IZBORI - I HDZ SE OGLASIO

I taman kada sam se jučer malo zabrinuo za HDZ, pitajući se, „Što te nema“, kad evo mi na mejlu jutros i jedno njihovo priopćenje. Oni do sada predizboru kampanju provode uglavnom  „na finjaka“, nekako u tišini, ali animirajući mudro svoje biračko tijelo. A sada su se eto odlučili reagirati, kako bi da rasvjetlili neke stvari. Naime, reagiraju na SDP-ovu presicu održanu u Karlovcu, na kojoj su sudjelovali SDP-ov saborski zastupnik  Damir Mateljan i županijski čelnik SDP-a, Ivan Vuković. Evo što su SDP-ovci rekli a Kaportal prenesao:

„Set zakona o regionalnom razvoju, među kojima i Zakon o brdsko-planinskom području, HDZ je najavljivao reformskim, ali oni nude niz dobrih želja, općenitih stvari, ništa konkretno i ne prati ih financijski dio. Za jedinice lokalne samouprave u brdsko-planinskom području predviđeno je 40 milijuna kuna, oko 100 kuna na svakog stanovnika, i gradovi i općine od toga neće imati nikakve koristi.......

HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici se hvale da su uspjeli lobiranjem svrstati svoju JLS u ova područja. A u zakonu ne postoji kriterij da vlast mora biti u rukama HDZ-a ili njegovih poslušnika da bi se dobio ovakav status“, izjavio je na pressici saborski zastupnik SDP-a Damir Mateljan.

Naveo je kako je prvi put, s namjerom da se potakne život u tim predjelima, zakon o brdsko-planinskim područjima donijela Račanova Vlada i za njih je bilo predviđeno 180 milijuna kuna. 2014. ta su područja ostala bez 100 milijuna, Milanovićev plan je bio 2016. izdvojiti 380 milijuna kako bi im se to kompenziralo, no proračun za tu godinu više nije donosio SDP.

Sad bi moglo biti dvostruko više jedinica lokalne samouprave u ovom području, a višestruko manje novca za njih. Kriterije za dobivanje ovog statusa Vlada određuje uredbom; očekivali smo da će ta uredba biti sastavni dio zakona, ali nije; kad ne stavite obuhvat u zakon, to otvara prostor za manipulacije i to se upravo događa“, rekao je Mateljan.

Ivan Vuković, barem prema izvješću kolega Kaportala, bio je nešto kraći. Istaknuo je da bi  takav bi status mogao imati Ogulin, Slunj, Saborsko, Plaški, Josipdol, Ozalj, gdje ljudi uglavnom žive od resursa koji su na tim područjima no, u Ogulinu primjerice, to nije tako. Od 210.000 m3 drvne mase, domaći prerađivači od Hrvatskih šuma otkupe oko 35 posto, ostalo završi na tržištu.

Ogulina se dotakao i govoreći o skorašnjim izvanrednim izborima u tom gradu. Jedini u Karlovačkoj županiji u kojem je na vlasti SDP, nije dobio proračun za 2018. i raspušteno je Gradsko vijeće.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na ovu SDP-ovu presicu, reragirao je naš saborski zastupnik i predsjednik GO HDZ-a Grada Ogulina, Tomislav Lipošćak:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poštovani!

