DAN DOBROVOLJNIH DAROVATELJA KRVI

Danas se obilježava Dan  dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj.  Naime, 25. listopada 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u  liječenju. Najstariji darovatelj u Ogulinu je 80 godišnji Miro Brozović. Uz to, poznati je fotograf i vatrogasac. O dobrovoljnom darivanju krvi mi je rekao: „ „Krv  sam prvi puta dao 1959. godine u Slunju i od tada, samoinicijativno ili na poziv, krv sam dao 137 puta. Međutim u Crvenom križu imaju evidenciju o mojih 15o davanja. Valjda sam se malo zabrojao. Nikada nisam pitao kome moja krv treba. Uvijek sam je davao da bi pomogao čovjeku. Zbog toga humanitarnog rada sam, što mi je posebno drago, odlikovan odlukom našeg prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“.

Miro Brozović - 150 davanja krvi.

Povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivalaca krvi, župan Karlovačke županije Damir Jelić priredio je danas  prijam za najmlađe darovatelje, koji su po prvi puta darovali krv. Uz dobrovoljne darovatelje  prijemu su nazočili i ravnatelji društava Crvenog križa s prostora Karlovačke županije. Na prijamu je, kao najstariji i darovatelj s najviše darovanja krvi, bio i naš Miro Brozović. Ogulinski darovatelji krvi, svoj će dan obilježiti večeras u Domu željezničara. Tim dobrim i plemenitim ljudima, vedno veliko hvala i čestitke za njihov dan.

25. 10. 2019.

Nebojša Magdić

Komentari  
#1 Bobbye 2020-02-09 18:43
Awesome! Its in fact remarkable article, I have got much
clear idea on the topic of from this article.

Here is my blog; cialis buy online: [censored]cialibuy.c om
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi