SMANJEN PRIREZ

Zahvaljujući pozitivnim gospodarskim trendovima i racionalnom upravljanju u protekle dvije godine kojima su udvostručili gradski proračun, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i njegova gradska uprava polovicu mandata obilježili su odlukom o snižavanju prireza.

Od 1. srpnja na snagu je stupila odluka Gradskog vijeća po kojoj se prirez smanjuje sa dosadašnjih 10 na 5 posto, čime će građanima ostati oko milijun kuna više na godišnjoj razini.

'U posljednje dvije godine udvostručili smo proračun i tako stvorili uvjete za snižavanje prireza. Građanima će se ovom odlukom plaće povećati za nekoliko desetaka kuna, ovisno o iznosu porezne osnovice. Primjerice, za sadašnje neto plaće od 6.000 kuna povećanje će biti oko 15 kuna, za neto plaće od 10 tisuća kuna povećanje će biti oko 75 kuna. Što je veća plaća, veća je i porezna osnovica, pa je time i veće povećanje uslijed smanjenja prireza. Povećanje plaća neće biti financijski veliko, međutim ovo smanjenje prireza pokazuje smjer kojim gradska vlast vodi grad, a to je rasterećenje građana i tvrtki od nameta. Primjerice, krajem 2017. donesena je odluka o spomeničkoj renti kojom je ona smanjena s 3 na 1,5 kune po metru kvadratnom', ističe gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Napominje i kako su prirez namjeravali sniziti još u siječnju, ali zbog krize vlasti to nisu uspjeli realizirati, pa su tu odluku odgodili do konstituiranja novog Gradskog vijeća.

5. 7. 2019.

(M.P.D.)

 
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi