KREĆE SE S IZGRADNJOM NAJVAŽNIJEG DIJELA RETENCIJE.

Kategorija: OGULIN

Manje od dvije godine, trebalo je zagrabačkoj tvrtki SWIETELSKY d.o.o., da zgotove posao 1. faze Retencije Ogulin, na pregradnom mjestu same retencije. Životno zainteresiran, kao i mnogi Ogulinci, redovito sam obilazio gradilište, i sve popratio na blogu Ogulin u srcu. Znao sam se zezati s radnicima, govoreći: „Hoće li to sve biti gotovo do polovice ovog stoljeća“. Odvratili bi mi: „Kaj se nas tiče, nećemo kasniti niti dan“. I na moju radost, posao su obavili u roku.

I onda je jučer, na pregradnom mjestu retencije, kod sada nepostojećeg Kostelićevog mlina, održan koordinacijski sastanak ,svih koji nešto znače u projektu zaštite Ogulina od poplave.  Sastanak je organizirala Karlovačka županija, a nazočili su mu državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović i još cijela plejada, za projekt Retencije, manje važnih likova.

O projektu sam pisao već bezbroj puta i sve se zna, ali kratko ponavljam. U početku, dok je sve išlo nekako kilavo, baratalo sa s vrijednošću projekta od oko 40 milijuna kuna. No kada se sve ozbiljno zbrojilo, došlo se do svote od 185 milijuna kuna. 85 % pokriti će se iz EU fondova a 15 % posto daju Hrvatske vode. U svemu je i premijer Plenković sigurno imao odigrao ulogu, kada je prilikom posjeta Ogulinu 2017. godine rekao: Ključ rješenja za ovo područje je izgradnja retencije kod Hreljina. To je strateški projekt“.  I onda je sve ozbiljnije krenulo. Jer jbg., premijera se mora slušati.smiley

Do sada su završene dvije faze: izgradnja zaštitnog objekta ribogojilišta Vitunj, i radovi na pregradnom mjestu retencije, što je koštalo oko 60 milijuna kuna. A već danas, prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, Hrvatske vode raspisati će natječaj za izgradnju brane s pripadajućim objektima. Visina brane je oko 15 m, širina u kruni oko 5 m a dužina brane bila bi 495 m. Retencija je kapaciteta, 6,27 milijuna m3.

Pored izgradnje brane, ide i faza II. To je izgradnja zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor. Još će biti potrebno izmjestiti vodovod, dalekovod i pristupnu cestu.

I što još reći. Obzirom da se radovi na Retenciji obavljaju krajnje ozbiljno, da se poštuju rokovi i da iza svega čvrsto stoje Hrvatske vode i Vlada RH, možemo se nadati, da će s 31. prosincem iduće godine,  konačno prestati brige i strahovanja Ogulinaca od drage nam, ali i opasne Dobre, i redovitih poplava.

Rok dovršetka 31. 12. 2023. Bože pomogni.

Da me ubijete ako nešto od svega razumijem. Objašnjavaju mi što je to, zašto nešto služi, gdje će biti glavna brana i slično. A ja ne kužim ništa. Zato vam dajem samo sličice a vi gruntajte o čemu se radi.

Ovi kužim. Klinci našli novo kupalište.

 

 

Photo by Nešo – Skorašnik

Naslovna-photo by KAŽUP

 

20. 7. 2022.

Nebojša Magdić