CVJETNICA - 2019.

Na blagdan Cvjetnice ili nedjelje Muke Gospodnje, jučer, 14. travnja, svečano misno slavlje predslavio je u župi sv. Križa u Ogulinu župnik Josip Štefančić u suslavlju đakona Josipa Tomljanovića dok je korizmenim napjevima misu animirao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju s. Pankaracije.

Slavlje je počelo blagoslovom maslinovih grančica u dvorištu Frankopanskog uz sudjelovanje župnih pjevača, prvopričesnika te brojnih vjernika. Bio je to, kako je istaknuo vlč. Štefančić, spomen čin na početak Kristova trpljenja, a maslinove grančice „budu znak naše radosti unatoč tmurnom vremenu“, nakon čega su vjernici svečanim ophodom kroz Park kralja Tomislava ušli u župnu crkvu. Pjevana je Muka po Luki, kojega je interpretirao Josip Bertović, Isusa vjeroučitelj Tomislav Kljaić, Heroda Tomo Blašković a ostale likove članovi zbora.

Vlč. Štefančić u homiliji podsjetio je na dramatiku Isusova ulaska u Jeruzalem i ponašanje raznih skupina društva prema njemu, koje se promijenilo u kratkom vremenu. Najtužnija je to dramatika u povijesti čovječanstva u kojoj smo i mi indirektno akteri zbog svojih grijeha, prozivanja i saginjanja glava. Ta se drama stalno ponavlja jer su ljudi prevrtljivi , a upravo zbog takvih, Isus je i došao da nas spasi. Koliko nam je snažna vjera da možemo živjeti po takvom otajstvu, zapitao se propovjednik. Stalno pljujemo po svim političarima, braniteljima, svojim sumještanima, zapitajmo se po čemu se prepoznajemo? Danas ulazimo u najsvetiji tjedan u kome nam se vraća snaga i život, a za to nam treba snaga vjere, ne samo deklarativno, već i stvarno, zaključio je vlč. Štefančić.

Na misi su prinesene caritasove kutijice najmlađih u sklopu akcije Misereor koje će župnik prinijeti biskupu na Misi posvete ulja u gospićkoj katedrali kao i dar župljana za uzdržavanje biskupijskih ustanova.

 

Photo by. Z. Ranogajec

15. 4. 2019.

IKA

 

Morate se registrirati da bi imali pravo komentiranja.... Link na registraciju