IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ

Kategorija: OGULIN

Na današnji dan 1874. godine, u Ogulinu je rođena Ivana Brlić – Mažuranić. Sve o njoj znamo.

Baš sve. Kroz naša djetinjstva, proletjeli su svi njezini dragi nam likovi, poput Stribora, Rutvice, Palunka, Tintilinića, Regoča, Domaćih, Hlapića....... Sa svima njima, Ivana danas, tamo u nebeskim visinama, slavi svoj rođendan.  Kao i mi. Jer s pričama iz Ivaninih davnina smo rasli, odrastali. Lutali kroz šume Striborove, s Potjehom tražili istinu, s Nevom Nevičicom slavili plemenitost i dobrotu srca, uživali kada su kolo poveli „Domaći“ na ognjištu, a „na njima kožusi, kapice i opančići crveni kao plamenovi, kosa i brada sive kao pepeo, a oči žarke kao živi ugljen“. Pričali nam o tome očevi i majke , a mi k'o klinci, najprije te divne bajke, velikim otvorenim okicama  slušali, pa kasnije i čitali. I ostaviše Ivanine priče, u našim malim glavicama duboke tragove. Za sva vremena.

Danas je Ivani rođendan. U rodnom gradu toga se sjetili u Zavičajnom muzeju, svojom rubrikom - UTORKOM IZ MUZEJSKOG ARHIVA.

Ivane se na svom fejs profilu sjetio i Ivica Gaće, i priložio nepoznat detalj. Ovo je Ivana napisala kada je imala samo 14 godina i pokazuje kako je već tada bila socijalno osjetljiva:
„“Nu baš da napišem tužnu stvar koju danas vidjeh: Ide ulicom seljak, na plećih mu koš s pilići na prodaju, u rukuh komad izprosjaćena vidi se, biela hljeba, a baš misliv da ga nitko nevidi izvadio iz torbe žepni, fini, u klupku smotani rubac pak ga pregledava. Bog zna gdje ga je uzeo! Siromašni narod! Čega se sve hvataš samo da proživiš. A oni uživaju!!! Danas iduć ulicom sastanem velikoga župana Stipetića....“

Pa i ja se eto sjetih Ivane i dodajem nekoliko detalja.

Ono što mnogi Ogulinci ne znaju, je to, da je naša velikan književne riječi Dragutin Tadijanović, emotivno bio  čvrsto vezan za Ogulin, i da je upravo, ne od nas, ondašnjih Ogulinaca, već od Tadije, 1974. godine,  potekla ideja za jedno šire obilježavanje stogodišnjice rođenja Ivane Brlić - Mažuranić. Pokrovitelj ove važne obljetnice bila je JAZU, danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Nakon što je u više navrata boravio u Ogulinu, Tadijanović je zajedno s dr. sc. Nedjeljkom Mihanovićem, tada zamjenikom ravnatelja Instituta za književnost i teatrologiju, bio zadužen da se poveže s ogulinskom sredinom, te da se pod pokroviteljstvom JAZU organizira obilježavanje stogodišnjice rođenja I. Brlić–Mažuranić.

I da skratim, nakon obimnih priprema i dosta uložena truda, pripremljena je veliku svečanost.

Proslava je trajala četiri dana, od četvrtka 18. travnja do nedjelje 21.travnja. Tom prigodom otvorena je i Spomen-soba Ivane Brlić Mažuranić u Zavičajnom muzeju, koju su uredili književnik Nedjeljko Mihanović i akademski slikar Srećko Pavlinić. U gradu je uz prisustvo velikog broja uzvanika otkriveno poprsje slavne književnice te spomen-ploča na mjestu gdje se nekada nalazila njena rodna kuća.

Više o tome na https://www.ogulinusrcu.com/1539-veza-dragutina-tadijanovica-i-ogulina

 

18. 4. 2023.

Nebojša Magdić