Dok se ostatak ogulinskog SDP-a bavi fotomontažama i sličnim uradcima te njihovim dijeljenjem na društvenim mrežama, „prva violina“ Socijaldemokratske partije Ogulina, Ivan Vuković, u Karlovcu je održao konferenciju za medije. Zanimljivo je kako za trenutnu situaciju u Ogulinu krivca traži u drugima iako je sam isticao da je upravo SDP raskinuo koaliciju i da su jedino rješenje novi izbori. Činjenica je i da je kasnije obrisao ne samo sporne objave nego i kompletni profil na društvenoj mreži, želeći, očito, prikriti svoju odgovornost i vodeću ulogu u cijeloj priči. Kada govori o povećanju proračuna Grada Ogulina od 30 milijuna kuna, kojim se kao prvi čovjek ogulinskog SDP-a kiti, zaboravlja - ili ne želi reći, da se u proračun „slilo“ gotovo 19 milijuna kuna od prodaje zemljišta u Poduzetničkoj zoni. Istoj onoj zoni za koju je Socijaldemokratska partija godinama govorila da je „bacanje novaca u blato“. Jednako tako, gotovo 12 milijuna kuna doznačeno je na račun Fiskalnog izravnanja, zahvaljujući novim zakonskim rješenjima Vlade RH. Iste one Vlade i ministarstava koje ogulinski SDP proziva za nebrigu i nesuradnju. Kada gospodin Vuković, uz asistenciju saborskog zastupnika Mateljana, govori o Zakonu o  brdsko – planinskom području vjerojatno zaboravlja, ili se ne želi sjetiti, da je upravo SDP-ova Vlada 2014. godine zakonskim izmjenama izazvala revolt brojnih jedinica lokalne samouprave i sam zakon svela na „mrtvo slovo na papiru“. Sjećamo se tadašnjeg prosvjeda stanovnika Gorskog kotara ispred Hrvatskog sabora, ali i riječi SDP-ovog župana Zlatka Komadine koji je tada izjavio da će SDP-ove intervencije u Zakon o brdsko – planinskom području predstavljati novu elementarnu nepogodu za Gorski kotar.  Postavlja se pitanje zašto se tada, dok je SDP-ova Vlada ukidala sve pogodnosti za brdsko – planinska područja, nisu oglašavali gospoda Vuković i Mateljan. Isto tako, u samoj proceduri donošenja novog Zakona o brdsko – planinskim područjima, prije svega nekoliko mjeseci, nismo vidjeli amandmane gospodina Mateljana kojima bi pokušao unaprijediti status ovih područja. Podsjetimo, upravo ova HDZ-ova Vlada, u Proračunu i iz europskih izvora, osigurava sredstva za ravnomjerniji razvoj RH. Za regionalni razvoj u 2017. i 2018. godini uloženo je 833 milijuna kuna, a u 3 godine uložit će se više od 1,3 milijarde kuna u ravnomjerni regionalni razvoj što znači 6 puta više nego za vrijeme SDP-ove Vlade. Pri tom je vidljiva namjera cjelovitosti paketa Zakona o otocima, Zakona o brdsko-planinskim područjima i Zakona o potpomognutim područjima.    

S poštovanjem,

Predsjednik GO HDZ-a Grada Ogulina Tomislav Lipošćak, dipl.ing., v.r.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nastavak slijedi, to sam siguran. Treba u svjetonazorski obor privući što više ovčica a prije svega vratiti one odlutale. Sada će (samo kaj ni), reagirati s nečim novim nezavisni Željko Stipetić, za koga se govori da neće na narednim izborima nositi listu, čak i da neće biti na njoj. Valjda se Željo umorio, uvidjevši da je sve to samo jedna DonKihotovska borba s vjetrenjačama. Priliku da se obrati svojim biračima, sigurno neće propustiti ni Siniša Ljubojević, ali on za sada šuti i valjda čuva karte za samo finale. Mudro.

Zadnjih dana, probudivši se iz dubokog zimskog sna, aktivirali su se i HNS-ovci i HSP-ovci. Da li je to znak da će i oni na predstojeće izbore, uskoro ćemo vidjeti. Naime još je preostalo tjedan dana za prijavu lista i tada ćemo više znati. I biti pametniji. Neće nam škoditi.

14. 2. 2019.

Nebojša Magdić

 

Komentari  
#1 Alejandra 2020-02-09 12:43
I'm really inspired with your writing talents as well as with the
layout to your weblog. Is this a paid theme or did you modify
it yourself? Either way stay up the nice high quality writing, it's rare to see
a great weblog like this one these days..

Here is my blog ... Buy
Cialis: [censored]abcialisne ws.com
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi