a ni jedno tzv. mafijaško ubojstvo, dok je jedno s elementima organiziranosti tijekom 2019. uspješno razriješeno.

"Bez ozbiljne znanstvene multidisciplinarne analize teško je reći što je točan razlog smanjenom broju ubojstava, ali neupitno je da je manje obračuna kriminalnih skupina. Bilo bi neozbiljno sve pripisivati policijskim uspjesima, ali činjenica jest da su brojne policijske aktivnosti na to zasigurno imale utjecaja", ocijenio je Gerovac.

O ubojstvu u Splitu

Za posljednji splitski slučaj trostrukog ubojstva, iako još nije u službenim statistikama, Gerovac kaže da ga je, prema onome što je do sada utvrđeno, bilo nemoguće prevenirati s obzirom na to da “policija nije imala nikakva pa čak ni posredna saznanja što se događalo između osoba uključenih u taj događaj”.

"Zaključke o okolnostima koje su prethodile događaju ne treba donositi unaprijed i nagađati, već treba prepustiti da se one utvrde tijekom kaznenog postupka. Općenito govoreći, afektivna stanja počinitelja ili pak situacijske delikte je u pravilu nemoguće predvidjeti, a samim time ni spriječiti. Policija ne može biti u svakom trenutku u svakom domu ili u javnom prostoru kako bi spriječila takav tip tragičnih posljedica", smatra Gerovac.

 

Pred nekoliko godina Gerovac je proglašen policajcem godine.

Doma je najlipše. Uz kuhano vino malo odmora na stazi Kuti u Vučićima.

2. 2. 2020.

Nebojša Magdić

Komentari  
#1 Đebedaja 2020-02-02 15:30
Naše gore list. Lipo je imat tako nekog uspješnog u Bolem svitu. Samo napred, i navrni kad na košaricu. E tamo su se godinama događali krimići na terenu.haha. Geri je živac. Samo pozitivan naravno
Citat
#2 XY 2020-02-02 18:46
Jeben je to posao. Samo jaki opstanu.
Citat
#3 corona 2020-02-03 06:19
jel objasnil na kakvom je tajnom zadatku bio Ćelić kad ni ministar ni ravnatelj policije za to nisu znali pa su ga smjenili.
Citat
#4 Yery 2020-02-03 10:01
Citat corona:
jel objasnil na kakvom je tajnom zadatku bio Ćelić kad ni ministar ni ravnatelj policije za to nisu znali pa su ga smjenili.


Ma sram te bilo Toni. Kako to -coroni- nisi objasnio o kakvom se tajnom zadatku radi. Policija sve svoje tajne zadatke i radnje treba svaki dan objaviti na naslovnici dnevnih novina. Tako da - corona - bude u toku. I kriminalci. :lol: :lol: :lol:
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi